Krónika

Péntek óta 23 ezer pozitív esetet regisztráltak Spanyolországban

Spanyolországban tovább emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzések száma, péntek óta 23 ezer pozitív esetet regisztráltak - közölte Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

Péntek óta 23 ezer pozitív esetet regisztráltak Spanyolországban
Tovább emelkedik az igazolt fertőzések száma Spanyolországban
Fotó: AFP/Yuri Cortez

A járványügyi vezető kifejtette: az elmúlt 24 órában mintegy 2500 új fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, ezzel a járvány kezdete óta kiszűrt esetek száma meghaladja a 462 ezret.

A szakember a terjedés növekedésének fő okaként az országon belüli mobilitást nevezte meg, hozzátéve, hogy a most kiszűrt fertőzöttek 55 százaléka 40 év alatti, 10 százalékuk pedig 70 év feletti.

Fernando Simón beszélt arról is, hogy a sűrűn lakott területeken sokkal nehezebb ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, például ezért is a madridi autonóm közösségben fordul elő ismét a legtöbb fertőzés, az összes eset mintegy 20 százaléka.

A fővárost is magába foglaló tartományban egy nap alatt 554-gyel emelkedett az esetszám, amelyet Baszkföld és Andalúzia követ 394, illetve 308 napi új igazolt fertőzéssel.

„Közel vagyunk ahhoz, hogy kétszer annyi tesztet végezzünk, mint amennyit július végén” - fogalmazott az igazgató.

Mint mondta, több mint 566 ezer PCR-teszt készült el augusztus 21-e és 27-e között. Ezek az adatok állami és magán úton elvégzett vizsgálatokat is tartalmazzák.

Az eredményt azonban keserédesnek nevezte a szakember, mivel a diagnosztikai kapacitás növelésével növekedett a feltárt esetszám is.

Tájékoztatása szerint a növekedő esetszámok ellenére a helyzet továbbra sem azonos a tavaszi állapottal, ugyanis az országos kórházi ellátási kapacitás 6 százalékát fordítják jelenleg Covid-betegek kezelésére. Madridban ez 16 százalék, Baszkföldön 11 százalék, míg Navarrában és Valenciában viszont csak 4 százalék.

A fertőzés következtében ez elmúlt egy hét során 141-en vesztették életüket, a halálos áldozatok száma összesen már meghaladja a 29 ezret. Az elhunytak többsége 85 év feletti, idős beteg volt.


Törökországban ismét 1600 közelébe ugrott az új fertőzöttek napi száma

Törökországban hétfőn három és fél hónap után ismét 1600-hoz közeli értékkel, 1587-tel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 270 ezer 133-ra nőtt.

A napi esetszám június 15. óta nem járt 1600 közelében. A mutató pénteken 1517-en, szombaton 1549-en, vasárnap 1482-n állt.

Törökországban hétfőn 44-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6370-re emelkedett. A halálesetek napi száma május végétől egészen múlt csütörtökig 14 és 30 között ingadozott, majd pénteken meghaladta a 30-at, azóta pedig napról napra nő. A szombati adat 39, a vasárnapi 42 volt.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább emelkedett, 945-ről 961-re.

Törökország 81 tartományának mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése
Törökország 81 tartományának mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése
Fotó: AFP/Emrah Oprukcu/NurPhoto

A gyógyultak száma 1087-tel 244 926-ra nőtt, ez a napi adat azonban immár három hete alulmarad az új fertőzöttek számával szemben.

A 83 milliós országban idáig mintegy 7,14 millió vírustesztet végeztek el.

Általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése. A szabály megszegése 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést von maga után.

A 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre az ország mintegy felében vonatkoznak tiltások. A rendelkezések eltérőek, de általánosságban a reggeli és az esti órákat illető kijárási korlátozást, valamint különböző eseményektől és helyszínektől - például esküvőktől és piacoktól - való távolmaradási kötelezettséget fogalmaznak meg.

Törökországban hétfőn távoktatással kezdődött meg a 2020/2021-es tanév. Az oktatási minisztériumnak az a célkitűzése, hogy a diákok a negyedik tanítási héttel kezdődően, szeptember 21-étől fokozatosan vissza tudjanak térni az iskolapadokba.


Svédország tömegtesztelésbe kezdett a diákok körében

Mintegy húszezer diákot és dolgozót szólítottak fel a kelet-svédországi Umea egyetemén, hogy vegyenek részt koronavírus-szűrővizsgálaton, amelyet egy hét múlva megismételnek. Ez eddig a legnagyobb tömegteszt a skandináv országban.

A vizsgálat célja annak tisztázása, hogy lehetséges-e rendszeres tantermi oktatást tartani a vírus terjedésének felgyorsítása nélkül - közölte Anders Johansson, az umeai egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője az SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy az eredmény országos, de nemzetközi szinten is érdeklődésre tarthat számot.

Az utóbbi időben Svédországban is egyre több fiatal szervezetében mutatták ki a vírust. „Amit most a fiataloknál tapasztalunk, néhány héten belül az időseknél is meglesz” - jelentette ki Johansson.

A tízmillió lakosú Svédországban eddig mintegy 84 ezer fertőzöttet regisztráltak, a kór halálos áldozatainak száma 5808.

Kapcsolódó írásaink