Krónika

Rekordmagas új fertőzésszám Horvátországban

Horvátországban 318 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az utóbbi 24 órában, tudatta szerdán dél körül a horvát sajtó. Az aktív betegek száma 2 352, összesen 8899 pozitív esetről tudnak a hatóságok, újabb halálos áldozatai nincsenek a járványnak.

Rekordmagas új fertőzésszám Horvátországban
A tengerparton van a legtöbb új fertőzés
Fotó: MH

Vili Beros, az egészségügyi tárca vezetője közölte: újabb gócpontok jelentek meg a tengermelléken, Dalmáciában. Azt is bejelentette, hogy új intézkedések bevezetését tervezik.

Az új gócpontokat két idősek otthonában és meccseken regisztálták. Az új intézkedések már szerdán este hatályba léphetnek.

A legtöbb új fertőzöttet a Split-Dalmácia megyében jegyezték: 138 új megbetegedést regisztráltak, ami abban a megyében rekordmagasnak számít. A tengerpartot Zágráb városa követi 67 új fertőzöttel.

A helyi járványügyi hatóságok azt javasolják a nemzeti operatív törzsnek, hogy az egész Split-Dalmácia megye területére új intézkedéseket vezessen be.

„A fertőzöttek több mint fele a fiatalabb korosztályhoz tartozik, átlagéletkoruk 35 év, a fertőzöttek több mint fele a 20-30 közötti korcsoportba tartozik. A megyében regisztrált betegek több mint fele Split városában van, sok a megbetegedés Imotski városában, Makarskán, Sinjben és Solinban. Egyes fitneszközpontokban is gócpontokat azonosítottunk, továbbra is vannak adataink arról, hogy családi rendezvényes és esküvők voltak a fertőzések színhelyei” - mondta Željka Karin a Split-Dalmácia megyei közegészségügyi intézet igazgatónője, aki azt is tudatta: javasolják a megye minden fitnesz-központjának bezárását. Ez már szerdán éjfélkor hatályba lépő intézkedés lesz.

Emellett várható, hogy az egész megyében kötelezővé teszik a maszkviselést zárt térben és vendéglátóhelyeken. Az illetékesek emellett javasolják az esküvők és temetések létszámának 50 főben, a családi rendezvények létszámának 20 főben való maximálását, a kiállítások, egyházi összejövetelek, rendezvények résztvevőinek kötelező maszkviselését, az idősotthonok látogatásának tilalmát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom