Krónika

A tavalyi év után ismét víz alá kerülhet Velence

Hatalmas vihar csapott le Dél-Franciaországra és Észak-Olaszországra, és a kialakuló áradásokban legalább kilenc ember eltűnt, ketten életüket vesztették

Két ember meghalt, kilenc pedig eltűnt Franciaországban és Olaszországban azután, hogy egy súlyos vihar csapott le a két ország határ menti régiójára, a környéken rekordnak számító súlyos esőzést, áradást hozva magával – írja a Reuters.

Az Alex névre keresztelt vihar helyenként 186 kilométer per órás sebességgel csapott le Nizza környékére, és több faluban is óriási károkat okozott, utakat, házakat tett tönkre. Nizza polgármestere, Christian Estrosi szerint több mint száz éve nem sújtotta ilyen nagy vihar a térséget. Ezt azután nyilatkozta a városvezető, hogy helikopterből megnézte a katasztrófa által leginkább sújtott területeket. Szerinte nagyjából száz házat tett tönkre a vihar. A francia kormányfő, Jean Castex is elutazott a térségbe, és a kijelentette, szerinte még sok áldozattal kell számolni. Nyolc eltűnt embert keresnek, köztük két tűzoltót, akiknek járművét egy áradó folyó elsodorta. Hidakat, utakat is ellepett a víz, számos otthon megrongálódott, Bretagne környékén pedig mintegy 30 000 embert maradt áram nélkül.

Olaszországban ketten haltak meg, egyikük egy tűzoltó, akire rádőlt egy fa, a másik egy férfi, akinek az autóját sodorta el egy áradó folyó. Olaszországban este még egy embert nem találtak, viszont szerencsére előkerült egy korábban eltűnt német turistacsoport. Az olasz–svájci határ közelében 24 óra alatt 630 mm eső esett.

A legújabb jelentések szerint a pusztító viharciklon Észak-Olaszországból Velence fele vette az irányt, ezért maximális a készültség a lagúnák városában. A városi önkormányzat katasztrófavédőket rendelt a gátakhoz, ahová ideiglenes jelleggel árvízvédelmi akadályokat állítanak fel. A meteorológiai előrejelzések ugyanakkor vészjóslóak, ugyanis azzal számolnak, hogy a viharciklon „abnormális” méretű hullámokat generálhat a vízben, amelyek képesek lennének teljesen elárasztani a süllyedő várost. Három órával a hullámok jósolt megérkezése előtt ezért megkezdték a Velencei-lagúna körüli védelmi munkálatokat.

hétvégi vihar
Fotó: MH/Katona László


Országszerte száztíz helyen okozott károkat a hétvégi vihar – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A legtöbb gondot a hirtelen felerősödött szél okozta, amely fákat döntött ki, és ágakat tört le. A Nógrád megyei Jobbágyiban egy fenyőfa leszakította az áramvezetéket, emiatt csaknem nyolcszáz fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás. A Tolna megyei Gyulaj községben az erős szél tizenhárom lakóházat rongált meg, de személyi sérülés nem történt. A viharkárok felszámolásához Budapesten is a tűzoltók segítségét kérték. Zuglóban a Nagy Lajos király útján egy hatalmas fa dőlt az útra, megrongálva a villamos felsővezetékét.
(FP)