Krónika

Kijárási tilalom jön a francia nagyvárosokban

Újabb és újabb szigorításokat jelentenek be Nyugat-Európában a járvány megfékezése érdekében

Újabb és újabb szigorításokat jelentenek be Nyugat-Európában a járvány megfékezése érdekében. Londont eggyel magasabb készenléti szintbe sorolták, Genova belvárosában az utcai beszélgetés is tilos.

Kijárási tilalom jön a francia nagyvárosokban
Lyoni életkép. Huszonegy órakor be kell zárniuk az éttermeknek
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

Tíz nap alatt egymillióval emelkedett Európában az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és már meghaladja a hétmilliót – figyelmeztetett tegnap Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója, aki szerint hatékony intézkedések nélkül az áprilisi tetőzés négy-ötszörösére nőhet az esetek száma hónapokon belül. Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz – közölte az Európai Bizottság.

Hiába tűzte ki célul valamennyi nyugat-európai kormány, hogy a járvány elleni védekezés mellett a gazdaság működését is biztosítsák, az adatok alapján egyre szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni. A kontinensen jelenleg a legsúlyosabban érintett Franciaországban a kormány ismét egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett, amely biztosítja a jogi keretet bizonyos korlátozásokhoz szombat éjféltől az ország egész területén. A maximális riasztási övezetekbe sorolt városokban – Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier – 21 órától 6 óráig kijárási tilalom lép életbe. Az érintett nagyvárosokban minden színháznak, mozinak, étteremnek legkésőbb 21 órakor be kell zárnia. „Este 9-kor mindenkinek otthon kell lennie!”  - mondta Jean Castex miniszterelnök. A szigorítás a lakosság csaknem harmadát, mintegy 20 millió franciát érint. A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania a kijelölt településeken. Kivétel az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermeket, amelyek vállalnak házhoz szállítást.

Olaszországban napról-napra jelentősen emelkedik a regisztrált fertőzöttek száma, amely csütörtökre elérte a 8804-t. Több várost vörös zónának minősítették, Genova öt belvárosi kerületét nyilvánították vörös zónának, ahol a két személy közötti utcai beszélgetés is tiltott, még szájmaszkban is.

A kilencmillió lakosú Londonban szombattól egy fokozattal emelik a készenléti szintet. Angliában háromfokozatú rendszer lépett életbe a héten. A brit fővárost most a magas kategóriába sorolták, ez többek közt azt jelenti, hogy a nem egy háztartásban élők zárt térben nem tartózkodhatnak együtt. Szabadtéren legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő személy lehet egymás társaságában. Emellett 22 órakor bezárnak a vendéglátóhelyek. A legmagasabb fokozatba eddig csak Liverpoolt és környékét sorolták.

Németországban úgynevezett hotspot-stratégia lép életbe, ennek értelmében a leginkább fertőzött térségeket két csoportra osztják, és ez alapján vezetnek be új szabályokat. Többek között a vendéglátóhelyeknek 23 órakor be kell zárniuk, valamint huszonöt, különösen súlyosan fertőzött gócpontban tíz főre kell korlátozni a rendezvények, összejövetelek maximális létszámát.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már 38,9 millióan fertőződtek meg, csaknem 1,1 millióan elhunytak, több mint 29 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom