Krónika

Ukrajnában megint rekordot döntött az új betegek és az elhunytak száma

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára megdöntötte a korábbi rekordot az egy nap alatt regisztrált új betegek és az elhunytak száma is - derül ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adataiból, amelyeket az egészségügyi miniszter ismertetett szerdán, szokásos napi tájékoztatóján.

Ukrajnában megint rekordot döntött az új betegek és az elhunytak száma
Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az elmúlt napban 2495 új esettel 125 798-ra nőtt az eddigi igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 51 újabb halálos áldozattal 2656-ra emelkedett, miközben eddig már 58 817-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1015-en. Jelenleg 64 325 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1429-cel nőtt egy nap alatt. A mostanit megelőzően a fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-et múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunytak esetében pedig a korábbi csúcs 49 volt előtte két nappal. Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy Ukrajnát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden a Covid-19-betegek előző napi növekménye alapján a 14. helyre tette az országok listáján.

Denisz Smihal miniszterelnök egy lapinterjúban ugyanakkor ismételten azt mondta, hogy nem tervezi a kormány a visszatérést a tavaszi szigorú karanténhoz, mert az ország gazdasága nem bír ki még egy két-három hetes leállást. Kifejtette, hogy marad az adaptív, azaz régiónként eltérő szabályozású karantén érvényben, és csak a vörös zónába sorolt településeken vezetnek be szigorú korlátozásokat. Azt viszont előre bocsátotta, hogy a jelenleg október végéig érvényben lévő karantén hatályát szinte biztosan újra meg fogja a kormány hosszabbítani.

Az elmúlt napon a legtöbb új beteget, 332-őt - továbbá öt halálos áldozatot - az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 302-őt és hat elhunytat pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből. Kijevben az igazolt fertőzöttek száma elérte a 13 878-at, az elhunytaké a 218-at.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében az azonosított betegek száma 204 új esettel 14 907-re az elhunytaké tíz újabb halálos áldozattal 412-re nőtt.

Kárpátalján az igazolt fertőzöttek száma 97-tel 7697-re, az elhunytaké két újabb esettel 265-re emelkedett, miközben eddig 3386 győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap ismét sok, 445 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. A tárcavezető figyelmeztetett arra, hogy a kórházi ágyak leterheltsége országos átlagban elérte a 44 százalékot.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 136 kapta el a vírust, közülük már csaknem 11,5 ezren fertőződtek meg. Előző nap 46 736 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 24 531 PCR-tesztet és 22 205 antitestszűrést.


Romániában megközelítette az 1300-at a napi fertőzésszám

Romániában újabb 1298 koronavírus-fertőzöttről számolt be szerdán a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel megközelítette a 90 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

A szerdai növekmény 12 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, tehát a fertőzés terjedésének gyorsulását jelzi négy olyan nap után, amikor a fertőzésszám elmaradt a kéthetes átlagtól.

Romániában a napi fertőzésszám görbéje egy heti rendszerességgel ismétlődő fűrészfog formát mutat, amely hét közepén, amikor több mint 22 ezer tesztet végeznek két-háromszázzal meghaladja, az átlagosnak számító 1200-at, a hétvégén, amikor két nap alatt értékelnek ki ugyanennyi tesztet, a fertőzésszám rendre ezer alá esik.

A szerdai jelentés szerint az utóbbi napon újabb 40 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 3721-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az Európai Unión belül lakosságarányosan Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta. Az utóbbi két hétben Romániában minden egymillió lakosra 31 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak.

Romániában jelenleg több mint 47 ezerre tehető az ismert aktív fertőzöttek száma, közülük 7147-et kezelnek kórházban, 519 súlyos beteget pedig intenzív osztályon ápolnak.
    Szerdán 33 553 fertőzésgyanús ember otthoni karanténban várta a betegség lappangási idejének leteltét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom