Krónika

Szigorú szankciók a kábítószerek ellen

Tiltólistára került a „bika”

Nyáron több mint kétszáz új anyaggal bővült a tiltott pszichoaktív szerek listája – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel.

Kiemelte: elővigyázatosságból ezek már a hazai tiltólistára is felkerültek. Rámutatott: Magyarország továbbra is következetes küzdelmet folytat a kábítószerekkel szemben, a büntető törvénykönyv határozott és szigorú fellépést biztosít a hatóságok számára a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinél. Emlékeztetett, Magyarországon 2015 óta a tiltott szerek listáját kormányrendelet helyett miniszteri rendelet határozza meg, így a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudnak rea­gálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nem a konkrét kábítószer kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő változatok is automatikusan büntethetővé válnak. Rétvári Bence szerint ennek a rugalmas szabályozásnak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több halálesethez köthető új, a köztudatban csak „bika” néven elhíresült kábítószer hatóanyaga miatt már jelenleg is tiltott hazánkban. A politikus hangsúlyozta: a kábítószerek terjedése a fiatalok egészségére jelenti a legnagyobb fenyegetést, ezért kiemelten fontos, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv is több tantárgy kötelező elemévé teszi a megelőzést.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom