Krónika

Szlávik János: Vannak fegyvereink a járvány elleni harcban

Március óta meghatározza a mindennapjainkat az új típusú koronavírus-járvány: a pandémia világszerte 1 millió 50 ezer halálos áldozatot követelt, és 36 millió fertőzöttet tartanak nyilván. A kór terjedését egy hatékony védőoltás akadályozhatná meg, ennek hiányában viszont csak a megelőzés segíthet. A közterületeken, zsúfolt helyeken maszkot kell viselnünk, tartanunk kell a távolságot és a rendezvényeket sem lehet abban a formában megtartani, ahogy azt korábban megszoktuk. Mikor lehet ennek a nehéz időszaknak vége, illetve hol tartanak a vírussal kapcsolatos kutatások? - többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az M5: Ez itt a kérdés című műsorának legutóbbi adásában, melyet az Origo szemlézett.

Szlávik János: Vannak fegyvereink a járvány elleni harcban
Szlávik János: A tavaszi helyzethez képest jelentős az előrelépés a terápiás lehetőségeket illetően
Fotó: MTVA

A szerdai adásban Müller Cecília országos tisztifőorvos, Müller Veronika pulmonológus, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója, Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa és Buda László pszichiáter vállalkozott arra, hogy megpróbálja összegezni a járvány elleni küzdelem eredményeit, felvázolni, hogyan alakulhat az életünk, és segíteni azoknak, akik a betegség tüneteivel küzdenek.

A vírus március 4-én jelent meg először hazánkban, ekkor jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az első regisztrált magyar esetet. Ezt követően bezárt az ország. Az országos tisztifőorvos felidézte, hogy erre a pszichésen megterhelő időszakra azért volt szükség, mert akkor még a kórokozót sem ismertük, és egyáltalán nem tudta kezelni az új pandémiát a magyar egészségügy.

Szlávik János: Több fegyverünk is van a vírus elleni küzdelemben

Azt szoktam mondani, hogy kezelünk, nem feltétlenül gyógyítunk, hiszen a vírusokat nagyon nehéz véglegesen kiirtani a szervezetből. Vannak fegyvereink ebben a harcban. Ma már jól meghatározott tablettás kezelés, intravénás készítmények vannak, valóban a vírus szaporodását próbálják meg lassítani, de ezek nem véglegesen elfogadott gyógyszerek, ezek kísérleti szerek" – tette hozzá Szlávik János infektológus főorvos. 

Arról is beszélt, hogy már létezik az az immunterápia, amely a gyógyult betegek véréből kivont antitestekre épül, de vannak más megoldások is. Ezek jelentős előrelépést jelentenek a tavaszi helyzethez képest. Felidézte, hogy nem mindenkinél jelentkeznek a tünetek, annak ellenére, hogy a vírus jelen van a szervezetben,de az idős, krónikus betegek, vagy a már eleve súlyos betegséggel küzdő fiatalabbak akár bele is halhatnak a világjárványba.

Kitért arra, hogy a szervezetnek magának kell leküzdenie a vírust, de az orvosok tudnak neki segíteni. A legsúlyosabb esetekben lélegeztetőgépre kerül a beteg, mert ennél a vírusnál a beteg tüdejének van szüksége segítségre.

Ezután Buda László pszichiáter arról beszélt, hogy az egyik legrosszabb, ami egy emberrel történhet, hogy olyan fenyegető helyzetbe kerül, aminél nincs tisztában a fenyegetés mértékével, forrásával és az idejével sem. Ez könnyen depresszió felé vezetheti a pszichét, amit nehezíthet az a helyzet, ha be van zárva az intézkedések miatt, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pszichés állapotban fogadja a vírust a szervezete.

Objektum doboz

Emlékeztette beszélgetőpartnereit arra, mennyi kutatás igazolja, hogy egy jó lelki állapotban lévő embernek az immunrendszere is erősebb, mint annak, aki nincs jól, így könnyebben kivédheti az ilyen támadásokat. Úgy látja, annak ellenére, hogy az állatvilággal szemben az ember képes átlátni, értékelni, megoldani a helyzetet, kialakulhat a szorongás a magyar társadalomban, amely akár egy egész generációt érinthet. Különösen akkor, ha még sokáig nem találják meg az ellenszert.

Müller Cecília: Célunk a hiteles tájékoztatás a járvány kapcsán

Müller Cecília is egyetértett abban, hogy még az ismert rossz is jobb, mint az ismeretlen, vagyis az, ha nem tudjuk, mivel állunk szemben, ezért a céljuk a hiteles tájékoztatás. Szóba került, hogy a magyar adatok nem kiugróak, miközben Magyarországot fokozottan veszélyes helynek minősítették.

Ennek az az oka, hogy nem minden országnak egyforma az adatszolgálata. Magyarországon minden olyan embert, aki koronavírus-fertőzött lett és meghalt, a koronavírus-járvány áldozatának tartanak, annak ellenére, hogy az esetek nagy részében volt valamilyen krónikus betegsége.

Az Európai Unió szakemberei azon dolgoznak, hogy egységes legyen az adatszolgáltatás azért, hogy össze lehessen hasonlítani ezeket az adatokat.

Egy oltóanyag kifejlesztése általában évekig tart

Miután Szlávik János elmondta, hogy több mint 150 oltóanyagon dolgoznak, szóba került, hogy az Európai Unióban is kifejlesztettek egy oltóanyagot, de komoly mellékhatást okozott valakinek, ezért leálltak a fejlesztésével. Az infektológus főorvos erre úgy reagált, hogy minden vakcinánál előfordulhat, hogy kialakul mellékhatás egy-egy embernél, de a Covid-19 ellenes védőoltás esetében sem a kivételeket, hanem a többséget kell figyelembe venni. Ezt pedig vizsgálatokkal fogják alátámasztani. Arról is beszélt, hogy a kutatóknak egy ilyen oltóanyag kifejlesztése több évig vagy akár évtizedekig is eltarthat.

A vírus olyan az emberi pszichének, mint a félelem élménye, nem tudjuk, mi ez, félünk tőle, és nem látjuk, nem tudunk vele igazán harcolni és alattomos. Ennek a gyógyszere, az oltás, a gyógyszer maga lelki értelemben nem lesz más, mint a bizalom, ez van a félelemnek a másik oldalán" – mondta a pszichiáter.

Leszögezte: a célunk nem lehet más, mint hogy a legerősebb immunrendszerrel, fizikai állapottal és lelkiállapottal legyünk jelen, és igazodjunk ahhoz, amit ez a korszak az életünkbe hozott. Csak egészséges lélekkel vészelhetjük át, csak így sikerülhet túlélni a pandémiát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom