Krónika

Sorozatos tévedések vezettek a Boeing MAX 737-esek katasztrófáihoz

Több felelős

Nemcsak a Boeing vezetése, hanem az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szakemberei is hibáztak, amikor hagyták repülni a MAX 737-eseket – állapította meg a Fehér Ház vizsgálóbizottsága.

Ismert, 2018-ban és 2019-ben fél éven belül két balesetben volt érintett a géptípus, 346 ember halálát okozva. A katasztrófát mindkét esetben a hibás átesésvédelmi szoftver (MCAS) okozta, amely lenyomta a gép orrát. A tragédiához sorozatos tévedések együttese vezetett, a vizsgálat szerint a problémáért nem csupán a tervezők nem megfelelő munkája és a Boeing vezetése hibás, hanem az FAA is, amely úgy adott engedélyt a MAX 737-esekre, hogy nem értették az MCAS működését, és nem tudtak arról, hogy a tesztpilóták jelezték, katasztrófával járhat az új szoftver.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom