Krónika

Rekord az északi féltekén

A világ második legmelegebb augusztusa és harmadik legmelegebb nyara volt az idei a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) közlése szerint.

Rekord az északi féltekén
Világszinten a harmadik legmelegebb nyár volt az idei, hőség jellemezte az augusztust
Fotó: AFP/Remy Gabalda

Az északi félteke számára viszont ez volt a legmelegebb nyár az európai klímafigyelő program, a Copernicus 1979-es indulása óta – írta az MTI. A globális hőmérséklet augusztusban 0,94 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát, amely 15,6 Celsius-fok volt. Csak 2016 augusztusa volt a mostaninál melegebb, illetve az öt eddigi legmelegebb augusztust 2015 óta mérték.

A legjelentősebb hőmérsékleti kilengést a klímahatóság 2020 augusztusában Európában, az Egyesült Államok nyugati részén, Közép-Oroszország északi területein, Kína délkeleti részén, Nyugat-Ausztráliában és az Antarktisz keleti részén mérte. A júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban a világ átlaghőmérséklete 0,92 Celsius-fokkal volt a 20. század átlaga felett.

Ezzel a mérések kezdete óta ezek voltak a harmadik legmelegebb nyári hónapok. Magyarországon gyakori felhőszakadások jellemezték a nyarat, amely idén rekorddöntögető hőhullámok nélkül telt el – közölte korábban elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták, a nyár és egyben az év legmelegebb napja általában július végén vagy augusztus elején szokott lenni . Idén viszont augusztus 30-án volt a legmelegebb. A legmagasabb hőmérsékletet, 37,4 fokot Mezőkovácsházán mérték.

A nyár legcsapadékosabb napja július 24. volt, amikor a Somogy megyei Vésén 178 milliméter csapadék hullott. Képünkön a dél-franciaországi Toulouse-ban gyerekek hűsölnek a szökőkútban, a városban augusztus elején 40 Celsius fok körüli értékeket mértek

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Több helyen lesz kötelező a maszkviselés

ĀAz idősek és betegek érdekében tartsuk be a szabályokat! - Van egy haditervünk, hogy hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket és mindeközben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét + VIDEÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom