Krónika

Egyre rosszabb a járványhelyzet Európában

Folyamatosan romlik a járványhelyzet Európában, különösen a hazánkkal szomszédos országokban: Romániában, Ukrajnában és Szlovéniában egyaránt rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak, ráadásul a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma is egyre csak növekszik.

Egyre rosszabb a járványhelyzet Európában
Maszkot viselő járókelők Kijevben. Egyre gyorsuló ütemben terjed a járvány Ukrajnában
Fotó: AFP/NurPhoto/STR

Tovább gyorsul a vírus terjedése Ukrajnában

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, az elmúlt napon már újabb rekordként 4753-mal 239 337-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 77 újabb halálos áldozattal 4597-re. Eddig 105 970-en gyógyultak meg, viszont már 128 770 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy egyre nő a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma, szerdán meghaladta a 18 ezret. Elmondta, hogy a járvány kitörése óta 132 egészségügyi alkalmazott halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe.

Andrij Alekszandrin epidemiológus egy szerda reggeli tévéműsorban azt prognosztizálta, hogy novemberre Ukrajnában elérheti az újonnan megbetegedettek napi száma a 12 ezret.

Rosszabbodott Porosenko állapota

Romlott a koronavírussal megfertőződött Petro Porosenko volt ukrán elnök állapota szerdára.

A politikust kétoldali tüdőgyulladással kórházban kezelik, vére pedig besűrűsödött, így nem tudnak az orvosok egyelőre mintát sem venni belőle elemzéshez, hogy kövessék betegségének lefolyását - közölte felesége, Marina Porosenko egy szerdai tévéműsorban.

Porosenkóról - aki 2014-2019 között volt államfő és jelenleg az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - szeptember 29-én derült ki, hogy megfertőződött, és október 3-án került kórházba.

Romániában lassan elfogynak a járvány elleni védekezés eszközei

Romániában kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei, és ha nem hoznak határozott intézkedéseket, akkor a helyzet nemsokára kicsúszik a hatóságok ellenőrzése alól, az orvosoknak pedig maguknak kell majd dönteniük, hogy kit kezelnek és kit nem - közölte Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa szerdán.

Romániában megdőlt a járvány valamennyi korábbi rekordja: csaknem háromezerre ugrott a napi esetszám, minden korábbinál több, 82 fertőzött halt meg egy nap alatt, tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma.

Romániában eddig több mint 113 ezer embernél mutatták ki a koronavírust (képünk illusztráció)
Romániában csaknem háromezerre ugrott a napi esetszám, minden korábbinál több, 82 fertőzött halt meg egy nap alatt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Ronaldo Schemidt

Az utóbbi 24 órában 2958 embernél diagnosztizálták a koronavírust: ez - az előző naphoz hasonlóan - több mint 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A Romániában számon tartott 25 800 aktív fertőzött közül  8300-at kezelnek kórházban, az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma 612-re emelkedett.

Új rekord után újabb korlátozásokat vezetnek be Szlovéniában

Újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a járvány terjedésének megfékezésére, miután újabb rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma - közölte a szlovén közszolgálati televízió szerdán.

A frissített előírások szerint olyan időszakban, amikor százezer főre vetítve a fertőzöttek száma nem haladja meg a 60-at, továbbra is kötelező a szájmaszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat.

Szeptemberben még ez volt a helyzet az országban, de az elmúlt két hét adatai alapján a fertőzöttek száma százezer főre vetítve már 60 és 140 között van. Ezért csütörtöktől újabb szigorítások lépnek érvénybe. Az éttermeknek, kávézóknak és bároknak csökkenteniük kell férőhelyeik számát, és csak ülővendéget szolgálhatnak ki.

Szlovéniában továbbra is kötelező a szájmaszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt
Szlovéniában továbbra is kötelező a szájmaszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt
Fotó: AFP/Jure Makovec

Továbbá tíz főre korlátozzák a nyilvános és magáncélú gyűlések létszámát, bár ez alól kivételt képeznek a vallási szertartások, esküvők, kulturális és sportesemények. A rendezvényeken nem szolgálhatnak fel ételt és italt.

Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában. Ekkor bezárják a kulturális intézményeket, a középiskolák és az egyetemek digitális oktatásra állnak át, valamint betiltják az esküvőket és a vallási szertartásokat.

Ha pedig a kórházi ellátásra szoruló betegek száma meghaladja a 300-at, megtiltanak minden nyilvános rendezvényt, az általános iskolák is online oktatásra állnak át, és be kell zárniuk a fodrász- és szépségszalonoknak, továbbá kijárási tilalmat vezetnek be este fél tizenegy és hajnali öt óra között.

