Krónika

Molekuláris legózás – megnyílik az út a hatékonyabb gyógyszerekhez

Koronavírus. Magyar, angol és izraeli kutatók új lehetőségeket keresnek a Covid–19-fertőzés kezelésére, és összefogásuk alig fél év alatt áttörő eredményekhez vezetett

Egy nemzetközi együttműködés keretében, magyar kutatók részvételével sikerült áttörést elérni a Covid–19 egyik kulcsfehérjéje, a főproteáz működésének gátlásában – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia közleményéből. A kutatók úgynevezett molekuláris legókoncepciót alkalmaztak.

Noha a kutatások alig fél éve indultak, a konzorcium a molekuláris legókoncepció alkalmazásával több mint hetven olyan molekulát talált, amely megfelelő kiindulópont lehet a gyógyszerfejlesztéshez. A programban a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja, az Oxfordi Egyetem, az angliai Diamond részecskegyorsító, és az izraeli Weizmann Intézet keres új lehetőségeket a Covid–19-fertőzés kezelésére.

A kutatások a vírus fehérjéinek elkülöníté­sével és tisztításával kezdődtek, és sikerült a vírus szaporodása szempontjából lényeges fehérjét, a főproteázt azonosítani. Ez az enzim felel azoknak a vírus életképessége szempont­jából fontos fehérjéknek a kialakításáért, amelyeket a vírus genetikai állománya kódol. Eredményes gátlása megakadályozza a vírus szaporodását. A terápiás lehetőségek szempontjából biztató, hogy a vírus főproteá­zának működése alapvetően eltér az emberi proteázokétól, így a kifejlesztett gátlószereknek várhatóan nem lesznek veszélyes mellékhatásai – áll a közleményben.   

A kutatások az AIDS-vírus elleni gyógyszerek kifejlesztésekor már sikerrel alkalmazott, szerkezetalapú gyógyszertervezés szerint indultak el, amelyhez elsőként meg kellett határozni a célfehérje háromdimenziós szerke­zetét. Erre a célra egy új, hatékony eljárást dolgoztak ki, amely a molekuláris legókoncepción alapul, és a fehérjéhez kötődő egyszerű molekuláris építőelemek, azaz fragmensek hatékony felismerését teszi lehetővé.  A megoldás egyik lényeges eleme, hogy a magyar kutatócsoport által tervezett fragmensek nem csupán megtalálják a fehérje alkalmas üregeit, hanem ott reakcióba is lépnek a fehérjével, így beleragadnak a zsebeibe. Ezek a molekulák olyan erős és tartós kölcsönhatást alakítanak ki, amely megakadályozza a gyógyszermolekula távozását a kötőhelyről, és így a gátlás állandósul.   
 
A magyar, angol és izraeli kutatók által kifejlesztett molekulakészleteket az angol Diamond részecskegyorsítóban vizsgálták. A fehérje kristályait külön-külön 1250 különböző fragmens oldatába áztatták, majd röntgendiffrakciós módszerrel meghatározták, hogy a fehérjéhez kötődő 74 fragmens hogyan helyezkedik el a proteáz kötőzsebében. A vizsgálatok alapján a tesztelt magyar fejlesztésű reaktív fragmensek közül több is hatékonynak bizonyult, amelyek ígéretes kiindulópontul szolgálhatnak új, Covid elleni terápiák kifejlesztéséhez. A magyar építőelemek különlegessége, hogy további referenciafehérjék működését nem gátolják, így a mellékhatások lehetősége tovább csökken.     
A magyar kutatócsoportban már folyik az ígéretes fragmensek továbbépítése, amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mellett az Egyesült Királyság külügyminisztériuma is támogat.

Több mint ötmillióan fertőződtek már meg Brazíliában

Brazilia
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Fabio Teixe


Több mint harmincegyezer ember tesztje lett pozitív egy nap alatt, így hivatalosan is átlépte az ötmilliót az azonosított fertőzöttek száma Brazíliában. A dél-amerikai ország a fertőzéseket tekintve a harmadik helyen áll világon, csak India és az Egyesült Államok előzi meg. A járvány áldozatainak száma megközelíti a százötvenezret, ebben a tekintetben a második legsúlyosabban érintett ország.
(VB)

Röviden


OLASZORSZÁG: Az olasz kormány egész ország területén kötelezővé tette a szájmaszk használatát szabadtéren, a vészhelyzetet pedig egészen január 31-ig meghosszabbította szerda este.
Zárt térben március óta kötelező a maszkviselés. A vészhelyzet idején az egyes tartományok további szigorításokról is dönthetnek. A legutóbbi adatok alapján egy nap alatt több mint háromezer-
hatszáz fő tesztje lett pozitív, ennyi esetet utoljára április 16-án jegyeztek fel. Az intenzív osztályra kerülők száma napi hússzal emelkedik átlagosan.

