Krónika

Börtön várhat M. Richárdra

Dózsa György úti gázolás: a megengedett sebesség majdnem háromszorosával hajtott a vádlott - hangsúlyozta az ügyész, védője szerint nem egyedül a férfi felelős a tragédiáért

Soha nem tagadtam, hogy gyorsan hajtottam – mondta büntetőperében az utolsó szó jogán a Dózsa György úti baleset okozásával vádolt M. Richárd. Elhangzottak a perbeszédek is. Jövő héten ítéletet hirdetnek.

Börtön várhat M. Richárdra
M. Richárd sokadszorra a vádlottak padján. Korábban kiderült, videózta magát az ütközéskor
Fotó: MH/Purger Tamás

Eredetileg már áprilisban ítéletet hoztak volna, de a vírushelyzet miatt több hónapos kihagyás után végül csak csütörtökön folytatódott a többszörösen büntetett előéletű M. Richárd büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolják, amiért 2017 májusában jogosítvány nélkül, a megengedett 50 kilométer/órás sebességet meghaladva, 135–140 kilométer/órás sebességgel hajtva Budapesten a Mercedesével, a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésénél összeütközött egy kis ívben, szabálytalanul balra kanyarodó Citroënnel. A Citroën két utasa, egy 23 és egy 37 éves férfi életét vesztette, a sofőr, N. József – az ügy harmadrendű vádlottja – és több járókelő is megsérült.

Ezzel összevontak egy korábbi esetet is, amikor M. Richárd egy ismerősével megvert a Károly körúton egy biciklist, miután az rácsapott BMW-jük oldalára, jelezve, hogy leszorították az útról. Ebben az ügyben garázdasággal, könnyű testi sértéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolják a férfit. M. Richárd ezzel kapcsolatban annyit ismert el, hogy „fenékbe rúgta a biciklist."

Az ügyész perbeszédében a Dózsa György úti tragédia kapcsán hangsúlyozta, ha 50 km/órával haladt volna az elsőrendű vádlott, nem következett volna be a baleset. Kiemelte, a kamerafelvételen látszik, hogy fékezett a baleset előtt. Ez azért fontos, mert M. Richárd korábban azt állította, gyorsított és jobbra kormányzott, így akarta elkerülni az ütközést. Beszélt arról is, hogy bár az igazságügyi szakértő szerint személyiségzavarban szenved, ez nem zárja ki a beszámíthatóságot.

A harmadrendű vádlottról, N. Józsefről elmondta, amennyiben nagy ívben vette volna be a kanyart, láthatta volna a nagy sebességgel érkező vádlottat. Az ügyész még 2019 elején az előkészítő ülésen hét év két hónap börtönt és végleges közúti vezetéstől való eltiltást kért M. Richárdra, míg N. Józsefre két év fogházat három év próbaidőre felfüggesztve, valamint egy év vezetéstől való eltiltást.

A két sértetti képviselő is felszólalt, és az erkölcsi felelősségvállalást hiányolták. Egyikőjük az elsőrendű vádlott kapcsán úgy fogalmazott, az eljárás során mindenkit hibáztatott, kivéve saját magát.

M. Richárd védője arról beszélt, védence 13 éves kora óta testtömegnövelő szereket, szteroidokat szed, amelyek tönkretették a szerveit. Mellékvese-, máj- és szívkárosodása van, szívműtétje is volt, így börtöntűrő képessége csökkent, rendszeres szakorvosi kontrollt igényel.

Koltai Zsuzsanna hozzátette, a közúti veszélyeztetést nem ismerik el, a könnyű testi sértés szerintük nem bizonyított, illetve a garázdaságban is enyhítést szeretnének. A halálos közúti veszélyeztetésben elismeri a bűnösséget, s mint mondta, M. Richárdnak bűntudata van és levelet is írt a sértettek hozzátartozóinak. Szerinte M. Richárd nem egyedül felelős a balesetért.

„Nem volt szándékom kivonni magam a felelősség alól. Soha nem tagadtam, hogy gyorsan hajtottam. Okoztam egy szörnyű tragédiát. Mindenki azt mondja, hogy én vagyok a legrosszabb ember a világon. Ebben az esetben semmilyen szándékosság nem volt. Rosszul döntöttem" – mondta az utolsó szó jogán M. Richárd.

Az ügyben jövő szerdán elsőfokú ítéletet hoznak.

Kapcsolódó írásaink