Krónika

Nagyon megugrott a fertőzöttek száma Ukrajnában

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, egymás után a harmadik napon döntötte meg a csúcsot az újonnan regisztrált betegek száma, péntekre már 4600-nál is több új fertőzöttet regisztráltak, és rekordszámú, nyolcszáz fölötti beteg került kórházba - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Nagyon megugrott a fertőzöttek száma Ukrajnában
Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában
Fotó: AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 4633 új esettel 217 661-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 újabb halálos áldozattal 4 261-re emelkedett. Eddig 96 591-en gyógyultak meg, viszont már 116 809 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. A járvány kezdete óta regisztrált legtöbb napi fertőzöttszám csak két napja lépte át a négyezret: kedden jegyeztek fel 4027 és szerdán 4069 új beteget.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 460-at - továbbá hat halálos áldozatot - megint a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 447-et és tíz elhunytat pedig az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 23 602-őt, a halálos áldozatoké 401-re nőtt.

Kárpátalján az igazolt fertőzöttek száma mostanra átlépte a tízezret, alig több mint a felük, 5031 beteg gyógyult meg, az elhunytaké pedig eggyel 309-re emelkedett.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap még soha ilyen sok, 801 koronavírusos beteg került kórházba. Jelenleg már 15 797 Covid-beteget ápolnak kórházban. Eközben az elmúlt napon újabb 271 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust. Eddig 16 809 egészségügyi alkalmazott kapta el a fertőzést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vidéki látogatása során újságíróknak nyilatkozva részben a helyhatósági választási kampányt hibáztatta a koronavírus-fertőzés gyorsuló terjedéséért Ukrajnában. Szavai szerint egyes helyi politikusok pozíciójuk megőrzése érdekében „felelőtlenül” kezelik a járványhelyzetet, hogy jobb benyomást tegyenek választóikra, akik „belefáradtak” a maszkviselésbe és a többi korlátozásba.

A kormány csütörtökön felülvizsgálta az ország színes - vörös, narancs, sárga és zöld - járványhelyzeti besorolását, amely majd hétfőtől lép életbe. Az Oleh Nemcsinov kabinetminiszter által kiadott tájékoztatás szerint a legsúlyosabb, vörös besorolást most csak két város, a nyugat-ukrajnai Ternopil és az ország középső részében fekvő Kanyiv kapta. A főváros, Kijev továbbra is sárga besorolású maradt. Kárpátalján „narancs” maradt Ungvár, „sárga” Munkács, Huszt és Csap, valamint több körzet mellett a beregszászi járás, viszont Beregszász városa nem szerepelt a felsorolásban.


Szlovéniában újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma

Szlovéniában újabb rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek napi száma - derült ki a szlovén kabinet pénteki jelentéséből. Jelko Kacin kormányszóvivő nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be.

Kacin a héten a sajtónak úgy nyilatkozott: amennyiben a járványhelyzet nem mérséklődik, és a kórházak kapacitásai túlterhelődnek, az első hullámhoz hasonlóan lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, azaz senki nem hagyhatja majd el a várost vagy járást, amelyben bejegyzett vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Erre azonban csak extrém esetben lesz szükség - tette hozzá.

Janez Jansa szlovén kormányfő kedden még azt mondta: nincs szükség újabb szigorításokra. Úgy vélte: a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a járványhelyzetet. Sokkal kevesebb beteg szorul orvosi ellátásra, valamint a tüneteik is enyhébbek, mint az első hullámban - húzta alá.

Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában
Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése
Fotó: AFP/Genya Savilov

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 238-cal 6103-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 175 új esetről számoltak be.

Két új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 154-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 86-an vannak kórházban, és közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt 333-al nőtt és elérte a 17 160-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 234 új esetről számoltak be.

Hét haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 291-re nőtt. Kórházban ápolnak 286 beteget, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.


Romániában harmadik napja meghaladja a kétezret az új esetek száma

Romániában újabb 2343 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel a héten másodszor is megdőlt pénteken az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek rekordja.

Romániában harmadik napja meghaladja a kétezret az új esetek száma. A pénteki növekmény több mint másfélszerese a napi esetszám utóbbi kéthetes átlagának, amely immár meghaladja az 1500-at.

Az újabb eseteket a romániai tesztelési kapacitás felső határát közelítő 26 ezer teszt kiértékelése során azonosították. Ez azt jelenti, hogy a tesztek több mint kilenc százaléka bizonyult pozitívnak olyan körülmények között, amikor több mint tízezer vizsgálatot nem orvosi javallatra, hanem a páciensek saját kérésére végeztek el.

A legtöbb új fertőzöttet - 517-et - Bukarestben, illetve a moldvai Bákó (168), Iasi (107) és a fővárost körülvevő Ilfov (102) megyében diagnosztizálták. Egyszámjegyű növekményt csak három déli, Duna-menti megyében - Mehedinti (6), Ialomita (8) és Calarasi (9) megyében - észleltek.

Romániában eddig több mint 113 ezer embernél mutatták ki a koronavírust (képünk illusztráció)
Romániában újabb rekordot döntött a súlyos esetek száma
Fotó: AFP/Ronaldo Schemidt

Pénteken ismét az utóbbi két hét átlagát 35 százalékkal meghaladó számú, 53 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 4900-at a járvány romániai áldozatainak száma.

A Romániában diagnosztizált 132 ezer koronavírusos ember közül 21 500 jelenleg is fertőző, közülük csaknem 7800-at ápolnak kórházban.

Újabb rekordot döntött a súlyos esetek száma: jelenleg 571 koronavírusos fertőzöttet ápolnak intenzív terápián, közülük 176-ot lélegeztetőgéppel tartanak életben. A Covid-19-ben szenvedő betegek számára elkülönített intenzív terápiás ágyak mintegy 55 százaléka foglalt jelenleg Romániában, de a jelentősebb fertőzési gócokban már nincsenek szabad helyek, a betegeket ezért más kórházakba kell szállítani.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a fertőzés progresszív, de nem exponenciális ütemben terjed, az újabb fertőzési hullám pedig részint, de nem kizárólag a szeptember 14-i tanévkezdéssel hozható összefüggésbe. Az utóbbi héten 158 iskolás és 73 pedagógus fertőződött meg. A járvány kezdete óta 3200 tíz év alatti gyereknél és 5200 tizenéves fiatalnál mutatták ki a koronavírust.

A tárcavezető szerint nem a rendkívüli állapot ismételt bevezetésére, hanem az ismert óvintézkedések fegyelmezett betartására van szükség a járvány megfékezéséhez.


Készülnek a járványkórházak Szerbiában

A koronavírus-járvány harmadik hullámára készülve hamarosan befejeződnek a szerbiai járványkórházak nyáron megkezdett építési munkálatai, így ha esetleg hirtelen több százan vagy ezren betegednének meg az influenza és a koronavírus következtében, nem kell attól tartani, hogy nem lesz elegendő hely a kórházakban - jelentették be belgrádi kormányilletékesek csütörtökön.

Ezt merősítette Aleksandar Vucic szerb államfő is, aki hozzátette: a koronavírus-járvány eltűnésével a most felépített kórházakat más célokra is tudják majd használni.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - csütörtökről péntekre 811-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenhárommal a halálos áldozatok száma.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - csütörtökről péntekre 811-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma
A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - csütörtökről péntekre 811-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Fotó: AFP/Nikola Krstic

Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 111-gyel 33 ezer 662-re, Koszovóban 43-mal 15 ezer 663-ra, Észak-Macedóniában 162-vel 18 ezer 147-re, Montenegróban 215-tel 10 ezer 987-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 280-nal 27 ezer 745-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 750-re, Koszovóban kettővel 627-re, Észak-Macedóniában néggyel 743-ra, Bosznia-Hercegovinában öttel 865-re, Montenegróban pedig eggyel 170-re emelkedett a halottak száma.