Krónika

Földbe csapódott egy katonai szállítógépaz ukrajnai Harkiv megyében

Tisztázatlan körülmények

Legkevesebb huszonhatan vesztették életüket péntek este, amikor leszállás közben egy ukrán katonai szállítógép a földbe csapódott és kigyulladt Harkiv megyében.

A fedélzeten a személyzet mellett az ukrán légierő harkivi egyetemének kadétjai voltak. A szerencsétlenség után két kadét életben maradt, ám egyikük később a kórházban életét vesztette, míg a másik agyrázkódást szenvedett, de nincs életveszélyben. Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes elmondta, már zajlik a fekete doboz vizsgálata. Mint kifejtette, az An–26 típusú gépen a fel- és leszállást gyakorolták, a kiképzési tervnek megfelelően ezt a két műveletet tizenöt percenként ismételték meg. Az egyik landolás alkalmával azonban zavar keletkezett. A pilóta sajtóhírek szerint értesítette az irányítótornyot, hogy leállt a bal oldali hajtómű. A kormányzati tisztségviselő szerint tapasztalt pilótáról volt szó, akinek ez nem jelenthetett veszélyhelyzetet. A látási viszonyok emellett jók voltak, és szinte nem is volt szél. A katasztrófavédelem megerősítette, a leszállási manőverben kadét nem vett részt. A volt katonai főügyész a tévében névtelen forrásokra hivatkozva arról beszélt, a legénység leszálláskor összetéveszthette a leszállópályát a közeli országúttal. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tegnap a helyszínre utazott, a szombati napot pedig nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom