Krónika

Fájdalmas mérföldkő

Koronavírus. Hivatalosan is átlépte az egymilliót a járvány halálos áldozatainak száma a világban

Bár több megbízható adatbázis már vasárnap óta azt jelezte, hogy a koronavírus áldozatainak száma világszerte elérte az egymil­liót, a tragikus szám végül tegnap vált hivatalossá.

António Guterres, az ENSZ-főtitkára arról beszélt, fájdalmas és sokkoló mérföldkőhöz érkeztünk, és mint mondta, az áldozatok apák, anyák, férjek, feleségek, testvérek, barátok, kollégák voltak, elvesztésük fájdalmát tovább súlyosbítja, hogy a fertőzésveszély miatt a hozzátartozók nem lehettek ott a betegek ágyánál.

A Reuters összegzése alapján csak három hónapba tellett, mire a félmilliós áldozatszám megduplázódott, mostanra átlagosan naponta ötezer-négyszáz beteg veszti életét a vírus szövődményei miatt. Ez azt jelenti, hogy óránként átlagosan 226 emberéletet követel a Covid–19.

Az összes haláleset negyvenöt százalékát az Egyesült Államok (205 ezer), Brazília (142 ezer) és India (96 ezer) adja, Európában regisztrálták az áldozatok negyedét. A világrangsorban az Egyesült Államok áll az első helyen, de India az év végére várhatóan az első helyre lépnek. A Worldometers.info adatai szerint globálisan már 33,6 millióan fertőződtek meg, mintegy 25 millió ember épült fel a betegségből.

Időközben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vörös listára helyezte Magyarországot. Ezen a listán olyan európai országok vannak, amelyekben százezer főre vetítve több mint 120 fertőzött van. A negatív rangsort Spanyolország (320) vezeti, a második Csehország (267) hazánk a kilencedik (127) helyen áll.

Röviden

OROSZORSZÁG: Megkezdődött az első orosz vakcina, a Szputnyik-V tömeggyártása. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az oltóanyag első teszttételeit az összes orosz régió és Fehéroroszország is megkapta, valamint Moszkvában már több mint 5500 embert beoltottak vele. A fővárosban kéthetes iskolai szünetet rendeltek el. Moszkvában egy nap alatt huszonhárman hunytak el a vírus miatt, az országosan regisztrált 8232 fertőzött közül kétezer-háromszázat itt szűrtek ki.

UKRAJNA: Több mint 3600 új beteget regisztráltak keddre. Átlépte a négyezret az elhunytak száma, több mint száztízezer embert kezelnek kórházakban. Változtak a külföldiek beutazásának feltételei: a beutazóknak a betegség kezelésére kiterjedő egészségbiztosítási kötvénnyel kell rendelkezniük, de ez alól számos kivétel van.

NÉMETORSZÁG: El kell kerülni az újabb országos zárlatot, ezért a térségi és a helyi szintre kell helyezni a védekezés súlypontját – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. Szerinte a járvány nehezebbik még csak most kezdődik. Korábban úgy fogalmazott, karácsonyra 19 200-ra nőhet a napi új fertőzésszám, ha nem sikerül lassítani a járvány terjedését. Hétfőn több mint kétezer új fertőzöttet azonosítottak, de kedden már csak feleannyit.

AUSZTRÁLIA: Port Hedland kikötővárosban, a világ egyik legnagyobb vas- és mangánérckikötőjében egy 21 fős legénységű teherszállító hajó 17 tagjának lett pozitív a tesztje. Katonákat vezényeltek a helyszínre, hogy segítsenek ellenőrzés alatt tartani a gócpontot. Az országban mintegy 27 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a többségüket Victoria államban, a halálos áldozatok száma 882. (VB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom