Krónika

Rekordot döntött az új fertőzöttek száma Montenegróban

Rekordszámú, 146 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában Montenegróban, az Adria-parti országban a járvány első hullámában sem vettek nyilvántartásba egyszerre ennyi új fertőzöttet.

Rekordot döntött az új fertőzöttek száma Montenegróban
146 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában Montenegróban
Fotó: AFP/Milos Vujovic

Montenegró június elején, 28 nappal az akkor utolsónak vélt fertőzött gyógyulása után koronamentes övezetté nyilvánította magát, 42 nappal később azonban a SARS-CoV-2 vírus ismét megjelent a tengerparti országban, és azóta szinte folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma.

Az ország előbb teljesen lezárta a határait, majd ismét megnyitotta a turisták előtt, hogy az óriási csapást szenvedett turizmust megpróbálja talpra állítani. A külföldi turisták érkezését követően átlagosan kétszámjegyűről háromszámjegyűre ugrott a napi új fertőzöttek száma.

A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 771-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és hússzal a halálos áldozatok száma.

Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 95-tel 31 676-ra, Koszovóban 78-cal 13 791-re, Észak-Macedóniában 166-tal 14 769-re, Bosznia-Hercegovinában 286-tal 20 858-ra, Montenegróban pedig 146-tal 5165-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 718-ra, Koszovóban kilenccel 548-ra, Bosznia-Hercegovinában kilenccel 633-ra nőtt, míg Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozat az utóbbi 24 órában, így a halottak száma 606, illetve 104 maradt.
 

Tovább emelkedik a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Új rekordot ért el csütörtökön a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint csütörtökön 680 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami harminccal több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál. Szerdán a felülvizsgált adatok szerint 649 személynél állapították meg a fertőzést.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 26 500 ember kapta el a fertőzést Csehországban.

A napi esetek száma az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik, gyorsabban mint tavasszal. Már harmadik napja meghaladta a hatszázat. Az utóbbi napokban a közép-európai régióban Csehországban növekszik a leggyorsabban a betegek száma - mutatott rá a cseh hírügynökség.

A fertőzés következtében 426-en haltak meg, míg több mint 18 800 személy már kigyógyult a betegségből. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg mintegy 7200.

Bár az esetek többségében a betegség lefolyása enyhe, a sajtó aggasztónak minősíti, hogy egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. A minisztérium adatai szerint csütörtökön 172 személyt kezeltek kórházban, közülük 40 állapota volt súlyos és lélegeztető készülékre vannak kapcsolva.

Tovább emelkedik a napi új fertőzöttek száma Csehországban
Tovább emelkedik a napi új fertőzöttek száma Csehországban
Fotó: AFP/Walid Berrazeg/Hans Lucas

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben.

Ugyanakkor pozitív teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről tíz napra csökkent. A hatóságok jelezték, hogy mérlegelik az óvintézkedések szigorítását, leginkább Prágában, ahol a leggyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma.

Megbetegedett és karanténba vonult Jarmila Rázová, tiszti főorvos és Ladislav Duseknek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója is. Adam Vojtech egészségügyi miniszter tesztje negatív lett ugyan, de miután napi kapcsolatban volt a tiszti főorvossal, ő is karanténba kényszerült. Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter csütörtökön este jelentette be, hogy bár negatív a koronavírus tesztje, önként karanténba vonul, mert az utóbbi napokban olyan emberek közelében mozgott, akiknél kimutatták a fertőzést. Már néhány napja karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egy tucat parlamenti képviselő is.


Ismét ötezer felé emelkedett az új fertőzöttek száma Oroszországban

Három hét után ismét meghaladta az ötezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban.

Az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5110-zel 1 015 105-re emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 24,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 150 999), Brazília (4 041 638) és India (3 936 747) után.

Ismét ötezer felé emelkedett az új fertőzöttek száma Oroszországban
Ismét ötezer felé emelkedett az új fertőzöttek száma Oroszországban
Fotó: AFP/Sputnik

Az aktív esetek száma 823-mal 164 709-re csökkent. A halálozások száma 121-gyel 17 649-re, a felépüléseké pedig 5812-vel 832 747-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 37,8 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 334 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával több mint 211 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.


Megint rekordot döntött az új betegek száma Ukrajnában

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, péntekre megint megdöntötte a korábbi csúcsot az egy nap alatt regisztrált új betegek száma, amely már meghaladta a 2700-at, velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig átlépte a 130 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 2723 új esettel 130 951-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 51 újabb halálos áldozattal 2761-re emelkedett, miközben eddig 60 613-an gyógyultak meg, közülük előző nap 937-en. Jelenleg 67 577 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1735-tel nőtt egy nap alatt. A mostanit megelőzően kedden jegyezték fel a járvány kezdete óta egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet, 2495-öt, szerdán pedig a legtöbb elhunytat, 54-et.

Előző nap a legtöbb új beteget, 371-et a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a második legtöbbet, 319-et pedig az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma 14 477-re, az elhunytaké nyolc újabb áldozattal 230-ra nőtt.    

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugati félben lévő Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma 196 új esettel már elérte a 15 312-őt, az elhunytaké pedig 11 újabb áldozattal 434-re emelkedett.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított betegek száma 7888, az elhunytaké egy újabb esettel 268-ra emelkedett, miközben eddig 3436-an győzték le a kórt.

Az ukrán kormányzat válságstábja közben felújította a települések és régiók színes zónákba sorolását a helyei járványhelyzet alapján, az új korlátozások hétfőtől lépnek életbe. A legsúlyosabb, azaz vörös zónába sorolta a kormány egyebek mellett a nyugati országrészben Ivano-Frankivszk, Ternopil és Csernyivci városokat. Kárpátalján narancs besorolást kapott Ungvár, Munkács és Csap, valamint több járás. A főváros, Kijev egyenlőre sárga besorolású.

A vörös besorolású településeken, illetve régiókban a kormány szünetelteti a tanítást az iskolákban, továbbá leállítja a közösségi közlekedést. A narancsszínű régiókban korlátozzák az étkeztető és a szórakoztató létesítmények működését az éjszakai órákban, továbbá szigorúbban határozzák meg azoknak a számát, akik nyilvános rendezvényeken zárt térben egyszerre egy helyen tartózkodhatnak. A sárga zónába sorolt helyeken még csak az idősotthonok látogatását korlátozzák. Országosan kötelező viszont mindenhol továbbra is a maszkviselés és a kellő távolságtartás, valamint a kézfertőtlenítő szerek használata.

Kapcsolódó írásaink