Krónika

Tovább szorongatja a járvány Európát

Európa-szerte egyre jobban terjed a koronavírus-járvány: Lengyelországban, Oroszországban és Szlovéniában is rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma, de Romániában és Csehországban is egyre aggasztóbb a helyzet.

Tovább szorongatja a járvány Európát
A járvány kitörése óta a legmagasabb napi növekményt, 1587 új fertőzöttet regisztráltak pénteken Lengyelországban
Fotó: AFP/NurPhoto/Arthur Widak

Romániában az átlagos napi esetszám meghaladta az 1300-at

Romániában újabb 1629 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, így pénteken meghaladta az 1300-at a napi esetszám kéthetes átlaga. Augusztus elejétől másfél hónapig az országban egyenletesen - átlagosan napi 1200-zal - növekedett a fertőzöttek száma, de az utóbbi két hétben ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése. Az adatok alapján már a napi 1317 új eset számít átlagosnak, a pénteki jelentésben szereplő esetszám pedig 24 százalékkal meghaladta ezt is.

Az utóbbi két hét átlagánál tíz százalékkal több, 42 halálesetet jelentettek pénteken, így 4633-ra emelkedett a koronavírus-járványnak tulajdonított romániai halálos áldozatok száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU-ban lakosságarányosan továbbra is kiugróan magas Romániában a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta. Az utóbbi két hétben az országban minden egymillió lakosra 27 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint négyszerese az európai uniós átlagnak.

Romániában újabb 1629 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, így pénteken meghaladta az 1300-at a napi esetszám kéthetes átlaga
Romániában újabb 1629 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, így pénteken meghaladta az 1300-at a napi esetszám kéthetes átlaga
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A járvány lakosságarányos terjedési sebessége viszont Romániában jelenleg nagyjából megfelel az uniós átlagnak: az utóbbi két hétben minden 100 ezer lakosra 95 új koronavírus-fertőzött jutott. Romániában az ismert aktív esetek száma megközelítette a 19 ezret, közülük - a csütörtökinél százzal többen - 7245-en vannak kórházban, 508 súlyos esetet pedig intenzív osztályon ápolnak.

Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az erdélyi szavazók

Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy kettős állampolgárok, ha azért utaznak Romániába, hogy részt vegyenek a vasárnapi önkormányzati választásokon. Ezt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára jelentette be pénteken. Videoüzenetét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) osztotta meg a világhálón.

Az államtitkár elmondta: fontosnak gondolják, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson. Ezért döntött az operatív törzs arról, hogy nem kerülnek karanténba Magyarországon azok, akik részt vesznek a választáson, és ezt a román személyi igazolványukra a szavazáskor ragasztott matricával tudják igazolni.

A szavazók és kiskorú gyermekeik vasárnap reggel 8 órától hétfőn reggel 9 óráig a magyar-román határ bármelyik átkelőhelyén korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra. Romániában vasárnap tartják az önkormányzati választásokat, amelyeket a koronavírus-járvány miatt halasztottak júniusról mostanra.

Csehországban is egyre rosszabb a helyzet

Mintegy háromezerrel nőtt csütörtökön az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban, a járvány kezdete óta ez a második legmagasabb napi növekedés. Folyamatosan emelkedik a kórházban kezelt betegek és a halálos áldozatok száma is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatásból.

A fertőzöttek száma csütörtökön átlépte a 30 ezret. A bizonyítottan koronavírusosok számának növekedése szeptemberben gyorsult fel. Míg a korábbi hónapokban egyszer sem lépte túl a napi ötszázat, szeptemberben a napi emelkedés csak kétszer volt ötszáz alatt. E hét első négy napján a fertőzöttek száma elérte 9100-at. A legújabb statisztikák szerint a kórházakban kezeltek száma 670-re emelkedett, közülük 131-nek súlyos az állapota. Az elhalálozások száma csütörtökön 142-re nőtt, ezeknek majdnem a fele szeptemberre esik.

Roman Prymula egészségügyi miniszter a képviselőház szakbizottságának zárt ülésén a kiszivárgott információk szerint felhívta a figyelmet arra, hogy ha ilyen tempóban emelkedik a kórházban kezeltek száma, akkor gondok lehetnek a speciális kórházi ágyakkal és a szakszemélyzettel.

Az elvégzett napi tesztek száma átlagban 20 ezer körül mozog. A  helyzet továbbra is Prágában a legrosszabb, ahol százezer lakosra 205 fertőzött jut. Csehország 70 járásából már több mint harmincban száz felett van a százezer lakosra eső fertőzöttek száma. Prága többtucatnyi iskolájában is megjelent a járvány, Zdenek Hrib főpolgármester ezért találkozni kíván az egészségügyi miniszterrel, hogy megvitassák a teendőket.

Tovább dőlnek a nyár óta mért fertőzöttségi rekordok Oroszországban

Oroszországban több mint 7200, Moszkvában pedig 1500-at meghaladó új fertőzöttet jelentettek csütörtökön, ami mindkét esetben új rekordot a nyár óta. A járvány halottainak száma meghaladta a 20 ezret. Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 7212-vel 1 136 048-ra emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A napi új esetszám szeptember 4-én lépte túl ismét az ötezret, 19-én pedig a hatezret. A terjedés üteme hatodik napja 0,6 százalékos, a korábbi 0,5 százalékos szint után.

Az új esetek 25,4 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 978 874), India (5 818 570) és Brazília (4 657 702) után. Az aktív esetek száma 2787-tel 181 846-ra nőtt. A halálos áldozatoké 108-cal 20 056-ra, a felépülteké pedig 4317-tel 934 146-ra emelkedett.

Maszkos járókelők a moszkvai Vörös téren. Az orosz fővárosban a csütörtöki adatokhoz képest ötven százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma
Maszkos járókelők a moszkvai Vörös téren. Az orosz fővárosban a csütörtöki adatokhoz képest ötven százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma
Fotó: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

Moszkvában az igazolt esetek száma 1560-nal 281 986-ra, a halálos áldozatoké 14-gyel 5129-re, a gyógyultaké pedig 1227-tel 242 883-ra emelkedett. Amíg a múlt héten átlagosan 30 százalékkal növekedett az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, addig a csütörtöki 1050-ről már 50 százalékos az emelkedés.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arra kérte a 65 év felettieket és a krónikus betegeket, hogy hétfőtől vonuljanak házi karanténba, ötezer fővárosi vállalatot és intézményt pedig arra, hogy munkatársaikat lehetőség szerint helyezzék vissza távmunkába, a munkahelyeken pedig szigorúan tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket.

Moszkva a helyzet komolyabb romlására való felkészülés jegyében nyolc kórházat profilíroz át szeptember 23. és október 5. között a koronavírusos betegek fogadására. Újból felkészül három korábban kialakított ideiglenes kórház is.

A Kommerszant című gazdasági lap szerint szeptember 22-ére a Covid-19-betegek kezelésére alkalmas kórházi ágyak kevesebb mint 20 százaléka volt szabad. Szobjanyin azt közölte, hogy a moszkvai kapacitások 60 százaléka kihasználatlan.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 44,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 374 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 222 601 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban stagnál a napi fertőzésszám

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig stagnál az új fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből. Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 192-vel 5007-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 122 új esetről számoltak be. A legtöbb megbetegedést, 137-et a múlt csütörtökön regisztrálták az országban. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 145 maradt. A diagnosztizált betegek közül 56-an vannak kórházban, közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon.

Az aktív fertőzöttek száma 1509. A járvány megjelenése óta 212 756 tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 3645-öt. Nuska Caks Jager, a szlovén népegészségügyi intézet munkatársa a sajtónak úgy nyilatkozott: a fertőzöttek negyedét a fővárosban, Ljubljanában igazolták. Százezer főre vetítve a fertőzöttek száma az elmúlt két hétben elérte a 70-et. A legtöbb fertőzött a 45-54 éves korosztályból került ki.Hozzátette: a vírus családi összejöveteleken terjed, ugyanakkor nőtt az új esetek száma az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók körében is.

Szlovéniában újabb csúcsot döntött, Horvátországban pedig stagnál az új megbetegedések száma
Szlovéniában újabb csúcsot döntött, Horvátországban pedig stagnál az új megbetegedések száma
Fotó: AFP/Anadolu/Ales Beno

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője elmondta: az új fertőzöttek 25 százalékát azok között igazolták, akik házi karanténban voltak. Kiemelte: nagyon sok esetben nem ismerik a fertőzés forrását, ami azt jelenti, hogy a vírus követhetetlenül terjed, ami aggasztó.

Horvátországban egy nap alatt 223-mal nőtt, és elérte a 15 795-öt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán még 232 új esetről számoltak be.

Öt idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 266-ra nőtt, 14 303-an viszont már meggyógyultak. Kórházban ápolnak 273 beteget, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1226, és 8898 ember van hatósági karanténban.

A járvány kezdete óta a valamivel több mint négymilliós országban 284 449 tesztet végeztek el, ebből 5414-et az elmúlt 24 órában. Új járványgócok az idősotthonokban alakultak ki.

Lengyelországban ismét rekordmagas az újonnan fertőzöttek száma

A járvány kitörése óta a legmagasabb napi növekményt, 1587 új fertőzöttet regisztráltak pénteken Lengyelországban, az egészségügyi tárca szóvivője járványügyi szigorításokat helyezett kilátásba.

Az új eseteket több mint 24 ezer elvégzett teszt alapján azonosították. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 15 264 az aktív fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta 84 396 fertőzöttet regisztráltak. Múlt szombaton első alkalommal regisztráltak ezer feletti fertőzöttet. Összesen 2392, többségében más krónikus betegségekben is szenvedő beteg hunyt el eddig. Az utóbbi 24 órában 23-an haltak meg.

Az egészségügyi tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz sajtóértekezletén megerősítette a korábbi megállapításokat, miszerint a növekmény nem a nagy járványgócok rovására írandó, hanem a nyári hónapok után intenzívebbé vált mindennapi kapcsolatok eredménye.

Megerősítette viszont, hogy valamivel nagyobb mértékben érte fertőzés egy-egy gondozóotthon lakosait, ezért az egészségügyi tárca kénytelen volt kezdeményezni az ilyen intézményekre vonatkozó látogatási tilalmat.

Andrusiewicz aláhúzta a járvány alatt érvényesített alapvető egészségügyi szabályok betartásának fontosságát, és közölte: az egészségügyi miniszter javasolni fogja a jelenlegi intézkedések megszigorítását, elsősorban a „piros” és „sárga” járásokban, vagyis olyan térségekben, ahol korábban a két hét folyamán több mint 12, illetve 6-12 új esetet jegyeztek 10 ezer lakosra számítva. Az ilyen kategóriájú közigazgatási egyeségek összetétele szombattól megváltozik, 2 „pirosnak”, 18 pedig „sárgának” minősül a 380 lengyelországi járás közül.

Kapcsolódó írásaink