Krónika

Felfüggesztették az oxfordi vakcina tesztelését

Biztonsági megfontolásból beszüntették az AstraZeneca brit–svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál súlyos egészségügyi probléma lépett fel.

Felfüggesztették az oxfordi vakcina tesztelését
Felfüggesztették az oxfordi vakcina tesztelését
Fotó: MH

Az Oxfordi Egyetem által kidolgozott oltást többek közt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában vizsgálják. A felfüggesztés ideje alatt arra keresik a választ, valóban a vakcina okozta-e az egészségügyi problémát az érintettnél.

A vállalat azonban hangsúlyozta, egyedi esetről van szó a harmadik klinikai fázisban részt vevő több tízezer alany között. Közleményükben rutinintézkedésnek nevezték a mostani eljárást, hozzátéve, a nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról kell megvizsgálni.

Annak érdekében, hogy a készítmény engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon el, az AstraZeneca fel fogja gyorsítani a vizsgálatot. A The New York Times értesülései szerint a betegnél gerincvelő-gyulladás lépett fel, amit vírusfertőzés is okozhat.

Kapcsolódó írásaink