Krónika

Európának figyelnie kell: elszabadulhat a járvány

Több ország is új megoldásokkal győzné le a második hullámot – Világszerte 31,3 millióan fertőződtek meg – Németország stratégiát vált, Hollandiában rekordot döntött az esetszám

Németország új védekezési stratégiát dolgoz ki, Nagy-Britanniában szintén további intézkedéseket sürgetnek. Kelet-Európában is tarol a vírus.

Európának figyelnie kell:  elszabadulhat a járvány
Hosszú sorokban várakoznak tesztelésre a prágai fiatalok
Fotó: AFP/Michal Cizek

Jens Spahn, Németország egészségügyi minisztere interjúkban jelentette be, hogy az őszi és téli hónapokra vonatkozóan új stratégiát dolgoznak ki a járvány elleni védekezésre – számolt be róla az MTI. A stratégia egyik fő eleme úgynevezett lázambulanciák felállítása, amelyeken csak a légúti panaszokkal, vagyis a koronavírus jelenlété­re és az attól nehezen elkülöníthető egyéb klasszikus meghűléses megbetegedésekre utaló tünetekkel jelentkezőket vizsgálják majd. A páciensek elkülönítésétől remélik, hogy csökken a vírus terjedésének kockázata a háziorvosi rendelőkben. Átdolgozzák továbbá a karanténra vonatkozó szabályokat, illetve a tesztelési stratégiát is, a tervek szerint a gyakorlat része lesz az antigéngyorstesztek használata, amelyekkel pár perc alatt elvégezhető a szűrés. Münchenben szigorítják az előírásokat, miután egy hét alatt jelentősen nőtt az új betegek száma. A csütörtöktől érvényes szabályok részeként egyebek mellett szigorodik a maszkviselési kötelezettség a belváros több részén, illetve bevezetik, hogy legfeljebb öt ember, vagy két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt magánterületen és vendéglátóhelyen egyaránt.

Nagy-Britanniában a kormány tanácsadói arra figyelmeztettek, ellenintézkedések nélkül rövid időn belül elszabadulhat a járvány. Sir Patrick Vallance tudományos főtanácsadó szerint a napi új fertőző­dések száma hét-nyolc naponta megduplázódhat, és e terjedési modell alapján október közepére már negyvenkilencezren betegedhetné­nek meg egyetlen nap alatt. Ilyen elméleti forgatókönyv esetén egy hónappal később napi kétszázra emelkedhetne az áldozatok száma. Nagy-Britanniában jelenleg egyes országrészekre, főként Észak-Angliára koncentrálódik a magas vírusterjedési ráta. Rekordot döntött Hollaniában az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában 2215 esetben lett pozitív a teszt eredménye.

Távozik tisztségéből Csehország egészségügyi minisztere. Adam Vojetchź három évig vezette a tárcát. Döntését azzal indokolta, a második hullám kezelése során új megoldásokra lesz szükség, ezeknek kíván teret adni távozásával. Csehországban az elmúlt hetekben meredek nőtt az igazolt napi esetek száma, múlt hét csütörtökön pedig átlépte a háromezret is. Több mint ötszáz beteget kezelnek kórházban, csaknem kilencvenen szorulnak lélegeztetőgépre.

Ukrajnában nem lassult számot­tevően a vírusterjedése. Hétfőre 2675 személy tesztje lett pozitív, és újabb huszonhat ember vesztette életét. Romániában eddig több mint 113 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 4458-an életüket vesztették. A kórházban kezelt fertőzöttek száma háromnapi hétfőn elérte a 7240-et, a súlyos eseteké pedig egy hete stagnál. Hétfőn 464 fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon. A Worldometers adatai szerint globálisan már mintegy 31,3 mil­lióan fertőződtek meg. Több mint 965 ezren hunytak el, 22,8 millióan pedig meggyógyultak.

Népszerű a Quantas országjáró sétarepülése


Érdekes megoldást választott a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés orvoslására az ausztráliai Qantas légitársaság. Olyan repülőjáratot indítanak, amelyik nem megy sehová. Az október 10-én Sydney-ből induló és oda visszatérő országjáró repülőútra mindössze tíz perc alatt elkapkodták a jegyeket, így a cég leggyorsabban betelt repülőjáratává téve a gépet. A Qantas 575 és 2765 ausztrál dollár, azaz 128 és 617 ezer forint között értékesítette a különböző osztályokra szóló jegyeket a sétarepülőre.
(FP)

Csak azért is Oktoberfest, mondják néhányan


Idén a koronavírus-járvány miatt hivatalosan elmaradt a híres Oktoberfest, mégis akadnak, akik megtalálják az örömöt a helyzetben – jelentette az Euronews Münchenből. Bár hordócsapolás nem volt, hatalmas sátrak sincsenek, de ötven sörfőzde és kocsma várja a látogatókat a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. A vendéglátók elégedettek az első hétvége mérlegével. A hagyományos fesztivál elmaradása azonban jelentős csapás: tavaly 6,3 millió embert vonzott az Oktoberfest, ám a Theresienwiese, a fesztivál központi helyszíne idén üres maradt.
(FP) 

Tadzs Mahal
Fotó: AFP/Sajjad Hussain

 Eddigi leghosszabb, hat hónapos zárva tartása után újra megnyílt az indiai Tadzs Mahal – számolt be róla a BBC. Akkor zárták be, amikor márciusban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, hogy megállítsák az új koronavírus terjedését az országban. Előzőleg 1978-ban kellett ezt tenni, amikor Agra városát árvíz öntötte el. Mielőtt hétfő reggel 8 órakor kinyitották volna a kaput, az épületben, és a kertben is mindent fertőtlenítettek. Minden dolgozón maszk és arcpajzs volt, a bejáratnál lázat mértek A hétfő reggeli nyitáskor azonban alig volt belépő a biztonsági kapuknál. A Tadzs Mahal 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.
(FP)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom