Krónika

Szlávik: A legnagyobb tévhit, hogy a koronavírus nem létezik

A legnagyobb tévhit, hogy a koronavírus nem létezik - mondta a HírTv-nek a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János kiemelte, a magyarországi számok is mutatják, egyre több ember betegszik meg, és kerül kórházba súlyos tünetekkel. A főorvos felhívta a figyelmet a maszkhasználat, a kézfertőtlenítés és az influenza elleni védőoltás fontosságára. Közben a kormány a háztartások számára nyújtott hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításával igyekszik segíteni a nehéz helyzetben lévőknek.

Szlávik: A legnagyobb tévhit, hogy a koronavírus nem létezik
Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Alexey Maishev

Több százezer családot érint a kormány újabb intézkedése, amellyel meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot. Orbán Viktor szombati bejelentése szerint január elsejétől további 6 hónapig nem kell hitelt fizetniük a gyermekes családoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek és a közfoglalkoztatottaknak.

A kormány eddig elért családpolitikai eredményeinek megőrzése az elsődleges feladat a koronavírus-járványt kísérő világszintű gazdasági válságban - erősítette meg Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszteri poszt jelöltje a Kossuth Rádióban.

Közben újabb rekordot döntött a napi fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában ezernél is több újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek - hívta fel a figyelmet a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János figyelmeztetett a maszkhasználat és a kézfertőtlenítés fontosságára, ugyanis amíg nincs védőoltás, addig csak így lehet védekezni a vírussal szemben.

A főorvos hangsúlyosnak tartja az influenza elleni védőoltás beadatását is, ami nagy segítség lehet az orvosok számára a diagnózis kialakításában.

Szlávik János hozzátette: a járványtól csak egy jó hatékonyságú, biztonságos védőoltással lehet megszabadulni. Magyarországra a jelenlegi becslések szerint legkorábban tavasszal juthat el vakcina.

Kapcsolódó írásaink