Krónika

A koronavírus-járvány miatti bezártság igen erős hatást gyakorolt az emberek pszichés állapotára

Egy hat országra kiterjedő kutatás szerint a koronavírus-járvány miatti bezártság igen erős hatást gyakorolt az emberek pszichés állapotára. Rengeteg érintettnél több tünet is jelentkezett egyszerre.

A koronavírus-járvány miatti bezártság igen erős hatást gyakorolt az emberek pszichés állapotára
A koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban lévő zenész és sminkes párja pihen budapesti otthonuk ablakában 2020. április 6-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A koronavírus-járvány miatti bezártságot már korábban is rengetegen vizsgálták, de egy friss, az Angelini Pharma megbízásából született kutatás szerint a visszás helyzet az eddig feltételezettnél is erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára – derült ki egy tegnap közzétett felmérésből. A hat európai országban készített hatezer online interjút a lelki egészség világnapja alkalmából tették közzé. A felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb a hatás, ahol a járványhelyzet a legsúlyosabbnak bizonyult.

Mint a cégtől megtudtuk, a megkérdezettek számos tünetet említettek. A legtöbb érintettet álmatlanság, alvászavar és/vagy éjszakai ébredés gyötörte (tizenkilenc százalék), de az energiahiány, a gyengeség, a szomorúság és a félelem is sokaknál jelentkezett (tizennégy-tizenöt százalék). Ugyancsak gyakori tünetek voltak az érdeklődés vagy öröm teljes hiánya (tizennégy százalék), a pánik- és szorongásos rohamok (tíz százalék).

A megkérdezettek hatvanegy százaléka úgy nyilatkozott, hogy ezek közül legalább kettő egyszerre tűnt föl az esetében. Szomorú eredmény, hogy a megszólítottak harminckilenc százalékánál a már meglévő tünetek súlyosbodtak tovább.

Mint az Angelini Pharma lapunkkal közölte, a kijárási korlátozás alatt az emberek ötvennyolc százalékánál jelentkeztek a pszichológiai rendellenességek olyan tünetei, amelyek tizenöt napnál tovább tartottak.

Ez az arány a járványnak leginkább kitett Olaszországban és Nagy-Britanniában hatvanhárom, míg Spanyolországban hatvankilenc százalék volt. A megkérdezettek kicsit több mint fele aggodalmait partnerével, családtagjaival és barátaival osztotta meg, viszont csak kevesen fordultak szakemberhez. Háziorvost alig tizennyolc, pszichológust tizenegy, míg pszichiátert kilenc százalékuk keresett fel.

A járvány hatásának tudható be, hogy az emberek ráébredtek a mentális problémák kockázatára. Mint a cég közölte, a megkérdezettek hetven százaléka ismerte el, hogy bárki, de akár ők maguk is szenvedhetnek ilyen zavarokban. A válaszadók hetvennégy százaléka leginkább az életminőségét és különösen a párkapcsolatát féltette.

Kapcsolódó írásaink