Krónika

November végére elkészülhet az oxfordi vakcina

Reményeink szerint hazákban is nemsokára elérhető lesz a koronavírus-vakcina – mondta lapunknak Jakab Ferenc egyetemi tanár. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont tudományos igazgatója beszélt arról is, jelenleg hat-nyolc fejlesztés tart a harmadik, azaz klinikai fázisban.

November végére elkészülhet az oxfordi vakcina
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője
Fotó: PTE/Lanszki Zsófi

Ismereteim szerint a világon jelenleg a magyar kormány által is preferált oxfordi vakcinafejlesztés áll a legjobban – mondta lapunknak Jakab Ferenc egyetemi tanár. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont tudományos igazgatója az egymással párhuzamosan zajló kísérletekről szólva kifejtette, pár hete felröppent egy olyan hír, miszerint az oxfordi projektbe bevont ötvenezer ember közül az egyiknél súlyos mellékhatás alakult ki.

A kutatások azonnal elkezdődtek, vajon a klinikai szakaszban lévő szer vagy holmi banális véletlen okozta-e a problémát? Bár a vizsgálat konkrét eredményét nem ismerem, de azt tudom, hogy két hete újraindították a programot, ennek megfelelően, gondolom az eset kivizsgálása lezárult, és nem a vakcina okozta a szóban forgó kialakult mellékhatást – fogalmazott Jakab Ferenc.

Ez az eset is azt példázza, hogy a kísérleti intézetek és a gyógyszergyárak minden mendemonda ellenére sem veszik félvállról a munkát, s az sem igaz, hogy eltussolnák a rájuk nézve rossz híreket – húzta alá nyomatékkal a virológus. Ha az oxfordi kísérletsorozatnak kedvező végeredménye lesz, akkor talán november végére már lehet egy működő vakcinánk. Amennyiben ez így lesz, reményeink szerint hazánkba is mihamarabb eljut a vakcina. Reméljük, hogy 2021 első felében az itthoni oltásokat is meg tudjuk kezdeni – mondta Jakab Ferenc.

Az orosz vakcináról a közelmúltban megjelent egy alapos, az egyes és kettes fázis eredményeit taglaló közlemény a The Lancet című rangos tudományos folyóiratban. Néhány nyugati tudós szerint az orosz adatok nem teljesen helytállók – én ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Ami biztos, a vakcinát már gyártják, és rengeteg önkéntesnek beadták, ám e pillanatban ez az összes információ, amit tudni lehet. Más dolog egy vakcinát kifejleszteni, és ismét más ipari méretekben legyártani – hangoztatta a szakember.

Mint mondta, a világban olyan kapacitás áll rendelkezésre, hogy ha valóban elkészül a megfelelő hatóanyag, akkor azt hamarosan tömeges méretekben lehet elérni.

Röviden

SPANYOLORSZÁG:  A spanyol kormány elrendelte Madrid és a főváros környékének lezárását.  Az elképzelést Madrid tartomány először nem támogatta, de végül mégis elfogadták.  A döntés értelmében a lakosok nem hagyhatják el a lezárt területet. Munkába, orvoshoz, vásárolni mehetnek. Korlátozni kell a kereskedelmi és vendéglátóhelyek nyitvatartását és a vendégek létszámát is. A helyi hatóságoknak 48 órájuk van, hogy életbe léptessék az intézkedéseket. Salvador Illa, a spanyol egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ezek a korlátozások azokra a településekre vonatkoznak, amelyek az elmúlt tizennégy napban százezer emberre több mint 500 eset fordult elő. Az országban szerdán több mint 11 ezer új fertőzöttet azonosítottak.

NÉMETORSZÁG: Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után Csongrád-Csanád, Vas,
illetve Pest megyét is kockázatosnak minősítették a német hatóságok. A frissített listára számos további európai térség került fel, többek közt Romániából az Erdély északnyugati részén fekvő Kolozs megye vagy Belgium teljes területe. Az innen érkezőknek két hétre házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell az egészségügyi hivatalt. Vírustesztet legkorábban öt nap után lehet készíttetni.

FRANCIAORSZÁG: A legutóbbi adatok alapján huszonnégy óra alatt csaknem tizenháromezer személy tesztje lett pozitív. Az egészségügyi hatóságok eddig 1235 járványgócot tártak fel, a többségüket egyetemeken azonosították. Párizsban százezer lakosra 259,6 fertőzött jut
(a riasztási küszöb ötven), és az intenzív ágyak 32 százalékán koronavírusos betegek fekszenek.

OROSZORSZÁG: Kis híján kilencezerrel nőtt csütörtökre az igazolt pozitív esetek száma, ez a legnagyobb napi növekedés június 12. óta. Megkezdődött Fehéroroszországban is az önkéntesek oltása a Szputnyik–V vakcinával. Először száz jelentkező kapja meg a készítményt, de már több mint négyezer állampolgár jelentkezett a védőoltásra. Fehéroroszország az első Oroszország után, ahol megkezdték a Szputnyik–V klinikai kísérleteit.

UKRAJNA: Csütörtökre mintegy 4070 új fertőzést regisztráltak, 64 beteg elhunyt. Az ország jelenleg Európában az öt legsúlyosabb helyzetű állam között van. Az ukrán parlament átmenetileg karanténba vonult, miután a törvényhozás és az apparátus több tagja is megfertőződött.

ROMÁNIA: Továbbra is meghaladja a kétezret a napi esetszám, és legutóbb egy nap alatt 37-en hunytak el. Ludovic Orban miniszterelnök szerint várhatóan megyei vagy települési szinten fognak újabb korlátozásokat bevezetni – például elrendelni a vendéglátóhelyek bezárását. Hétfőtől várhatóan beutazási korlátozásokat is bevezetnek azok számára, akik Romániánál fertőzöttebb országokból érkeznek.

LENGYELORSZÁG: Csütörtökre 1967 új esetet regisztráltak, a legtöbbet a járvány kitörése óta. Szombattól 380 járás közül 44-ben lépnek életbe szigorítások. A piros, azaz a legfertőzöttebb járásokban a vendéglátóipari egységeknek 22 órakor kell bezárniuk, kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése. Utóbbit kiterjesztik a sárga járásokra is, és 75-re csökkentik a megengedett létszámot a rendezvényeken.


A Worldometers.info adatai szerint világszerte már 34,3 millióan fertőződtek meg, 1,02 millióan  vesztették életüket és mintegy 25,5 millióan meggyógyultak a betegségből.
(VB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom