Krónika

Biztonság és megbízhatóság: az életmentés záloga

Koronavírus. A Covid–19 miatt kórházba került betegek többsége légzést segítő gépekre szorul,ezeket pedig minden egészségügyi vizsgával rendelkező nővér képes kezelni

A légzést segítő és a lélegeztetőgép nem ugyanaz, mindkettőhöz más-más szakszemélyzet kell, ennek ellenére az emberek hajlamosak az összes efféle eszközt kizárólag lélegeztetőgép névvel illetni. A kétféle szerkezet üzemeltetéséhez elegendő szakember áll rendelkezésre.

Biztonság és megbízhatóság: az életmentés záloga
Egy szakápoló akár több tucat gépet is képes felügyelet alatt tartani
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az emberek hajlamosak összekeverni a lélegeztetőgépeket, pedig ezekből alapvetően kétféle áll a gyógyítás szolgálatában, és itt egyre megy, hogy koronavírusos vagy más problémákkal kezelt emberről beszélünk – hangsúlyozta lapunknak egy, a lélegezetőgép-gyártásban járatos szakember. A neve elhallgatását kérő mérnök kifejtette, a járvány kapcsán a hírekben szereplő lélegeztetőgépek döntő része valójában légzést segítő eszköz. Utóbbiak tulajdonképpen rendkívül egyszerű eszközök. A lelkük egy alacsony sebességgel és nyomáson dolgozó villanymotor, illetve pár érzékelő, amelyek a nővérnek jeleznek, ha a berendezéssel valami gond adódna. A légzést segítő gépek rendkívül megbízhatóak, tönkremenni gyakorlatilag nem szoktak, legfeljebb akkor állnak le, ha megszűnik az áramszolgáltatás – fogalmazott. Mint kifejtette, a légzést segítő gépeket minden egészségügyi vizsgával rendelkező nővér képes kezelni – azaz amíg van ápoló, lesz szakszemélyzet is. Mivel e berendezések roppant csekély számban hibásodnak meg, egy-egy kórházi szakápoló akár több tucatot is felügyelet alatt tarthat egyszerre. A technikai háttérről szólva azt mondta, a gyártók huszonnégy órás ügyeletet adnak, és a szervizesek is nagyon hamar kiérnek, ha mégis baj lenne.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a koronavírusban szenvedő betegek döntő része légzést segítő, nem pedig lélegeztetőgépre van téve – fogalmazott forrásunk. A szakmai szempontok szerint definiált lélegeztetőgép már más, bonyolultabb kategória, és a kórházi és gyártói kiszolgálása is mélyebb ismereteket kíván. Ugyanakkor ezek is rendkívül megbízhatóak, amit a mérnöki precizitáson túl az is magyaráz, hogy egyetlen vállalat sem szeretné, ha azért perelnék be, mert miatta halt meg egy ember.

„Bár nem vagyok orvos, de a napi munka során szerzett tapasztalataim azt jelzik, a lélegeztetőgépek kórházi személyzete is kellő számban áll rendelkezésre” – húzta alá forrásunk. Mint fogalmazott, számukra a kiváló műszaki paraméterek az elsődlegesek, míg az orvosok érthetően a benne fekvő ember életét nézik. E kettő közös nevezője a biztonság és a megbízhatóság, és ezt itthon minden kórházban és gyártónál képesek teljesíteni.

„Sok ember elkényelmesedett”

Nagyon vigyázzunk egymásra, nagyon fontos a maszkhordás, a távolságtartás, a kézhigiénia, és egyre fontosabb az is, hogy azokat a mindennapi kényelmi szokásainkat redukáljuk, amelyek a járvány terjedését segíthetik. Kerüljük a szükségtelen gyülekezéseket, a zárt tereket – erről írt Facebook-oldalán Kemenesi Gábor virológus. Hozzátette, valószínűleg nemcsak pénteken, de korábban is átléptük már a napi ezer új fertőzött lélektani határt, és szerinte a jelenlegi tesztelés mellett nincs pontos kép a járvány helyzetéről. Kiemelte, sok ember elkényelmesedett, és a szakértői véleményt lassan a vicclapok szintjén értelmezi. A vírus továbbra is egy új koronavírus, amely ellen a populáció döntő többségének nincs védelme, ráadásul egy jelentős réteget súlyosan érinthet, tömeges megbetegedéseket hozhat egy-egy régióban. Ez továbbra sem egy náthavírus, ne próbáljuk ki – tette hozzá.
(PS)

Engedélyezték a favipiravir vizsgálatát

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát – közölte Keserű György Miklós az M1-en. A készítmény hazai fejlesztésével foglalkozó konzorcium vezetője elmondta, a további vizsgálatokat az orvostudományi egyetemek és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végzi. Első körben száz beteg kezelésére elengedő gyógyszert kapott Magyarország, ezt öt egészségügyi centrumban használják fel, először feltehetően a Szegedi Tudományegyetemen. A teljes engedélyeztetési eljárás fél–egy év lesz, de várhatóan ez idő alatt is eljuthat a gyógyszer a magyar betegekhez. Megírtuk, Japánban végzett kutatások igazolták, hogy a favipiravir hatékonyan gátolja a vírusok szaporodását a szervezetben, megakadályozva a betegek állapotának súlyosbodását.
(VB)

Röviden

SPANYOLORSZÁG: Bírósághoz fordul a madridi autonóm közösség, miután az ország tartományai elfogadták az új járványügyi kritériumokat, amelyeket azokban a városokban léptetnek érvénybe, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz fertőzést jelentenek, mivel ez csak a madridi régió városait érinti. A tartomány vezetése jelezte, a szabályokat betartják, de kifogásolják, hogy a szavazáson nem volt konszenzus, illetve úgy vélik, a tartományközi tanácsnak nincs joga előírni semmit. A szigorítások többek közt ki- és bejárási tilalmat írnak elő a településekre, valamint jelentősen korlátozzák a vendéglátóhelyek működését. Az országban legutóbb 3715 beteget találtak egy nap alatt, ebből 1206-ot a madridi tartományban.
 

FRANCIAORSZÁG: Hétfőtől a legmagasabb riasztási övezetbe kerül Párizs és elővárosai, ha a járványügyi adataik nem javulnak a hétvégén. Ez a lakosok számára átmenetileg drasztikusan csökkentheti a társadalmi kapcsolattartást: megszűnnek a családi ünnepek, a bárok teljesen bezárnak. További nagyvárosokra kedvezőtlen adatok esetén szintén maximális riasztást adhatnak ki. Marseille-ben, ahol a múlt héten legmagasabb riasztást hirdettek ki, javult a helyzet. Az országban egy nap alatt 24 ezer fertőzöttet találtak.
 

CSEHORSZÁG: Új napi rekord született, miután péntekre 3493 fő tesztje lett pozitív. A kórházban kezeltek száma először lépte át az ezret, csaknem kétszáz ember állapota válságos, ez szintén negatív csúcs. Az országban hétfőtől szükségállapot lép érvénybe harminc napra, emellett a veszélyeztetett régiókban legalább két hétre bezárják az iskolákat, a sportrendezvényeket csak nézők nélkül rendezhetik meg.
 

ROMÁNIA: Újabb 2343 embernél igazolták a vírust, így a héten másodszor dőlt meg a napi növekedési csúcs. A súlyos esetek száma szintén minden eddiginél magasabb, 571 ember szorul intenzív terápiára. Az egészségügyi minisztérium szerint a növekedés csak részben hozható összefüggésbe a szeptember 14-i tanévkezdéssel. A járvány miatt eddig 481 ezer munkahely szűnt meg az országban.
 

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már több mint 34,5 millióan fertőződtek meg. Mintegy 1,03 millióan elhunytak, 25,7 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink