Krónika

Guinness-rekordra tesz kísérletet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

Guinness világrekordra tesz kísérletet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a világ 19 más vezető kardiológiai centrummal közösen. A világon most először lesz élőben követhető egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű-beültetés, egyidőben a világ 20 vezető kardiológiai centrumának a közvetítésében. 

Guinness-rekordra tesz kísérletet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
A mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést ma már rutinszerűen végzik, évente 160-180 alkalommal
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az egy órás eseményt a szívünk világnapján, a TAVI World Tour szervezi, amely egyben Guinness világrekordra tett kísérlet is lesz. Ha sikerül, ez lehet a Guinness világrekordja a legtöbb ember által élőben, online végignézett kardiovaszkuláris egészségtudatosság programnak, billentyűműtétnek.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el az úgynevezett TAVI beavatkozást. Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív és érrendszeri betegeknek, hogy a COVID-járvány alatt sincsenek egyedül. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben már több mint 700 mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést (TAVI-t) végeztünk.

Ez az igazi XXI. századi katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aortabillentyű-szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtéteknek túl nagy kockázata lenne. De fiatalabbaknál is előfordul, hogy egy korábbi műtét vagy esetleges társbetegségek miatt a mellkast felnyitó műtétet nem lehet elvégezni. Ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz. Sőt, nem csak hogy sokkal tovább élhetnek, hanem sokkal jobb minőségű életük lehet. A beavatkozás lényege, hogy a comb ütőerén keresztül egy speciális katétert vezetnek fel az aorta billentyűig, ahol az elmeszesedett billentyű helyére új kerül.

A műbillentyű kerete nikkel-titán ötvözetből, a szelepfunkciót ellátó részek sertés szívburokból készülnek. A billentyű kerete hideg hatására formálhatóvá válik, ezért a kisujjnyi vastagságú katéterbe 4-6 fokos steril vízben töltik be. Amikor a műbillentyűt az eszközön keresztül az orvos elvezeti az aortáig, és megfelelő pozícióban lassan lehúzza róla a hüvelyt, akkor az a 37 fokos emberi testben visszanyeri eredeti alakját. A műbillentyű befeszül a régi, elhasználódott szövetek közé, és elkezd működni, a beteg pedig meggyógyul, újra teljes életet élhet.

Hazánkban elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aortabillentyű-beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti a 170-et is. A szívünk világnapján ezt a műtétet Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza, felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi, amelyet szeptember 29-én, kedden 14.30-tól élőben lehet itt követni:

Objektum doboz

Minél többen nézik meg a videót, annál nagyobb az esély a Guinness-rekordra.

Kapcsolódó írásaink

Jubileumi szívműtétet végeztek

ĀHétszázadik alkalommal hajtottak végre mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben +GALÉRIA

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom