Krónika

Beborította a vírus második hulláma az öreg kontinenst

Drámai szavakkal szólított fel az osztrák kancellár a szabályok betartására, Franciaországban szomorú rekordként egy nap alatt tízezernél is több új fertőzöttet regisztráltak

Nem kíméli a koronavírus Európát, szinte minden országban növekedett a fertőzöttek és betegek száma. Nálunk a szombati adatok a korábbihoz képest kevesebb új fertőzöttet mutatnak, négy krónikus beteg viszont meghalt.

Beborította a vírus második hulláma az öreg kontinenst
Nem sci-fi jelenet: ilyen védőruhában ölelhette meg egymást egy testvérpár egy El Salvador-i kórházban
Fotó: AFP/Yuri Cortez

Amíg szombaton 916 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak hazánkban, addig vasárnap mindössze 484 fővel emelkedett a regisztrált Covid–19-páciensek száma, ami majdnem kétszer kevesebb az előző napi adatokhoz viszonyítva. A visszaesés ellenére sajnos négy krónikus beteg belehalt a koronavírus okozta súlyos szövődményekbe, és az aktív esetek aránya is jelentősen emelkedett, hiszen jelenleg 7603 magyar állampolgár tartózkodik karanténban, közülük 282-en szorulnak kórházi kezelésre, 16-an pedig lélegeztetőgépre vannak kötve.

Mindeközben újabb rekord volt az igazolt fertőzöttek napi számában Csehországban, ahol 1541 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok szombaton.

A szaktárca jelentése szerint szombaton már 297-en voltak kórházban Covid–19-betegséggel, közülük 69 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A halottak száma szombaton hárommal 453-ra emelkedett.

A szomszédos országok közül Ausztriában sem a legideálisabb a helyzet, Sebastian Kurz kancellár drámai szavakkal figyelmeztette az országban élőket vasárnap közzétett felhívásában hogy „minden intézkedést tartsanak be, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek a szájat és az orrot eltakaró maszkot, és mindenütt tartsák meg egymástól a szükséges távolságot”. A kancellár szerint „különösen drámai a helyzet Bécsben”, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelték. Péntektől szombatig a csaknem kilencmilliós alpesi országban 869 új esetről számoltak be.

Egy nap alatt 10 561 igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban. Ez volt az első alkalom, hogy az esetek száma meghaladta a tízezret – derült ki az egészségügyi tárca szombati beszámolójából. A kormány ennek nyomán pénteken pótlólagos intézkedéseket hozott a kór további terjedésének megállítására. Jean Castex kormányfő ígéretet tett arra, hogy gyorsítják a vírustesztek elvégzését, továbbá szigorítják a helyi korlátozó rendelkezéseket a magas fertőzöttségű övezetekben. Az egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy 772 járványgócot tartanak nyilván, számuk 86-tal nőtt az elmúlt 24 órában. A héten 2432-en kerültek kórházba koronavírus miatt ebből 417-en intenzív osztályra. A járvány kezdete óta Franciaországban 30 910-en haltak meg a fertőzésben.

Vasárnap 1456 új fertőzöttet jelentettek Olaszországban, ez kevesebb, mint a korábbi napokban. Szombaton 1501 új esetet regisztráltak. A vasárnapi adatok szerint hét ember halt meg a vírus miatt.

A járványtagadók veszélyeztetik a védekezést

Miközben az új koronavírus megfékezésével küzd a világ, egyre nő azok száma, akik kételyeket fogalmaznak meg a vírussal, a járvánnyal és annak kezelésével kapcsolatban – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Hozzátették, ezek a teóriák orvosszakmailag megalapozatlan állításokat és tárgyi tévedéseket tartalmaznak, amelyek veszélyeztetik a járvány elleni védekezés hatékonyságát, miközben folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, és eljutottak a köznevelési intézményekbe is. Pedig a védőoltások már bizonyították hatékonyságukat, és a hazai adatok is jól mutatják , hogy hogyan változott meg a védőoltással megelőzhető egyes betegségek előfordulása. Bizonyított tény, hogy ha a lakosság 80 százaléka maszkot hordana, a fertőzések száma a tizedére csökkenne.
(FP)

Két színházban is elmaradtak az előadások

Járványügyi okok miatt elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház hétvégi Mágnás Miska és Anna Karenina előadásai – közölte a teátrum szombaton az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a Mágnás Miska egyik szereplője péntek délelőtt jelezte, hogy hőemelkedése van. A gyorsteszt eredménye ugyan negatív lett pénteken, ám szombaton délelőtt megérkezett a PCR-teszt eredménye, amely azonban pozitívnak bizonyult. A jelenlegi ismereteink szerint ez a helyzet nem érinti a további előadásokat – közölte a színház. Mint írták, a színház számára továbbra is a biztonság az első. Az előadások pótlásának időpontját és a jegykezelés részleteit a későbbiekben hozzák nyilvánosságra. A jegykezelésre online is lehetőséget biztosítanak, ha az érintettek elküldik jegyüket a szervezes@vigszinhaz.hu e-mail címre.
(FP)

Kapcsolódó írásaink