Krónika

Van elég tartalék lélegeztetőgép

Koronavírus. Korányi Intézet főorvos: Ha a koronavírusos betegek ellátására kijelölt két intézmény intenzív kapacitása megtelik, van utasítás arra, mely további fővárosi kórházak foghatók hadra

Magyarországon minden intenzív terápiás szakorvos ért a lélegeztetőgépek kezeléséhez – hangsúlyozta az M1-nek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főorvosa. Mostantól tizenhét ambuláns mintavételi pont segíti az ingyenes tesztelést.

Van elég tartalék lélegeztetőgép
Nő a kórházban ápoltak száma. Több mint harmincan vannak lélegeztetőgépen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az intenzív terápiás szakorvosok egyetemi és a szakvizsgához szükséges tanulmányaik alapján ismerkednek meg a lélegeztetés elveivel, a lélegeztetőgépek használatával. Rajtuk kívül az osztályon dolgozó szakápolók is ismerik a gépeket, de azok beállítása, hogy a lehető legkisebb károsodás mellett, a lehető legjobban oxigenizálják a betegeket, az intenzív terápiás szakorvos fela­data – nyilatkozta az M1-nek Madurka Ildikó, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet aneszteziológus és intenzív terápiás főorvosa.

Kiemelte, Magyarországon nincs olyan intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez. Beszélt arról is, hogy a járvány kitörése előtt is jól állt az ország lélegeztetőgépekből, mert sok új beszerzés történt.

Nem romlott el lélegeztetőgépük, de annyi tartalék van, hogy az sem jelentene gondot – fogalmazott. Tájékoztatása szerint a Korányi­ban jelenleg ugyanúgy működik a mellkassebészet, a tüdőbeteg-ellátás, a rehabilitáció, a krónikus lélegeztetett betegek ellátása, „mint békeidőben”. Emellett beállítottak csaknem száz ágyat a Covid–19-pozitív betegek ellátására, az intenzív osztályon pedig főállásban vagy szerződéssel mintegy tizenöt orvosuk van. A koronavírus-pozitív intenzív részlegen tizennégy ágy áll rendelkezésre, amelyeken most tizenkét beteget lélegeztetnek, míg a 83 középsúlyos ellátásra szolgáló ágyon pénteken 36 betegük volt – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az intenzív kapacitások kezdenek megtelni, de van egy betegellátási utasítás arra is, hogy ha a két kijelölt intézmény – a Dél-Pesti Centrumkórház és a Korányi – intenzív kapacitása megtelik, melyek azok a következő fővárosi kórházak, amelyek „hadra foghatók”.

Országosan 17 ambuláns mintavételi pont segíti az ingyenes tesztelést – jelentette be Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Mint mondta, akinek a kontakt­ku­tatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a minta­vételi pontok valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes. Ígynem kell várni a mentőre. A tesztelések 8 és 22 óra között zajlanak.

Röviden

UKRAJNA : Egy nap alatt csaknem 3000 új beteget, és 41 elhunytat regisztráltak. A napi halálesetek számát tekintve Ukrajna Oroszország után már a második az európai országok között. A napi új fertőzöttek számát nézve a világon a tizenötödik, Európában a negyedik helyen áll.

CSEHORSZÁG: Legutóbb egy nap alatt 2046 embernél mutatták ki a fertőzést. Az aktív fertőzöttek jelenlegi száma megközelítette a 24 ezret. A kórházakban már 516 személyt kezelnek, közülük 94 állapota súlyos, azaz lélegeztetőgépen vannak. Prágában – ahol a legrosszabb a helyzet – mától bezárnak az egyetemek és a főiskolák, és áttérnek a távoktatásra. Eredetileg ez az intézkedés a középiskolákat is érintette volna, de az oktatási intézmények és a szülők tiltakozása miatt ezt visszavonták.
 

SPANYOLORSZÁG: Mától a madridi autonóm tartomány hét településén, valamint a főváros hat kerületében korlátozzák az emberek szabad mozgását: csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Ez több mint 850 ezer embert érint. Vasárnap százak vonultak az utcákra, transzparenseken követelve Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök lemondását. Szerintük az intézkedések diszkriminatívak és igazságtalanok.
 

OROSZORSZÁG: Egy nap alatt több mint 6000 fertőzöttet regisztráltak, ez július közepe óta a legmagasabb szám. A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára. Szergej Szobjanyin, a főváros polgármestere közölte, a kipróbálás alatt álló védőoltást eddig 700 embernek adták be, akik valamennyien jól érzik magukat.


NAGY-BRITANNIA: Több mint 4400 új fertőzöttet azonosítottak szombaton, ez négyhavi csúcs. A múlt hét eleje óta hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében. Londonban, a Trafalgar téren több mint ezren tüntet­tek a szigorítások ellen. Szeptember 28-tól ezer font (csaknem 400 ezer forint) bírság szabható ki azokra, akiket pozitív koronavírusteszt, vagy közeli ismerősük, hozzátartozójuk pozitív tesztje miatt elkülönítésre köteleznek, ám ennek nem tesznek eleget.
 

NÉMETORSZÁG: Egy nap alatt több mint 1300 új esetet jelentettek, ugyanakkor az intenzív kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma továbbra is csak töredéke a tavaszi hullám idején regisztráltnak. Egyre kevesebb intenzív ágyat tartanak fenn a fertőzötteknek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom