Krónika

Olaszország is beszállt a vakcinaversenybe

Rómában megkezdődött a ReiThera cég oltóanyagának tesztje az első kísérleti személyen

Nyolcmillió eurós támogatással elkészült Olaszország koronavírus elleni vakcinája, hamarosan nagyobb csoporton is tesztelik. Ferenc pápa szolidaritásra intett a védőoltással kapcsolatban.

Olaszország is beszállt a vakcinaversenybe
A hatóságok célja, hogy a készítmény minden olaszhoz eljuthasson
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

A római Lazzaro Spallanzani nevű, fertőző betegségekre szakosodott kórházban megkezdődött a Rei­Thera cég által legyártott vakcina első kísérleti szakasza, ezzel Olaszország is belépett a védőoltások versenyébe. A hírt Francesco Vaia,
a kórház főorvosa jelentette be.

Az első páciens egy ötvenéves személy, aki önszántából vetette magát alá a kísérletnek, hangsúlyozva az olasz kutatásokba és orvostudományba vetett bizalmát. Ő jó egészségnek örvend, nincsenek ismert betegségei. A készítményt injekció formájában kapta meg, szervezete egyelőre jól reagált, de további tizenkét héten keresztül megfigyelés alatt tartják. A római lakos a következő hónapokban külföldi utazásra készül a Perzsa-öbölbe.

Az első fázist egy kilencvenfős, hasonlóan önkéntesekből álló csoporton folytatják. Vaia elmondta, ennek során azt vizsgálják, hogy a védőoltás nem vált-e ki mellékhatásokat a páciens szervezetében, de főképpen azt, hogy a szervezet képes lesz-e előállítani a vírus ellenanyagát, azaz képes lesz-e megakadályozni a fertőzést a későbbiekben. Amennyiben ez sikerül, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyre ősszel kerül sor, 500-1000 fő részvételével. Az önkéntes kísérleti személyeket tizenkét héten keresztül tartják megfigyelés alatt.

A második és a harmadik szakaszt a tervek szerint olyan helyeken végzik, ahol a virulencia jelentősen magasabb, mint Olaszországban, például Brazíliában vagy Mexikóban. Amennyiben a kísérletek meghozzák a várt eredményeket, akkor jövő tavasszal széles körű forgalomba kerülhet a vakcina. Nicola Zingaretti, Lazio tartomány kormányzója arról biztosította az olaszokat, hogy a kísérleti fázis lezárulásával az oltóanyag rendelkezésére áll mindazoknak, akik igényt tartanak rá.
A Spallanzani kórház fertőzőosztályának tudományos igazgatója, Giuseppe Ippolito elmondta, hogy az oltóanyag Lazio tartomány nyolcmillió eurós támogatásával került kifejlesztésre. Ipollito szerint hatalmas versengés, geopolitikai harc folyik az óriáshatalmak, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína között, hogy ki ér elsőnek célba. Jelenleg huszonöt országban kétszázötven oltóanyag versenyez egymással.

Ferenc pápa a védőoltás kifejlesztésével kapcsolatos versengésre reagált a szerdai általános kihallgatáson. Felhívást intézett a világ államaihoz, mondván, ne a gazdagok privilégiumát, hanem mindenki számára hozzáférhető védekezést jelenthessen a védőoltás. Kérte, hogy a szegények élvezhessenek elsőbbséget, akik anyagi helyzetük miatt társadalmi, gazdasági hátrányokkal küzdenek.

Huszonhét ország kérné a Szputnyik V-t


Szeptember 4-én vagy 5-én kezdődik meg az első, oroszok által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina klinikai tesztelésének utolsó, harmadik fázisa. A Szputnyik V elnevezésű készítmény vizsgálatába negyvenezer embert vonnak be. A tesztek kilenc-tíz hónapig is tarthatnak, de az oltóanyag jóval hamarabb, szeptember közepén polgári forgalomba kerül majd. Ez idáig huszonhét ország jelezte, hogy valamilyen formában beszerezné a vakcinát. Az orosz miniszterelnök-helyettes, Tatyja Golikova ezek közül Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Brazíliát, Venezuelát és Kazahsztánt nevezte meg.
(VB)

Röviden

ROMÁNIA: Csütörtökre 1504 fő tesztje lett pozitív, ezzel ismét rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma az országban. Ez 26 százalékkal magasabb az előző két hét átlagánál, és megkérdőjelezi, hogy a helyi járvány valóban újabb tetőzési szakaszba lépett volna.

UKRAJNA: Csaknem kétezer új beteget regisztráltak az országban, ahol már több mint 112 ezren kapták el a koronavírust a járvány kezdete óta. Az oktatás a vörös besorolású településeken nem kezdődhet meg, a zöld és sárga zónákban különböző óvintézkedések mellett elindulhat a tanítás szeptemberben.

FRANCIAORSZÁG: A legutóbbi adatok alapján egy nap alatt 5429 új személyt szűrtek ki a hatóságok, ez a legmagasabb napi esetszám a tömeges tesztelések megkezdése óta. Franciaország közigazgatási egységei közül korábban kettőben volt, mostanra huszonegyben van jelen a vírus.

HORVÁTORSZÁG: Ismét meghaladta a háromszázat az újonnan azonosított betegek száma. A válságstáb új korlátozásokat vezetett be Dubrovnik-Neretva megyére: többek között korlátozták az összejövetelek maximális létszámát. w 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom