Krónika

Százötven éves a Magyar Tűzoltó Szövetség

Napjainkban Magyarországon csaknem 30 ezren tevékenykednek nem hivatásos, önkéntes tűzoltóként - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban, abból az alkalomból, hogy 150 éves a Magyar Tűzoltó Szövetség.

Százötven éves a Magyar Tűzoltó Szövetség
Napjainkban Magyarországon csaknem 30 ezren tevékenykednek nem hivatásos, önkéntes tűzoltóként
Fotó: Facebook/Magyar Tűzoltó Szövet

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: a Magyar Tűzoltó Szövetséget Széchenyi Ödön, Széchenyi István egyik fia alapította. 

Kiemelte, hogy az önkéntes tűzoltók munkájukat szabadidejük terhére, ingyenesen végzik. Az oltási és a mentési munkálatok mellett nagyon sokat tesznek a hagyományőrzésért és a nemzeti nevelésért, de ott vannak „a frontvonalban” a koronavírus elleni védekezés idején is. 

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a videóban úgy fogalmazott, az önkéntes tűzoltók közül mintegy 10 ezren öt és félezerszer nyújtottak segítséget a vírusveszély elhárításában, illetve megelőzésében. 

Elsősorban a fertőtlenítésben, a mentesítésben segítettek közintézményeknél, de élelmiszert és gyógyszert is vittek az időseknek, rászorulóknak, és részt vettek a lakosság tájékoztatásában, a veszély megelőzésében fontos tudnivalók továbbításában.

A videóban Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági felügyelő azt hangsúlyozta, hogy 2010-ben nehéz helyzetet örököltek, hiszen 280 tűzoltó egyesület volt, és csak minimális támogatást kaptak.

A kormány döntésének köszönhetően ma már 700 millió forintra pályázhatnak. 600 fölött van azon egyesületeknek a száma, amelyek „nap mint nap együtt dolgoznak a hivatásos tűzoltókkal Magyarország biztonságáért” - emelte ki Bérczi László. 

A videóban szerepelt Mike Bernadett önkéntes tűzoltó is, aki arról beszélt, hogy úgy érzi, a tűzoltók - a hivatásosok és az önkéntesek is - nagy csapatként működnek, és egy nagy családra talált náluk.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink