Krónika

Bizonytalanság az olasz iskolakezdés körül

A hatóságok egyelőre csak általános irányelveket fogalmaztak meg

Szigorú korlátozásokkal kezdődik meg hamarosan az oktatás az olasz iskolákban. Egyelőre bizonytalan a járványügyi protokoll több eleme, valamint az is, hány tanár áll egyáltalán munkába.

Bizonytalanság az olasz iskolakezdés körül
Rómában tiltakoztak is az iskolai kötelező maszkviselés és távolságtartás ellen
Fotó: AFP/Riccardo De Luca

Olaszországban a hagyományoknak megfelelően az idén is szeptember közepén, 14-én csengetnek be az osztályokban. Mintegy 7,6 millió olasz diák tér vissza öt hónap után újra az iskolapadokba, de az új tanév a koronavírus-járvány miatti fokozott óvintézkedések keretében kezdődik.

Az iskolákban jelentős átalakításokat hajtottak végre a biztonságos oktatás megvalósításért, ami az intézmények nagy részének komoly kihívást jelentett. Lucia Azzo­lina oktatásügyi miniszter nem határozott meg országos szintű járványügyi protokollt, csak nagy vonalakban megfogalmazott irányelveket rendelt el. Ezek megvalósítását az iskolai vezetőség és a pedagógusok fantáziájára, anyagi kereteire, megoldókészségére bízta.

A nyár folyamán a miniszter plexivel elválasztott padokba ültetve szigetelte volna el egymástól a diá­kokat. A szinte kivitelezhetetlen és több okból is problémás elképzelést számtalan kritika érte, a miniszter végül lemondott róla. A végső döntés szerint a diákoknak egyszemélyes, kerekekkel felszerelt padokban, egymástól egy méter távolságban kell ülniük, és az órák alatt szájmaszkot kell viselniük, valamint kizárólag saját tanszereiket érinthetik meg. A testnevelés és az ének óra megtartása még mindig bizonytalan.

Az étkezés is a biztonsági távolság betartásával zajlik az ebédlőkben. A zsúfoltság elkerülése érdekében számos iskolában szélesebb idősávban érkezhetnek, illetve távozhatnak a tanulók az iskolaépületből. A közösségi terekben és az iskolaudvaron felfestett jelzés segíti a szükséges távolság megtartását. A szájmaszk viselését visszautasító diákok megrovásként elégtelen magatartás-osztályzatot kapnak.

Az iskolakezdést megelőzően szerológiai teszt végrehajtását javasolják a pedagógusoknak. Az olasz iskolarendszer helyzetét nehezíti,­ hogy az oktatók 45 százaléka 55 év feletti, 171 ezren pedig 62 év felettiek. Mivel veszélyeztetett kategóriába sorolódnak, egészségügyi okokra hivatkozva, orvosi igazolás birtokában visszautasíthatják az iskolai szolgálat megkezdését.

Sokáig vita témáját képezte a szájmaszk viselése. Roberto Speranza egészségügyi miniszter múlt szerdán tette közzé az iskolákra vonatkozó protokollt, ami egyszer használatos sebészeti szájmaszk viselését teszi kötelezővé a pedagógusok, a személyzet és a diákok számára egyaránt. A 11 millió szájmaszkot az oktatás első napjától kezdődően osztják szét az iskolákban, és mindennap biztosítják. A tizennégy év fölötti diákoknak állandóan viselniük kell, míg a fiatalabbaknak a padokban nem kötelező, csak akkor, ha az egyméteres távolság betartására nincs mód.

Számos további, egyébként igen fontos részletre még nincs egyértelmű protokoll, például arra sem, mi a teendő, ha koronavírussal fertőzött gyereket azonosítanak egy osztályban.

Kapcsolódó írásaink