Krónika

Amerikai kutatók szerint egy oltás nem lesz elég a koronavírus ellen

Nem zárható ki, hogy a vírus elleni védettséghez kétszer is be kell adni a védőoltást. Oroszország újabb vakcinát jegyeztetne be.

Amerikai kutatók szerint egy oltás nem lesz elég a koronavírus ellen
Egyre több vakcinajelölt jár már a harmadik kutatási fázisban
Fotó: AFP/Chandan Khanna

Az Egyesült Államokban zajló tesztek alapján arra figyelmeztetnek a szakértők, feltehetően kétszer kell majd beadni a koronavírus-elleni védőoltást. Mint a CNN írja, az országban jelenleg két vakcinajelölt jutott el a harmadik, tömegtesztelési fázisba, amely során a kísérleti alanyok két dózist kapnak a szérumból, három hét különbséggel.

Mint írják, ez egyáltalán nem ritka, több betegség, így a gyermekkori bárányhimlő vagy a hepatitis A elleni szert is kétszer kell beadni. Mindez ugyanakkor komoly logisztikai nehézségeket is okozhat, hiszen ez azt jelenti, hogy minden országban az eredetileg tervezett mennyiség kétszeresét kell előállítani, illetve jelentősen megnehezül a készítmény elosztása is. Emellett az emberi tényező is szerepet kap, a hatóságoknak arról kell majd meggyőzniük a polgárokat, hogy kétszer is oltassák be magukat.

Az Európai Bizottság bejelentette, négyszázmillió euró értékű garanciával támogatják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX elnevezésű kezdeményezését az oltóanyag felvásárlására. A bizottság azért csatlakozik az indítványhoz, hogy a vakcinához világszerte bárki, méltányosan és megfizethető áron hozzáférhessen.

A WHO kezdeményezésének célja, hogy jövő év végéig kétmilliárd adag oltóanyag beszerzését biztosítsa a különböző gyártókkal folytatott tárgyalások révén. A bizottság a múlt héten a tagállamok nevében már szerződést írt alá az AstraZeneca brit–svéd tulajdonban lévő gyógyszergyártó céggel háromszázmillió adag védőoltás beszerzéséről, emellett további tárgyalásokat folytatnak egy amerikai és francia érdekeltségű vállalattal is.

Időközben Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter arról számolt be, Oroszország újabb Covid–19 elleni vakcina bejegyzésére készül. Ismert, a világon a koronavírus-elleni elsőként bejegyzett készítményt, a Szputnyik V-t szintén orosz kutatók jegyeztették be a klinikai vizsgálat utolsó, tömegtesztelési fázisa megkezdése előtt. Ez jelenleg zajlik, a kísérletekre már 2500 alanyt választottak ki a mintegy negyvenezer önkéntes körül.

Kapcsolódó írásaink

Nem enyhül a járvány a környező országokban

ĀUkrajnában második napja jegyeztek fel rekordszámú új beteget - Még mindig háromszáz fölött a napi új esetek száma Horvátországban - Romániában közel 1400 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt