Krónika

Újabb jelentős érv a maszkviselés mellett

Segíthet, hogy az új betegek tünetmentesek legyenek

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek a koronavírussal, de tünetmentesek maradnak  – ez derül ki a a New England Journal of Medicine tudományos lap cikkéből, amelyről Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora készített összefoglalót.

Újabb jelentős érv a maszkviselés mellett
Merkely Béla: Fontos lehet minden intézkedés
Fotó: MH/Katona László

Mivel a maszkok (típustól függően) képesek megszűrni a vírusokat tartalmazó aerosolt, csökkenthetik a fertőzött ember által kilélegzett vírus mennyiségét. Ha ez az elmélet beigazolódik, az általános maszkhasználat növelheti a tünetmentes SARS–CoV–2 fertőzések számát. Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC)  szerint a tünetmentes fertőzések aránya július közepén 40 százalék volt, de most 80 százaléknál is magasabb az általános maszkhasználatnak köszönhetően, ami a fenti hipotézist igazolja. Azokban az országokban, ahol jobban elfogadott a maszk használata, kisebb a súlyos fertőzési és a halálozási arány a populációban – írta Merkely Béla.

A professzor kiemelte, szeptember elején már harmincnégy vakcinajelölt vett részt klinikai vizsgálatban, míg jelenleg száznál is többet fejlesztenek. Amíg a kutatások eredményeire várunk, fontos lehet bármilyen népegészségügyi intézkedés, ami növeli a tünetmentes fertőzések arányát a populációban, ezáltal csökken a halállal végződő esetek száma, valamint fokozódik a populáció immunitása – tette hozzá.

Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint leginkább Nyugat-Magyarországon emelkedik az új koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben mutattak ki növekedést.Mindez négy–tíz nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom