Krónika

Biztonság hete

Az ittas vezetés veszélyeire hívja fel idén a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága a Biztonság hete kezdeményezéssel, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt online rendeznek meg szeptember 14. és 19. között.

Biztonság hete
Idén a korábbi évek javuló tendenciája azonban nem folytatódott: a járvány okozta gépjárműforgalom mérséklődésével arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma
Fotó: police.hu

Európában a közúti balesetek mintegy negyedét alkoholfogyasztás okozza. Magyarországon az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal, az ittasan okozott balesetek aránya 9,6-ról 8,4 százalékra csökkent. A halálos balesetek aránya a 2015-ös 4,5 százalékról 2019-re 3,3 százalékra javult. Tavaly 1394 ittasan okozott baleset történt, ebből 47 halálos volt.

Idén a korábbi évek javuló tendenciája azonban nem folytatódott: a járvány okozta gépjárműforgalom mérséklődésével arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, az ittasan okozott balesetek száma viszont lényegében nem változott – 899 volt a tavalyi 925-tel szemben –, így arányaiban 16,3 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest – ismertették.

A Biztonság hete célja, hogy akciókkal hívják fel a gyerekek figyelmét a biztonságra, a baleset-megelőzés lehetőségére és fontosságára. A programokhoz az évek során 27 partnerszervezet csatlakozott.

Kapcsolódó írásaink