Krónika

Sorra dőlnek a rekordok

Koronavírus. Csehországban és Ukrajnában is jóval négyezer fölött a napi esetszám, Kassán olyan sokan szorulnak kórházi ápolásra, hogy le kellett állítani a tervezett műtéteket

Nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medence több országában is folyamatosan romlik a járványhelyzet. A cseheknél rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma.

Sorra dőlnek a rekordok
Vendéglátósok vonultak utcára Prágában. Nem kérnek a szigorításokból
Fotó: AFP/Michal Cizek

Az Európai Unión belül az utóbbi időben Csehországban emelkedik a leggyorsabban a fertőzöttek száma. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi két hétben az országban százezer lakosra 326,8 igazolt fertőzött esik. A második helyen Spanyolország áll 302,4 fertőzöttel, míg a harmadikon Hollandia 257-tel – írta az MTI.

A cseheknél minden eddiginél  több, 4457 új fertőzöttet találtak kedden. Ez a szám majdnem 700-zal nagyobb, mint az eddigi, múlt pénteki rekord. Egy nap alatt tizenhárman vesztették életüket. Naponta 20–25 ezer tesztet végeznek, és mintegy egyötödük pozitív. A hét elején újra szükségállapot lépett életbe, már az orvostanhallgatókat is bevonhatják a kórházi munkába. Zárt termekben legfeljebb tíz személy vehet részt egy rendezvényen, míg a nyitott területeken legfeljebb húsz. A vendéglőket 22 órakor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember ülhet.

Lengyelországban szerdán 3003 beteget regisztráltak, hetvenöten elhunytak, mindkettő adat rekordmagas, csakúgy, mint az egy nap alatt elvégzett tesztek száma (44 ezer). A szlovákoknál ugyan más nagyságrendűek a számok, de ott is rekord dőlt meg, 877 beteget azonosítottak egy nap alatt. A kórházi kezelésre szorulók száma folyamatosan emelkedik, több egészségügyi intézmény nehezen tud megbirkózni a feladattal. A kassai egyetemi kórházban például ideiglenesen leállították a tervezett műtéteket.

Ukrajnában sem lassul a járvány, egy nap alatt 4753 embernek lett pozitív a tesztje, és 77 elhunytat regisztráltak. Romlott Petro Porosenko volt ukrán államfő állapota, akit kétoldali tüdőgyulladással kórházban kezelnek. A kórházi ápolásra szoruló betegek száma szerdán meghaladta a 18 ezret és több mint százharminc egészségügyi dolgozó halt már bele a vírus szövődményeibe.

Összehasonlítják a PCR-rel
 

NNK: vizsgálják a gyorstesztek hatékonyságát
 

A Nemzeti Népegészségügyi Központban megkezdték az antigénalapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel. Cél, hogy azt a gyorstesztfajtát válasszák ki, amely érzékenységében legjobban megközelíti a PCR-teszteket. Később pedig ezeket a járványügyi védekezés egyik fontos eszközeként használnák. Korábban beszámoltunk egy új, egylépcsős PCR-tesztről, amely gyorsabban ad eredményt, kisebb szakember-kapacitást köt le és költséghatékonyabb. Ennek vizsgálatában részt vett  a Semmelweis Egyetem (SE). Vásárhelyi Barna, az SE Laboratóriumi Medicina Intézetének igazgatója az MTI szerint elmondta, óriási szükség van olyan tesztre, amelyhez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából kimutatható a vírus. Az AzureSeq nevű tesztet a magyar tulajdonú Omixon Biocomputing Kft. - a kaliforniai SeqOnce Biosciencesszel együttműködve – fejlesztette ki, és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.
(PS)

Hatékony szernek bizonyult
 

Már Magyarországon is gyártják a remdesivirt
 

Folyamatosan gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert – erősítette meg a Richter az Index értesüléseit. A gyógyszergyár öt hónap alatt  sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő Covid-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, amit sikeresen le is gyártott. Ez az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát. Ez a hatóanyag talán a legígéretesebb jelenleg, Donald Trump amerikai elnök is ezt kapta. A remdesivir hatóanyaggal eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé. A gyógyszergyár a kormánytól kapta a megbízást márciusban, a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza.
(FP)

Röviden

NÉMETORSZÁG: Szigorítják az előírásokat Berlinben szombattól, miután több belső kerületben a fokozottan veszélyes határérték fölé gyorsult a vírus terjedése. Az október végéig érvényes szabály szerint minden üzletnek és vendéglátóhelynek zárva kell tartania 23 órától 6 óráig, kivételt képeznek például a gyógyszertárak. Ez idősávban közterületen legfeljebb öt ember, magánterületen tartott összejövetelen maximum huszonöt ember tartózkodhat együtt. Újabb hét magyar megyét minősítettek kockázatos területnek, így már Budapest és tizenegy megye szerepel ezen a listán.

BELGIUM: Minden bár, kávézó és rendezvényterem legalább egy hónapra bezár Brüsszelben, tilos lesz nyilvános területen alkoholt fogyasztani. A városvezetés azután döntött így, hogy a kormány országos szinten elrendelte, hogy a vendéglátóhelyeknek korábban kell bezárniuk. Brüsszelben hét letesztelt emberből átlagosan egy pozitív eredményt kap vissza. Európában csak Madridban rosszabbak a járványügyi mutatók, mint a belga fővárosban. 

ROMÁNIA: Valamennyi járványrekord megdőlt: csaknem háromezerre ugrott a napi esetszám, 82 beteg hunyt el.  Egy temesvári járványkórház főorvosa szerint, ha nem hoznak határozott intézkedéseket az orvosoknak maguknak kell dönteniük, kit kezelnek és kit nem Klaus Johannis államfő leszögezte, nem fogják lezárni az országot.

SZLOVÉNIA: Újabb korlátozások lépnek életbe mától. Többek között az éttermeknek, kávézóknak és bároknak csökkenteniük kell a férőhelyeik számát. Kedden több mint 350 új fertőzöttet azonosítottak, majdnem kétszer annyit, mint egy nappal korábban.

OLASZORSZÁG: Április óta először haladta meg a háromezret a napi esetszám. Kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is. Az elmúlt két hónapban folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, de még így is jobb a helyzet, mint Spanyol- vagy Franciaországban, valamint Nagy-Britanniában, ahol naponta tízezernél is több új fertőzöttről számolnak be.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte meghaladta a 36,2 milliót a  fertőzöttek száma, 1,057 millióan vesztették életüket, és több mint 27,3 millióan meggyógyultak a betegségből.
(PS)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom