Krónika

Nem enyhül a járvány a környező országokban

Továbbra sem javul a járványhelyzet a Magyarországgal szomszédos országokban: Ukrajnában zsinórban második napja regisztráltak rekordszámú új beteget, Horvátországban még mindig háromszáz fölött van a napi új esetek száma, Romániában több mint 1300 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, és Csehországban is felgyorsult a vírus terjedése.

Nem enyhül a járvány a környező országokban
Maszkos utasok a kijevi metrón
Fotó: AFP/Maxym Marusenko

Ukrajnában ismét, sorozatban második napja döntötte meg a korábbi csúcsot az egy nap alatt regisztrált új betegek száma, megközelítve a 2500-at, velük együtt az eddig azonosított fertőzötteké pedig csaknem elérte a 117 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szombaton közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napban 2481 új esettel 116 978-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 41 újabb halálos áldozattal 2492-re, miközben eddig 56 138-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1055-en. Jelenleg 58 348 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1385-tel nőtt egy nap alatt. A fertőzöttek számát tekintve a legtöbb új beteget, 2438-at csütörtökön jegyezték fel.  

A legtöbb új beteget, 265-öt ismét az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 247-et pedig megint a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből. A fővárosban sem jegyeztek fel még egy nap alatt ilyen sok új fertőződést. Kijevben az igazolt fertőzöttek száma velük együtt megközelítette a 13 ezret, az elhunytaké hat újabb halálos áldozattal 193-ra nőtt.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 190 új beteget és öt új halálos áldozatot jegyeztek fel. Az azonosított fertőzöttek száma elérte a 14 168-at, az elhunytaké a 386-ot.

Kárpátalján az eddig igazolt fertőzöttek száma 7385-re, az elhunytaké - szintén öt újabb halálos áldozattal - 259-re nőtt, miközben eddig 3220-an győzték le a kórt.

Az ukrán közegészségügyi központ által szombaton közzétett statisztika szerint Ukrajnában az elmúlt héten, azaz augusztus 22-28. között 13 854 új fertőzöttet regisztráltak és 244-en haltak bele a betegségbe. Az aktív Covid-betegek száma 9605-re nőtt, miközben csak 4005-en gyógyultak meg.

Százezer lakosra számítva jelenleg három nyugat-ukrajnai régióban: Lviv és Ivano-Frankivszk, valamint a romániai határnál lévő Csernyivci megyékben a legtöbb az aktív beteg.

Még mindig háromszáz fölött a napi új esetek száma Horvátországban

Továbbra sem lassul a járvány terjedése Horvátországban, a napi új esetek száma ismét meghaladta a háromszázat - derült ki a válságstáb szombati jelentéséből.

A horvát testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 312-vel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 9861-et. Szerdán még rekordmennyiségű, 358 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be, és azóta sem csökkent háromszáz alá a megbetegedések száma. Három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 183-ra nőtt. A betegek közül 211-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2654, a legtöbb a járvány kezdete óta. Hatósági házi karanténban 9148-an vannak.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 93, utóbbiban 110 embernél mutatták ki a koronavírust.

A legtöbb új esetet Horvátországban továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták
A legtöbb új esetet Horvátországban továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

A válságstáb új korlátozásokat vezetett be Sibenik-Knin, Varasd és Verőce-Drávamente megyére. A szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak.

A válságstáb még a hét elején közölte: amíg csak lehetséges, szigorításokat csak regionális szinten hoznak, azokon a helyeken, ahol járványgócok alakulnak ki. Nem lesz új országos leállás, a korlátozások kisebb közösségeket fognak érinteni, hogy a normális társadalmi és gazdasági élet működhessen - hangsúlyozták.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 37-el, 2834-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, csütörtökön még 42 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 23-an vannak kórházban és közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Romániában közel 1400 új beteget regisztráltak egy nap alatt

Romániában újabb 1365 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel szombaton meghaladta a 85 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentését az átlagosnál valamivel több, 24 ezer teszt kiértékelése alapján készítették. A napi esetszám 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

Bár Ludovic Orban miniszterelnök - a napi megbetegedések ütemének átmeneti csökkenésére alapozva - a hét elején már arról beszélt, hogy sikerült megállítani a járvány gyorsulását, az utóbbi hét napon ismét több új esetet azonosítottak, mint az előző héten.

Koronavírusos beteget ápolnak a temesvári kórházban
Koronavírusos beteget ápolnak a temesvári kórházban
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Romániában nincs olyan megye, amelyből szombaton ne jelentettek volna újabb fertőzést. A legtöbb (241) új fertőzöttet Bukarestben és Iasi megyében (73), a legkevesebbet Ialomita (1) és Vrancea (2) megyében azonosították.

Az ismert aktív fertőzöttek száma 45 ezerre tehető, a kórházban ápoltak száma 7225-re, az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma pedig 490-re csökkent. 

Az utóbbi 24 órában további 32 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 3539-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Újra gyorsan nő a fertőzések száma Csehországban

Csehországban pénteken 486 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a második legnagyobb esetszám - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott adatokból.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már 23 777 ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb napi esetszámot - 503 új igazolt beteg - augusztus 21-én regisztrálták. Egyébként az utóbbi két hétben mutatták ki a négy legmagasabb napi esetszámot. A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult. A fertőzés következtében eddig 419-en haltak meg. A betegek jelenlegi száma 5861, kórházi kezelésre 139-en szorulnak, közülük 32 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Az utóbbi napokban ezek a számok is mérsékelten növekedtek.

Csehországban egyelőre kötelező marad a szájmaszkviselés
Csehországban pénteken 486 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a második legnagyobb esetszám
Fotó: AFP/Michal Cizek

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a szakemberek a helyzet további romlására számítanak.

Az egészségügyi minisztérium hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint szeptembertől kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív koronavírus-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökken.

Adam Vojtech, az egészségügyi tárca vezetője pénteken megerősítette, hogy újabb országos óvintézkedéseket, mint például a üzletek vagy a vendéglők nyitva tartásának korlátozását, a hatóságok nem terveznek. A miniszter szerint országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a fertőzés terjedését.

Az országban jelenleg több mint 120 helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 39 beteg esik.
 

Kapcsolódó írásaink