Krónika

Gyorsan terjed a járvány szomszédainknál

Koronavírus. Ukrajnában már a húszezerhez közelít a kórházban ápolt fertőzöttek száma, Szlovákiában szigorítások lépnek életbe, tilos lesz a hat főn felüli gyülekezés

Ukrajnában több helyen kritikus a kórházak leterheltsége. Szlovákiában távoktatás jön a középiskolákban.

Gyorsan terjed  a járvány szomszédainknál
Ágyhiány több ukrán megyében. Kijevben mobilkórház lehet a sportcsarnokból
Fotó: AFP/Genya Savilov

A hétvégén Romániában meghaladta a 150 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton egy nap alatt több mint 3500 új beteget találtak, vasárnapra ez némileg javult (2800), a tesztek mintegy egyötöde pozitív volt. Vasárnap 9112-en voltak kórházban, az intenzív osztályon kezelt betegek száma 628. Bukarestben és több más városban a mobiltelefonos katasztrófavédelmi riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a lakosságot – írta az MTI. A kétmilliós fővárosban működő valamennyi mobiltelefonra kiküldték azt a riasztást, hogy Bukarestben a lakosság több mint két ezreléke kapta el a fertőzést az utóbbi két hétben. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat, csak úgy kerülhetik el életük és a környezetükben élők életének veszélyeztetését, ha betartják az előírt egészségügyi óvintézkedéseket.

Ukrajnában legutóbb egy nap alatt csaknem ötezer új fertőzöttet és 85 újabb halálesetet regisztráltak. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kórházi ágyak leterheltsége a fővárosban, Kijevben, továbbá Donyeck, Odessza, Harkiv és Szumi megyékben vált kritikussá. Jelenleg 19 404 beteg szorul kórházi ápolásra. A vasárnapi válságstáb-értekezleten egyebek mellett az a döntés született, hogy nyissanak meg nagy létesítményeket Kijevben, Odesszában és Mariu­polban Covid-betegek fogadására, amint megtelnek az első és a második hullámban megnyitott kórházak. A fővárosban ez várhatóan a sportcsarnok lesz, de egyelőre erre a lépésre Kijevben még nincs szükség. Döntöttek arról is, hogy a felsőoktatási intézményekben áttérnek a távoktatásra, a többi iskolában pedig előre hozzák az őszi szünetet, legkésőbb október 15-ére.

Szlovákiában – ahol négy napja ezer felett van a napi fertőzésszám – mától távoktatás lesz a középiskolákban, az alapiskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradnak, de szigorúbb rend szerint működnek. Október 15-től újabb szigorítások lépnek életbe: például a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk, tilos lesz tömegrendezvényt tartani, illetve tilos lesz a hat főn felüli gyülekezés. Zárva lesznek a fitnesz-, welnessközpontok, uszodák. A 65 év felettiek bevásárlási ideje délelőtt 9 órától 11 óráig fog tartani – derül ki a Parameter.sk cikkéből. Északi szomszédunkban egyébként a halálozási adatok jók a többi országhoz képest,ugyanis eddig összesen 61 elhunytat jelentettek.

Röviden


CSEHORSZÁG: Pénteken minden eddiginél sokkal több, 8618 új fertőzést találtak. Ez háromezerrel haladja meg az eddigi rekordot. Szombaton több mint 4600, vasárnap viszont csak 542 új fertőzöttet találtak. Mától két hétre egyebek mellett leáll a kulturális és a sportélet, bezárnak a színházak, mozik, és az állatkertek, szabadidőközpontok és a fürdők is.

NÉMETORSZÁG: A járvány főleg nagyvárosokban gyorsul, például Berlinben, Frankfurtban, Essenben és Kölnben. Azonban a jelenség gyorsan országossá válhat – figyelmeztetett Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a Bild am Sonntag című lapban. Egy nap alatt országszerte 3483 új fertőzöttet és 11 halálesetet regisztráltak. A halálesetek és az intenzív ellátásra szoruló betegek száma alig emelkedett a járvány új hullámának szeptember eleji kibontakozása óta, és az egészségügyi ellátórendszer terhelése sem nőtt jelentősen.

LENGYELORSZÁG: Újból bevezetik az idősávot a hatvan év felettiek számára, a boltokban 10 és 12 óra között újból csak ők vásárolhatnak. Szombattól Lengyelország-szerte újból kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése. Szombaton egy nap alatt 5300-al nőtt a fertőzöttek száma, ez a legmagasabb napi adat a járvány kitörése óta. Vasárnap több mint négyezer új esetet jelentettek.

OROSZORSZÁG: Egy nap alatt több mint 13 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, ezzel összesen már 1 298 718-an kapták el a betegséget. Ez a legnagyobb napi növekedés a járvány kezdete óta az országban.


A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 37,6 mil­liót a fertőzöttek száma, több mint 1,079 millióan elhunytak, 28,2 millióan pedig meggyógyultak.

London
Fotó: AFP/Justin Tallis

Táblákkal figyelmeztetnek távolságtartásra egy londoni sétálóutcán. Nagy-Britanniában szombaton több mint 15 ezer, majd vasárnap mintegy 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az országban növekszik azoknak a betegeknek száma is, akik kórházi, illetve intenzív kezelésre szorulnak. A brit kormány egyik egészségügyi tanácsosa szerint a brit koronavírus-helyzet a járvány márciusi elhatalmasodásának időszakához hasonló fordulópont előtt áll, de azonnali cselekvéssel meg lehet akadályozni, hogy „a történelem megismételje önmagát”. Boris Johnson miniszterelnök ma ismerteti a kormány következő lépéseinek terveit, egyes várakozások szerint az északi nagyvárosokban elrendelhetik a vendéglátóhelyek ideiglenes bezárását. Az országban már több mint 42 ezren vesztették életüket a kór következtében, ezzel a halálozási statisztikában Európában náluk a legrosszabb a helyzet.
(PS)
 

Kapcsolódó írásaink