Krónika

Párizsban is kötelező lesz a maszkviselés a köztereken

Párizsban is kötelezővé fogja tenni a maszkviselést a köztereken a francia kormány a koronavírus terjedésének erősödése miatt - jelezte csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Párizsban is kötelező lesz a maszkviselés a köztereken
Járókelők maszkban egy párizsi vásáron
Fotó: AFP/Myriam Tirler

Jean Castex elmondta, megkérte a párizsi prefektust, hogy a polgármesteri hivatallal együtt dolgozza ki a rendeletet, amely alapján a fővárosban és az elővárosokban is mindenhol kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

Párizs egyes kerületeiben már augusztus közepe óta kötelező az utcán is maszkot hordani, a dél-franciaországi Marseille-ben pedig szerdától már minden közterületen kötelező a maszkviselés, s a bárok, éttermek, kávéházak és élelmiszerboltok este 11 óra és reggel 6 óra között zárva tartanak. Az intézkedések szeptember 30-ig vannak érvényben.

A kormány a déli Bouches-du-Rhone megyét augusztus közepén vörös zónának nyilvánította, ami a prefektusnak korlátozó intézkedések bevezetését teszi lehetővé. Itt ugyanis 100 ezer lakosra 177 fertőzött jut, miközben az országos arány 33. A riasztási küszöb 50, a prefektúrák ezen arány elérésekor rendelhetnek el korlátozó intézkedéseket.

A miniszterelnök jelezte, hogy a 100 francia megyéből 21 kapott vörös színű jelzést, ezekben mindenhol várható a maszkviselés kötelezővé tétele.

A maszkviselés szeptember 1-től egyébként kötelező minden munkahelyen és oktatási intézményben is 11 éves kor felett. A szabályszegőkre 135 eurós büntetést szabhat ki a rendőrség.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a fertőzés jelenleg a 20 és 40 év közötti korosztályban intenzív, egy hónap alatt ennél a generációnál megnégyszereződött a fertőzöttek száma, de az esetek többségében könnyebb lefolyású a betegség, mint a járvány kezdetén.

Több mint 6 ezer új eset 24 óra alatt Franciaországban

Több mint 6 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában Franciaországban, ami a március 30-i rekord (7578) után a második legjelentősebb napi fertőzési adat, de a kórházban ápoltak száma, beleértve a súlyos eseteket is nem emelkedett  - közölte csütörtök este az egészségügyi minisztérium.

A spanyol iskolákban hatéves kortól kötelező lesz a maszkviselet az új tanévben

A spanyol iskolákban hatéves kortól kötelező lesz a maszkviselet az új tanévben - jelentette be Isabel Celaá oktatási miniszter Madridban csütörtökön, miután az illetékes tárcavezetők és a tartományok vezetői videókonferencián állapodtak meg a koronavírus elleni védekezés egységes kereteiről az oktatási intézményekben.

A politikus hangsúlyozta: a szeptemberben induló tanévben a személyes iskolai oktatás az elsődleges minden évfolyamon, de ebben előnyt élvez a tankötelezett, azaz a 16 év alatti korosztály.

Az elfogadott szabályok szerint az intézményekben törekedni kell a legkevesebb másfél méteres távolság tartására egymástól, csökkenteni kell a kapcsolattartást a különböző osztályok, tanulócsoportok között. Tanítás előtt a diákok és tanárok testhőmérsékletét is meg kell mérni, de a tartományok maguk döntik el, hogy azt az intézmény végzi-e vagy elfogadják az otthon mért eredményeket.

Az elfogadott útmutató gyakori, naponta legalább ötszöri kézmosást ír elő a tantermek sűrű szellőztetése mellett. Fokozni kell az oktatási intézmények takarítását, főleg a mosdókban és a közös használatú helyiségekben. Az egészségügyi szabályokból a tanárok és a diákok is képzést kapnak.

Ha egy osztályban fertőzést igazolnak, a csoport minden tagja karanténba kerül. Az iskola csak akkor zár be, ha ellenőrizhetetlenné válna a fertőzés terjedése az intézményben. A tartományok rendkívüli helyzetben kezdeményezhetik területükön a diákok jelenlétében zajló oktatás felfüggesztését.

Az oktatási minisztériumban munkacsoport alakul, amelynek feladata a tanév közben a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban felmerülő kérdések megoldása.

Az új tanév 8,2 millió diák számára veszi kezdetét a következő hetekben, tartományonként eltérő időpontokban. A legkorábban Navarrában és Madridban indul a tanítás szeptember 4-étől fokozatosan.

Korábban diák- és tanári érdekképviseletek is tiltakozó akciókat hirdettek szeptemberre, hogy így követeljék a biztonságos tanévkezdést a koronavírus-fertőzésének számának növekedése közepette.

A legnagyobb dolgozói érdekképviseletek (CCOO, UGT, CGT, STEM) a madridi autonóm közösségben kezdeményeztek megmozdulásokat szeptember 22-ére és 23-ára, azzal az indokkal, hogy a vírussal szembeni védekezésről szóló felkészülési tervek nem elég konkrétak, hiányolták az előzetes szakmai egyeztetéseket, valamint kifogásolták, hogy nem minden évfolyam térhet vissza teljesen az iskolákba.

Az egészségügyi minisztérium napi jelentése szerint csütörtökre 3781-gyel  emelkedett az igazolt új fertőzöttek száma. A fertőzésbe 132-en haltak bele az elmúlt egy hétben.

A koronavírus-járvány kezdete óta több mint 420 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük mintegy 29 ezren hunytak el.

Az országban jelenleg 687 aktív gócot tartanak nyilván 5300 esettel.

Salvador Illa egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a koronavírus jelenléte miatt idén a szokásosnál hamarabb, már október első felében megkezdődik a hagyományos influenza elleni oltási kampány.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom