Krónika

Most minden eddiginél fontosabb a maszkviselés

Koronavírus. Addig, amíg nem áll rendelkezésünkre vakcina, a már bevált módon tudunkvédekezni a járvány terjedése ellen – mondta lapunknak Falus András immunológus

Több mint hétszázhúsz fertőzöttet találtak hazánkban keddre a hatóságok. A járvány második hullámában különösen fontos, hogy betartsuk a maszkviselésre vonatkozó előírásokat.

Most minden eddiginél fontosabb a maszkviselés
Szájmaszk nélkül tilos utazni: tavaszi akciója után öt forgalmas metrócsomópontnál ismét ingyen osztja a BKK az egyszer használatos védőeszközöket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egy nap alatt újabb 726 személy tesztje lett pozitív, így már 13 879-en fertőződtek meg a járvány kezdete óta hazánkban. Elhunyt négy idős, krónikus beteg, ezzel az áldozatok száma 646-ra emelkedett. Jelenleg mintegy 9100 aktív esetről tudnak a hatóságok. Kórházban 306-an vannak a Covid–19 miatt, tizenheten szorulnak lélegeztetőgépre.

Az elmúlt napokban több szigorításról is döntöttek a maszkviselésre vonatkozóan. Mint megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés hétfői döntése értelmében várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyeken és cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. A szabályszegés nyolcezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy tizenötezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A BKK, a MÁV-Start, valamint a Volánbusz járatain úgyszintén fokozottan ellenőrzik a szabályok betartását. Azokat, akik nem tesznek eleget az előírásoknak, a pénzbírságon túl kizárhatják az utazásból.  BKK közleménye szerint javult a maszkviselési  fegyelem.

Tavasszal az országos szintű intézkedések miatt az emberek többsége otthon maradt, és ez olyan mértékű izolációt jelentett, amely nem tette fokozottan szükségessé a maszkviselést. Most azonban, mivel az országot nem zártuk le, átlagosan jóval több embernek kell maszkot hordania ahhoz, hogy fékezzük a vírus terjedését” – fogalmazott lapunknak Falus András Széchenyi-díjas immunológus. Hangsúlyozta, fontos, hogy a védőmaszk a száj- és az orrnyílást is takarja, ne húzzuk le a nyakunkra, illetve figyelnünk kell, hogy ne érjünk hozzá, miután felvettük. A maszkok szűrőképességével kapcsolatos aggályokról szólva elmondta, a koronavírus önmagában nagyon apró, és így át tud hatolni a maszk szövetén, de ilyen formában csak kis mértékben van jelen valójában. A vírus ugyanis megtapad a különböző felszíneken, főként az orr- és torokváladékcseppek hordozzák, és ezeket már kiválóan megszűri a maszk. A szakirodalom szerint hamarosan el fognak terjedni a plexiből készült arcpajzsok, s mint ahogy a kutató kifejtette, ez egy olyan tömör struktúra, amelyen a vírus egész biztosan nem hatol át. Emellett jóval könnyebb benne lélegezni is.

„Feltehetően több vakcina is készülni fog, de amíg nem állnak rendelkezésre, a hagyományos módon, szájmaszkkal és távolságtartással kell védekeznünk. Emellett fontos a tesztelés is, hiszen csak így azonosíthatjuk a gócokat és terjedési láncokat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ne kelljen újra leállítani az ország működését” – hangsúlyozta Falus András.

Sírásásra kötelezik Jáván a maszktagadókat

Szintet lépett a maszkellenesek elrettentése Indonéziában. Kelet-Jáván, Ngabetan településen nyolc embert úgy büntettek meg a maszkviselés elmulasztása miatt, hogy nekik kellett a koronavírusban meghalt személyek sírjait kiásniuk, írja a The Jakarta Post. „Amúgy is csak három sírásónk van” – mondta Suyono polgármester. Egy sír ásását ketten végezték, írja a lap a munkaszervezés részleteiről. A polgármester szerint ez az intézkedés elég elrettentés lehet a maszkhordás betartatásához. Indonéziában is nő a Covid–19-fertőzöttek száma, a rendőrség és a katonaság vállvetve igyekszik feloszlatni a fertőzés szempontjából veszélyes gyülekezéseket.
(FP)

A világ tíz legfertőzöttebb országa
A világ tíz legfertőzöttebb országa

Magyarország és Ausztria hasonlóan védekezik

A magyar és az osztrák kormány hasonló eszközökkel és intézkedésekkel védekezik a koronavírus-járvány ellen – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője kedden Bécsből az MTI-nek telefonon nyilatkozva. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban továbbra is kettős a feladat: védeni kell az egészséget és biztosítani kell az ország működőképességét, ezt az osztrákok is ugyanígy látják – mondta a miniszter, aki egynapos hivatalos látogatáson tartózkodott az osztrák fővárosban. Ennek során találkozott az osztrák kormány több tagjával, köztük Karoline Edtstadler EU-ügyi és Susanne Raab integrációs miniszterrel, továbbá a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkárával, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, valamint Karlheinz Kopf volt parlamenti alelnökkel. „Azt reméljük, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes lesz, és mielőbb újraindulhat a normális élet” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A miniszter a magyar és az osztrák kormány közötti viszonyt jónak, partnerinek, szövetségesinek nevezte. Bécsi programja végén Gulyás Gergely részt vett a Habsburg Ottó emlékét ápoló alapítvány rendezvényén. (FP)

A járvány óta többet adományoznak a magyarok
 

Soha nem látott mértékben adományoztak a magyar magánemberek a járvány alatt az Adjukössze.hu oldalon – közölte lapunkkal a platformot működtető Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány. Mint írták, a vírusra reagálva nyolcvanegy közösségi adománygyűjtő kampány indult, összesen csaknem százötvenmillió forintot adtak össze társadalmi ügyekre magánszemélyek. Ez kétszerese annak, amennyit tavaly ugyanebben az időszakban felajánlottak. Leginkább közösségi kampányokra adakoztak az emberek, ezt követték a telefonos gyűjtések – amelyeket egy telefonszám felhívásával vagy SMS-sel lehet támogatni –, a harmadik legnépszerűbb, bankkártyás gyűjtésekre pedig egyszeri vagy rendszeres adományokat adtak össze. Elemzéseik alapján jól látszik, hogy az online térben, a médiában és a közösségi médiában is jelentősen többször jelent meg az adományozás hívószó. Tavaly január és augusztus között 76 ezer említést találtak, míg idén ugyanebben az időszakban 170 ezerszer fordult elő.
(VB)

Kapcsolódó írásaink