Krónika

Mexikóban már több mint 70 ezren haltak meg a járványban

 Átlépte a 70 ezret Mexikóban a Covid-19-betegségben elhunytak száma, csupán az elmúlt 24 órában 534-en haltak meg a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében - közölte a mexikói egészségügyi minisztérium szombaton.

Mexikóban már több mint 70 ezren haltak meg a járványban
Mexikóban tombol a járvány, az elhunytak száma naponta rekordokat dönt
Fotó: AFP/Pedro Pardo

 Ezzel a közép-amerikai országban 70 183-ra emelkedett az új típusú koronavírus-járvány eddigi áldozatainak száma, túllicitálva a legborúlátóbb előrejelzéseket is. A helyi hatóságok eleinte 8 ezerre becsülték a világjárvány várható halálos áldozatainak számát, majd a fertőzöttek számának meredek emelkedése nyomán felvázolt „katasztrófa-forgatókönyvben” 60 ezerre növelték azt.

Mexikó a negyedik a ranglistán a világjárvány halálos áldozatainak számát tekintve az Egyesült Államok, Brazília és India után. A közép-amerikai országban eddig több mint 658 ezren kapták el a vírust.

Március vége óta korlátozó intézkedések vannak érvényben Mexikóban. Bizonyos gazdasági területeken június óta újraindult a termelés, de az iskolák továbbra is zárva vannak.

Újabb rekordot döntött az elhunytak száma Ukrajnában

 Az elmúlt napon 3103 új esettel 151 859-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig a 72 újabb halálos áldozattal 3148-ra, miközben eddig 68 346-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1341-en. Jelenleg már 80 365 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1690-nel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et éppen egy nappal korábban, csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt korábbi legtöbb beteget, 57-et pedig hétfőn.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 428-at, továbbá öt halálos áldozatot a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Ezzel a főváros vált az ország legfertőzöttebb régiójává, megelőzve a listán eddig vezető nyugat-ukrajnai Lviv megyét. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma elérte a 16 951-et, míg Lviv megyében eddig 16 774-et regisztráltak. Az elhunytak száma a fővárosban 266-ra emelkedett, Lviv megyében négy újabb esettel 468-ra.

A második legtöbb új beteget, 292-t és hat halálos áldozatot a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, a harmadik legtöbbet, 280-at és két újabb elhunytat pedig a nyugati országrészben lévő Ternopil megyében regisztrálták az elmúlt napon.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8532 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma kettővel 282-re nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3690-en győzték le a kórt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szombati beszámolója szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéshow-ban elképzelhetőnek nevezte, hogy a Covid-betegek ilyen gyors ütemű növekedése mellett hamarosan nem lesz elég orvos az ellátásukra. A tárcavezető szavai szerint az azonosított fertőzöttek számát tekintve Ukrajna az európai országok között most a hetedik helyen áll, a világ országai közül pedig a 24.-en.

Sztepanov szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 178 kapta el a vírust, közülük már 12 783 fertőződött meg a járvány kitörése óta. Az elmúlt napon is elég sok, 481 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani.
 

Kapcsolódó írásaink