Krónika

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Megugrott a koronavírus-járvány halottainak és az intenzív osztályokon kezelt betegek száma a hatóságok szerdai tájékoztatása szerint Olaszországban, ahol továbbra is többségében harminc év alattiak a kiszűrt fertőzöttek. Giuseppe Conte miniszterelnök cáfolta az iskolák újranyitásának elhalasztásáról szóló híreket.

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Csehországban
Legutóbb április végén volt ennyi súlyos beteg Csehországban
Fotó: AFP/Nicolas Economou/NurPhoto

Egy nap alatt 14-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, ez július első fele óta a legnagyobb szám.

A kormányfő mindeközben megerősítette, hogy szeptember 14-én nyitnak újra az oktatási intézmények, amelyek március 10-től zárva tartottak. Az iskolaigazgatók szövetsége vetette fel a tanévkezdés elhalasztását, mivel szerintük az épületek nagy részében még nem működnek megfelelően a járványintézkedések ahhoz, hogy fogadják a csaknem 11 millió diákot és pedagógust.

Több régió saját hatáskörben későbbre halasztotta a tanévkezdést, elsősorban ott, ahol szeptember 20-én és 21-én tartományi választásokat tartanak, mivel a szavazóhelyiségeket az iskolákban alakítják ki.

Az elmúlt 24 órában 96 ezer vírustesztet végeztek és 1434 új fertőzöttek szűrtek a az egy nappal korábbi 1370-hez képest. A legtöbb új fertőzöttet, 218-at Lombardiában találták, 203-at Campaniában, 175-öt Lazióban.

Az aktív fertőzöttek száma megközelíteti a 35 ezret. Az új betegek többsége fiatal, de ezzel egy időben folyamatosan emelkedik az intenzív osztályon kezeltek és a halottak száma. Már 150-en vannak lélegeztetőgépen az augusztus eleji negyvenhez képest. Egy nap alatt tizennégy beteg halt meg, így a halottak száma 35 577-re emelkedett. Legutóbb július első felében halt meg ennyi beteg egy nap alatt. Február 21. óta egyetlen nap sem volt, amikor nem halt meg fertőzött.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 281 583-t. Olaszországban február óta több mint 9,4 millió tesztet végeztek.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy a járványgörbe emelkedése ellenére szeptember első hetében alig tíz százalékkal emelkedett a szűrt fertőzöttek aránya, ami messze elmarad a korábbi adatoktól.

Olaszországot is érinti, hogy az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett vakcina tesztelését felfüggesztették, mivel az oltóanyag egy részét olaszországi laboratóriumokban állították elő. Az egészségügyi miniszter éppen kedden jelentette be, hogy a vakcinát Olaszországban már az idén használni akarták.

Csehországban belobbant
a fertőzések száma

Túllépte már az ezret is kedden a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. A napi esetek száma szeptember elseje óta gyorsan emelkedik, gyorsabban, mint tavasszal.

Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 1164 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami 366-al több az eddigi legmagasabb, pénteki napi esetszámnál.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter azonnal reagált a járványhelyzet rosszabbodására, és közölte: csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező lesz a maszkok viselete. Eddig maszkot csak a közösségi közlekedési eszközökön, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a hivatalokban kellett viselni. A miniszter szerint nem kizárt további óvintézkedések elfogadása sem.

Rekordmagas az aktív igazolt fertőzöttek száma is: a minisztérium 9272 fertőzöttet mutatott ki. A kórházakban jelenleg már 234 személyt kezelnek Covid-19-betegséggel, akik közül 62 személy lélegeztetőgépen van. Legutóbb április végén volt ennyi súlyos beteg. Az elhunytak száma 441.

A napi esetek száma szeptember elseje óta gyorsan emelkedik Csehországban
A napi esetek száma szeptember elseje óta gyorsan emelkedik Csehországban
Fotó: AFP/Nicolas Economou/NurPhoto

Március elsejétől, amikor az első fertőzöttet regisztrálták, a mai napig 29 877 ember fertőződött meg, közülük több mint 20 ezren már meggyógyultak.

A napi esetek száma szeptember elseje óta gyorsan emelkedik, gyorsabban, mint tavasszal. A CTK hírügynökség szerint az Európai Unióban jelenleg csak Spanyolországban, Franciaországban, Horvátországban, Romániában és Máltán rosszabb a helyzet, mint Csehországban. Az összes szomszédos országban jobb a helyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prágai irodája keddi nyilatkozatában nyugtalanítónak nevezte a helyzet alakulását. Andrej Babis kormányfő a WHO nyilatkozatát élesen bírálta és visszautasította.

A koronavírus-járvány alakulása lesz az egyik legfőbb témája az úgynevezett slavkovi hármas, tehát a cseh, a szlovák és az osztrák kormányfő szerda délutáni bécsi találkozójának. A slavkovi hármast 2015-ben alakították meg a három ország szorosabb együttműködése céljából.

A Benelux-államokban
is tombol a járvány

A negyedik napja tartó folyamatos, a vasárnapi adatokhoz képest tizenhárom százalékos növekedés mellett a koronavírus-fertőzés napi új esetszáma szerdán 502-re emelkedett Belgiumban. Hollandiában hónapok óta nem volt olyan magas az új fertőzöttek száma, mint szerdán.

Emelkedett a kórházba szállítottak, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma is.
A járvány belgiumi megjelenése óta a feljegyzett fertőzöttek száma 89 141. Az országban 100 ezer lakosra 57,7 fertőzött jut, ami 2,5-tel több, mint a hétvégén.

A betegség miatt kórházba szállítottak napi száma szintén emelkedést mutat. A közegészségügyi intézet átlagosan napi 18,4 új kórházi felvételről számolt be, amíg vasárnap ez a mutató még 16,7 volt. Jelenleg 260 beteget ápolnak kórházakban - 45-tel többet, mint a hétvégén -, közülük a korábbi adatokhoz képest 7-tel többen, 59-en részesülnek intenzív ellátásban.

A koronavírus okozta halálozások száma negyedik hete csökkenő tendenciát mutat. A járvány következtében az elmúlt négy napban átlagosan 2,3 embert halt meg, ez a mutató 3,4 volt a étvégén. Belgiumban március óta 9912 haláleset köthető a járványhoz.

A belga külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint Belgium Magyarországot a beutazás tekintetében szerda délután 16 órától narancssárga kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországról Belgiumba történő beutazás esetén a belga hatóságok 14 napos önkéntes karantén betartását, valamint a koronavírus-teszt elvégeztetését javasolják.

A Belgiumból való kiutazást illetően a belga külügyminisztérium korábban piros kategóriába sorolta Magyarországot, amellyel a belga állampolgárok számára azt jelzik, hogy az utazás Magyarországra nem engedélyezett vagy feltételekhez kötött. Magyar állampolgár számára a hazatérés Belgiumból Magyarországra továbbra is lehetséges, a magyarországi hatósági rendelkezések betartásával.

Hollandiában szerdán 1140 új koronavírusos esetet azonosítottak, ami április közepe óta a legmagasabb szám az országban.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter videóüzenetben a fertőzés gyors terjedésére hívta fel a figyelmet.

„A helyzet egyre rosszabb, a fertőzöttek száma egyre nő. Ma sokkal többen vannak, mint tegnap vagy tegnapelőtt. Hónapok óta nem volt ennyi fertőzött” - mondta. Hozzátette: különösen Rotterdamban, Amszterdamban és Hágában romlik a járványhelyzet, ahol további társadalmi távolságtartási intézkedéseket vezethetnek be a vírus terjedésének lelassítására.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy ha ezek a rendelkezések sem tudják a járványt terjedését korlátozni, akkor a tavaszihoz hasonló, szigorúbb korlátozásokra és lezárásokra lehet számítani. Közölte, hogy reméli, erre végül nem kerül sor, mivel immáron sokkal világosabb elképzeléseik a járvány kezeléséről, így a hatékonyabban is tudnak fellépni ellene.

Az országban a kórházban kezeltek száma egyelőre meglehetősen alacsony a tavaszi adatokhoz képest. Hollandiában, a járvány kitörése óta 77 688 ember fertőződött meg, és 6246 ember lett a Covid-19-betegség áldozata.


Több mint 2500 új beteget regisztráltak Ukrajnában

Változatlanul gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára is több mint 2500 új megbetegedést regisztráltak, velük együtt az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 143 ezret, és jelenleg több mint 75 ezren betegek az országban - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 2551 új esettel 143 030-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 45 újabb halálos áldozattal 2 979-re emelkedett, miközben eddig 64 703-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1157-en. Jelenleg 75 348 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1349-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 57-et pedig egy napja, hétfőn.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 310-et megint az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 291-et a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a harmadik helyre pedig e tekintetben 244 új esettel a nyugati országrészben lévő Ternopil megye került.

Kijevben eddig 15 821 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig négy újabb áldozattal 250-re nőtt. Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében az azonosított betegek száma elérte a 16 269-et, az elhunytaké kettővel 454-re emelkedett.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 8277, közülük eddig 276-an haltak bele a betegségbe, és 3571-en győzték le a kórt.

Ukrajnában a járvány kezdete óta mostanáig csaknem 1,752 millió PCR-tesztet végeztek el
Ukrajnában a járvány kezdete óta mostanáig csaknem 1,752 millió PCR-tesztet végeztek el
Fotó: AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 389 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 135 kapta el a vírust, közülük már több mint 12 300-an fertőződtek meg.

Az ukrán fegyveres erők közlése szerint előző napon rekordszámú, 68 új megbetegedést jegyeztek fel alkalmazottaik körében. A hadseregben jelenleg 650-en betegek, 1389-en gyógyultak meg a járvány kitörése óta, és eddig hat haláleset történt.

Ukrajnában a járvány kezdete óta mostanáig csaknem 1,752 millió PCR-tesztet végeztek el az országban.


Oroszországban az augusztus közepi szintre emelkedett a fertőzések napi növekménye

Ismét elérte az augusztus közepén mért szintet Oroszországban az új koronavírussal fertőzöttek száma, a Covid-19 halálos áldozatainak száma szerdára meghaladta a 18 ezret.

Az igazolt új koronavírusos fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5218-cal 1 041 007-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 22,9 százaléka tünetmentes.

Önkéntest oltanak be az orosz koronavírus vakcinával a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszában
Önkéntest oltanak be az orosz koronavírus vakcinával a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszában
Fotó: AFP/Vladimir Pesnya/Sputnik

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 328 051), India (4 370 128) és Brazília (4 162 073) után.

Az aktív esetek száma 1333-mal 166 414-re csökkent. A halálozások száma 142-vel 18 135-re, a felépüléseké pedig 6409-cel 856 458-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 39,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 328 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 205 384 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.


Szlovéniában rekordot döntött az újonnan azonosított fertőzöttek száma

Szlovéniában rekordot döntött, Horvátországban pedig ismét meghaladta a háromszázat az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 79-cel 3312-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn még 45 új esetről számoltak be. Az eddigi legtöbb fertőzést, 61-et a járvány kezdetén, március 26-án regisztrálták az országban.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 33-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 519.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a 14 nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 341-gyel nőtt, és elérte a 12 626-ot az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Kedden még 204 esetről számoltak be, az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat.

Kedden három új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 206-ra nőtt. A betegek közül 299-en vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2587, és 8688-an vannak hatósági karanténban.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a napi új esetek számánál sokkal fontosabb, hogy hányan kerülnek kórházba, illetve hogy van-e szükségük lélegeztetőgépre.

Jelenleg 24-en vannak intenzív osztályon, kettővel többen, mint egy nappal korábban, és ez nem jó - mondta, majd hozzátette: azok, akik lélegeztetőgépre vannak kapcsolva, nem biztos, hogy fel is épülnek.

Kiemelte: Horvátország a negyedik az Európai Unió tagországai között, ahol százezer főre vetítve a legmagasabb a halálozási arány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összegzéséből kiderült, hogy Romániában a legmagasabb, 3,2 a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta, ezt követi Bulgária (1,6), Spanyolország (1,4) és Horvátország (0,7).

Beros szerint mindenki maga tehet a legtöbbet a járvány megfékezéséért. „Ismerjük a módját annak, hogyan tudunk, azaz hogyan kell küzdenünk a járvány ellen, és ezt tiszteletben kell tartani” - húzta alá.

Kapcsolódó írásaink