Krónika

Szigorú ítélet egy nagyszabású csalássorozat ügyében

A Fővárosi Törvényszék egy félmilliárdos csalássorozat ügyében hétfőn többéves börtönbüntetéseket szabott ki. Az ügynek, amely az uniós agrártámogatások kifizetésével foglalkozó hivatalhoz köthető, összesen 117 vádlottja van – tudatta közleményben a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel. 

Az ügyészség szerint az egyik vádlott, egy negyvenhárom éves férfi, aki az uniós agrártámogatások kifizetésével foglalkozó hivatali rendszerben dolgozott vezető beosztásban, 2011-től a támogatások jogosulatlan megszerzéséért bűnszervezetet épített ki.

Célja azoknak a területalapú támogatásoknak a megszerzése volt, amelyekre jogszerű földhasználók nem terjesztettek elő igényt.

A férfi 2012-ben bevonta a bűnszervezetbe egy hatvanéves, vezető beosztású kollégáját, aki később maga is kialakított egy külön, szervezett elkövetői kört. A két bűnszervezet 2011–2012-ben több mint ötszázmillió forintos vagyoni hátrányt okozott, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013-ban leleplezte a bűnszervezetet.

A törvényszék elsőfokú ítéletében a hatvanéves férfit hét és fél év börtönre, nyolc év közügyektől eltiltásra és hatmillió forint pénzbüntetésre, a negyvenhárom éves férfit nyolc év tíz hónap börtönre, hárommillió forint pénzbüntetésre és kilenc év közügyektől eltiltásra ítélte.

Kapcsolódó írásaink