Krónika

Világjárvány: Oroszország újabb vakcinát tesztel, a brit puboknak este tízkor be kell zárniuk

Rekordmagas heti fertőzési adatok

Az elmúlt egy hétben csaknem kétmillió új fertőzöttet azonosítottak globálisan, ez a járvány kitörése óta a legmagasabb heti adat – derül ki a WHO jelentéséből.

Világjárvány: Oroszország újabb vakcinát tesztel, a brit puboknak este tízkor be kell zárniuk
Korai záróra. Bajba kerülhetnek a szigetország kocsmái
Fotó: AFP/Julien Marsault

A fertőzöttségi világrangsort továbbra is az Egyesült Államok vezeti. A negyedik helyen álló Oroszországban – ahol már több napja hatezer feletti új esetet regisztrálnak – engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését. Ezt az oltóanyagot háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni. Közben Nagy-Britanniában – ahol közel ötezer beteget regisztráltak egy nap alatt, utoljára május elején volt ilyen – új, elsősorban a vendéglátószektort érintő korlátozásokat jelentettek be. Az éttermek, pubok csütörtöktől csak 22 óráig tarthatnak nyitva. Mindössze asztali rendelésfelvételre és felszolgálásra lesz lehetőség, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani. A járvány miatt a december 10-i hagyományos stockholmi Nobel-díj-átadó ünnepséget is törölték. A nyertesek hazájukban vehetik majd át a kitüntetéseket. Legutóbb 1944-ben, a második világháború idején történt meg, hogy a svéd fővárosban nem tartottak díjátadót. A Worldometers adatai szerint világszerte meghaladja a 31,6 milliót a fertőzöttek száma, több mint 970 ezren vesztették életüket, 23,2 millióan pedig felépültek a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A koronavírus olyan, akár egy gumilabda

ĀEgyedülálló eredményekre jutottak magyar kutatók: a SARS–CoV–2 rugalmassága, mozgása és hőállósága együtt játszhat közre a szokatlanul jelentős fertőzőképességében