Krónika

Engedélyezték a favipiravir klinikai tesztelését

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát - mondta a favipiravir hazai fejlesztésével foglalkozó konzorcium vezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Engedélyezték a favipiravir klinikai tesztelését
Átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből a favipiravir
Fotó: Pexels

Keserű György Miklós akadémikus (Természettudományi Kutatóközpont) közölte: a gyógyszer további vizsgálatát az orvostudományi egyetemek és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végzik. A klinikai tesztek célja, hogy itthon is alátámasszák a gyógyszer hatékonyságát, ezután engedélyezhetik teljes körűen a medicinát.

Kitért arra is, hogy első körben száz beteg kezelésére elegendő gyógyszert kapott Magyarország Japántól, ezt fogják felhasználni az öt egészségügyi centrumban. A teljes engedélyeztetési eljárás hat hónap-egy év lesz, de - az ideiglenes engedély birtokában - a tesztek alatt is „eljuthat a készítmény” a magyar betegekhez - fogalmazott Keserű György Miklós.

Kifejtette, hogy az eredetileg Japánban kifejlesztett favipiravir enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzéssel küzdő betegek kezelésére alkalmas. A Japánban elvégzett kutatások megerősítették, hogy még a kezdődő tüdőgyulladással küzdő koronavírusos betegek esetében is hatékony a gyógyszer - tette hozzá.     

„Átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből, és hozzájárul ahhoz, hogy átlagosan tizenkét nap alatt a klinikai tünetek is javuljanak”. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a láz, a légzési nehézség és a köhögés, így nincs szükség intenzív terápiás ellátásra - hangsúlyozta az akadémikus.

Az SZTE az országban elsőként kezelheti így a betegeket

Rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir tartalmú Avigan tabletta adagolása mellett, amellyel az SZTE klinikáján az országban elsőként kezdhetik el kezelni a súlyos betegeket.

„A Szegedi Tudományegyetemen az országban elsőként indult el az a kutatás, ahol a favipiravir tartalmú Avigan gyógyszerrel gyógyíthatjuk a koronavírusos betegeket – mondta Prof. Dr. Lengyel Csaba. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke elmondta: a rendelkezésre álló, előzetes klinikai adatok alapján, a HECRIN Konzorciumban kezdődött meg a széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata.

A konzorcium tagja a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Iroda is, amely hatalmas erőfeszítéssel vett részt a magyarországi vizsgálatok előkészítési munkálataiban. Ennek köszönhetően kapott a Szegedi Tudományegyetem is a jelenleg legígéretesebb gyógyszerből, melyet korábban a Japán kormány adományként juttatott el 44 országba, köztük hazánkba is.

A szegedi vizsgálat vezetője hangsúlyozta: a gyógyszert kizárólag a kórházban fekvő, súlyos betegeknek adhatják, a vizsgálati kritériumok alapján, valamint a vizsgáló orvosok döntése szerint.

Kapcsolódó írásaink