Abban az esetben, ha ez a szám 360-ra nő, lakhelyelhagyási tilalom is érvénybe lép, bezárnak az óvodák, leáll a tömegközlekedés és lezárják a határokat, kivéve a teher- és sürgősségi forgalom előtt.

A kormány által közzétett adatok szerint kedden az előző napi közel kétszeresével, 356-tal 7120-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 189 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 160 maradt. A diagnosztizált betegek közül 122-en vannak kórházban, közülük 22-t ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt 363-mal nőtt és elérte a 18 447-et az azonosított fertőzöttek száma. Kedden 287 új esetről számoltak be. Öt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 309-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

Lengyelországban is nőtt a fertőzöttek száma, egyre többet tesztelnek

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdán 3003 új fertőzöttet regisztráltak, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta - közölte a lengyel egészségügyi tárca, amely szerint egyúttal egy nap alatt eddig a legtöbb - 44 ezer - vírustesztet végezték el.

Eddig a fertőzöttek legmagasabb napi növekményét szombaton jegyezték fel, akkor 2367 új esetről számoltak be. Lengyelországban viszonylag lassú a járvány dinamikája: míg egyes európai országokban az utóbbi 14 nap alatt háromszáz felett volt a százezer lakosra eső fertőzöttek száma, Lengyelországban ez a mutató 62,19.

Védőmaszkos pincérek egy étterem előtt Varsó óvárosában
Védőmaszkos pincérek egy étterem előtt Varsó óvárosában
Fotó: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Az aktív fertőzöttek száma 29 181. A koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma négyezerre nőtt, közülük 283-an vannak lélegeztetőgépen.

Hetvenöt fertőzött hunyt el, közülük 67 esetében a halál oka a Covid-19 és más betegségek együttes megléte volt, nyolcról pedig közölték, hogy a Covid-19 miatt hunytak el, így a halálozások összesített száma is rekordmagas.

Az egészségügyi tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz sajtóértekezletén elmondta: a 380 lengyelországi járás közül szombattól várhatóan több mint százban rendelnek el szigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket, köztük a szájmaszk köztéri viselését.

Andrusiewicz kilátásba helyezte: megnövelik a kórházi kapacitások tartalékait, minden vajdaságban visszaállítják a tavasszal ott működő járványkórházat. A szóban forgó intézkedések részleteit csütörtökön ismertetik.

Egy hónapra bezárnak a bárok és a kávéházak Brüsszelben

A járvány megfékezésére a belga főváros és a hozzá tartozó régió minden bárjának és kávéházának, rendezvényközpontjának legalább egy hónapra be kell zárnia, emellett közterületen tilos lesz az alkoholfogyasztás is csütörtök reggel 7 órától - erről döntött a Brüsszel-fővárosi régió vezetése szerdán.

A tájékoztatás szerint a bezárás az alkoholt nem árusító vendéglátóhelyekre és a sportlétesítmények büféire is vonatkozik.

A megszorító intézkedések az éttermekre és az olyan vendéglátóhelyekre nem vonatkoznak, ahol ülő vendégek számára ételt szolgálnak fel. Az éttermek asztalainál legfeljebb négy ember tartózkodhat zárt- és szabadtéren egyaránt. Az asztalokat megfelelő távolságban kell elhelyezni.

Be kell zárniuk a kocsmáknak és kávéháznaknak Brüsszelben
Be kell zárniuk a kocsmáknak és kávéháznaknak Brüsszelben
Fotó: AFP/Belga Mag/Hatim Kaghat

Az éjszaka is nyitva tartó üzleteknek 22 órakor be kell zárniuk, a piacokon továbbra sem szabad élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, a sporteseményeket a következő hónapban csak zárt ajtók mögött szabad megrendezni.

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke sajtótájékoztatóján az intézkedéseket a koronavírus-járvány felgyorsult terjedésével indokolta.

Tájékoztatása szerint Brüsszelben minden hetedik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának. A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra 500 fertőzött jut. A napi új esetszámok tekintetében Brüsszel a második helyen áll az európai fővárosok között, csak Madrid előzi meg, utána pedig Párizs következik - mondta a miniszterelnök.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint az újonnan fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 2466 volt, ami 57 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőttinél. Belgiumban 100 ezer lakosra 246 fertőzött jut, 77 százalékkal több, mint egy hete. Kórházba naponta átlagosan 89 embert szállítanak. A jelenleg kórházban ápolt 952 beteg közül 189-nek kell intenzív ellátást biztosítani. A járvány megjelenése óta a betegségben több mint 10 ezren haltak meg Belgiumban.

Kapcsolódó írásaink