NÉMETORSZÁG: A Robert Koch országos közegészségügyi intézet szakemberei attól tartanak, ellenőrizhetetlenné válhat a járvány az országban, és hamarosan átlépheti a tízezret a naponta kimutatott új fertőzések száma. Október első napjaiban rendszerint kétszer annyi esetet jelentettek, mint szeptemberben, megduplázódott az intenzív ellátásra szorulók száma is, emellett  az egy hét alatt feltárt fertőzések százezer lakosra vetített száma a június elején regisztrált háromról felszökött 20,2-re. Németországban csütörtökre 4058-cal emelkedett a pozitív esetek száma.

FRANCIAORSZÁG: Újabb szigorításokat helyezett kilátásba Emmanuel Macron elnök, miután az egészségügyi rendszerre egyre nagyobb teher hárul a nagyvárosokban, szerda este pedig rekordot döntött az új fertőzöttek száma: 18 746 fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt. Macron azt azonban kizárta, hogy ismét kijárási tilalmat vezetnének be. Főként ott terveznek szigorításokat, ahol
az idősek körében gyorsan terjed a kór, illetve ahol egyre többen érkeznek a sürgősségi osztályokra.

SPANYOLORSZÁG: A madridi legfelsőbb bíróság elutasította a múlt pénteken életbe lépett szigorításokat, amiért azok „alapvető jogokat sértenek”. Az ország tartományainak többsége által megszavazott döntés értelmében azokban a városokban, ahol bizonyos járványügyi feltételek teljesülnek, meghatározott szigorításokat kell bevezetni. Ezek a kritériumok jelenleg csak a madridi autonóm közösség városait érintik. Madrid bevezette ugyan az intézkedéseket, de jelezték, jogszerűtlennek tartják a döntést, mivel a tartományok között nem volt konszenzus, ezért fordultak
a bírósághoz. Mivel a bíróság nekik adott igazat, a rendőrségnek nincs érvényes jogi felhatalmazása, hogy betartassák az előírásokat.

UKRAJNA: Csaknem ötezer-négyszáz újabb fertőzöttet találtak az országban egy nap alatt.
A járvány kezdete óta ez az első alkalom, hogy átlépte az ötezret a napi esetszám. Egy nap alatt kilencvenhárman hunytak el a vírus szövődményei miatt, jelenleg csaknem százharminckétezer embert ápolnak kórházban. A kormány a járvány gyorsulása ellenére sem tervez a tavaszihoz hasonló szigorú karanténkorlátozásokat, valamint a három hét múlva esedékes önkormányzati választások elhalasztását sem. Volodimir Zelenszkij elnök tegnap bejelentette, Ukrajna nem Oroszországtól, hanem az Európai Uniótól készül vakcinát vásárolni.

SZERBIA: a vendéglátóhelyek csak este 11-ig tarthatnak nyitva, és a járvány kezelésével megbízott válságstáb arról is döntött, hogy a sportrendezvényeket, köztük a futballrangadókat kizárólag közönség nélkül szervezhetik meg. Egy nap alatt 121 új esetet azonosítottak, de csak egy ember vesztette életét. Összességében a Nyugat-Balkáni országokban – Horvátországot kivéve – szerdáról csütörtökre 1061-gyel nőtt a koronavírus igazolt fertőzöttjeinek száma.

OROSZORSZÁG: Változatlanul romlanak a járványügyi adatok az országban, ahol a harmadik egymást követő napon haladta meg a tizenegyezret az újonnan azonosított fertőzöttek száma csütörtökön. Az országban már több mint 1,26 millióan kapták el a kórt.

A Worldometers adatai szerint a világban 36,5 millióan fertőződtek meg 1,061 millióan vesztették életüket és 27,5 millióan gyógyultak meg a betegségből.
(FP) 

Kapcsolódó írásaink

Sorra dőlnek a rekordok

ĀKoronavírus. Csehországban és Ukrajnában is jóval négyezer fölött a napi esetszám, Kassán olyan sokan szorulnak kórházi ápolásra, hogy le kellett állítani a tervezett műtéteket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom