Krónika

Az amerikai oltóanyag akár heteken belül is készen lehet

Az új típusú koronavírus elleni vakcina jövő év áprilisára minden amerikai számára elérhető lesz - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján péntek délután. 

Az amerikai oltóanyag akár heteken belül is készen lehet
A koronavírus elleni vakcináról szóló információkkal teli mappák egy amerikai kutatólaborban
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

Az elnök megjegyezte, hogy az amerikai oltóanyag akár heteken belül is készen lehet, és az engedélyezés után 24 órán belül megkezdik a forgalmazását. 

Trump elmondta, hogy az év végéig legalább 100 millió adag vakcina áll majd rendelkezésre, de reményei szerint ennél több is lesz majd. 

Amikor az újságírók az oltóanyaggyártás menetrendjére kérdeztek rá, az elnök a mellette álló tanácsadóhoz, Scott Atlashoz, a kaliforniai Stanford Egyetem radiológus professzorához fordult. Atlas kifejtette, hogy az év végéig az egészségügyi dolgozókat és a sérülékeny embereket - az időseket és a krónikus betegséggel küszködőket - biztosan be tudják oltani. 2021 áprilisáig pedig „minden egyes amerikai beoltathatja magát, ha akarja”. 

A kormány járványügyi munkáját Donald Trump az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzéséhez hasonlította. „Megmondtam, hogy nagyon jól fognak alakulni a dolgok, mint ahogyan remekül csináltuk az Iszlám Állammal szemben is” - fogalmazott. 

Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyárnál vannak befejező szakaszban a vakcinakísérletek. Az amerikai Betegségmegelőzési Központok (CDC) a héten arról terjesztett elő tervezetet, hogy a vakcinákhoz az amerikai állampolgárok térítésmentesen juthassanak hozzá. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom