Krónika

Tovább küzd Nyugat-Európa a koronavírus-járvánnyal

Súlyosbodott a járványhelyzet Franciaországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban is. Újabb szigorításokról döntöttek pénteken.

Tovább küzd Nyugat-Európa a koronavírus-járvánnyal
Franciaország a járvány súlyosbodása ellenére sem tervez szigorú korlátozásokat
Fotó: AFP/Denis Charlet

Egy nappal azután, hogy Franciaországban kis híján tízezer fertőzöttet találtak, ami a legmagasabb a járvány eleje óta az országban, a francia kormány újabb intézkedésekről döntött pénteken. Jean Castex miniszterelnök úgy fogalmazott, nyilvánvalóan súlyosbodott a helyzet. Ennek ellenére országos szintű korlátozásokat továbbra sem vezetnek be, ehelyett inkább kevésbé radikális megoldások mellett döntöttek – írta a Thelocal.fr.

Az új intézkedések főleg a tesztelési eljárások felgyorsítását célozzák meg. A kormány emellett újabb tizennégy közigazgatási egységet nyilvánított vörösnek, így már 42 régió minősül kockázatosnak járványügyi szempontból.

Ismét az idővel kénytelenek versenyezni azok a Portugáliában nyaraló angol állampolgárok, akik hazatérésükkor nem szeretnének karanténba vonulni. A brit kormány ugyanis csütörtök este módosította a biztonságosnak minősített országok listáját, így azokat, akik szombat reggel 4 óra után utaznak vissza, két hét karanténra kötelezik. Wales és Skócia már korábban meghozta ezt a döntést Portugáliára vonatkozóan.

Magyarország szintén felkerült Nagy-Britannia karanténlistájára, akárcsak a Franciaországhoz tartozó Reunion szigete és Francia Polinézia.

Spanyolországban a legutóbbi adatok alapján egy nap alatt több mint négyezerrel nőtt a fertőzöttek száma, így az országban már több mint 554 ezren betegedtek meg. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója arról beszélt, az elmúlt hetekben tapasztalt halálozási ráta 0,6 százalék, ami több uniós országhoz viszonyítva is alacsonynak számít.

Spanyolországban a héten kezdődött meg a tanév jelenléti oktatással, illetve sok helyen most térnek vissza a távmunkából a munkahelyekre. Hogy ennek milyen hatása lesz a járványra, azt a jövő héttől lehet majd érezni.

Az olasz hatóságok nemrég több mint másfél millió tesztet végeztek el az iskolák körében, beleértve a diákokat, tanárokat és az egyéb személyzeti tagokat is. A mintákból körülbelül tizenhárom mutatott pozitivitást, vagyis 2,6 százaléka az alanyoknak. Ez alig magasabb az országos 2,2 százalékos átlagnál. Olaszországban a tanév szeptember 14-én kezdődik.

Kapcsolódó írásaink