Krónika

Negatív járványrekordok Romániában és Bulgáriában

Nagyot emelkedett az elhunytak száma keddre Romániában és Bulgáriában is, Nyugat-Európában sem csendesedik a járvány.

Negatív járványrekordok Romániában és Bulgáriában
Egyértelmű jelzések egy bolgár mosdóban: távolságot kell tartani
Fotó: Hristo Rusev / NurPhoto / NurP

Romániában továbbra is ezer fölött van a napi új fertőzöttek száma. Keddre 1060 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ez javulás az augusztus közepi adatokhoz képest, amikor naponta 1300–1400 új eset is volt. A halálos áldozatok száma viszont negatív rekordot döntött, keddre 58 elhunytról érkezett jelentés.

Keleti szomszédunkban eddig három alkalommal érte el vagy haladta meg az 50-et a koronavírusnak tulajdonított halálozások száma, a napi több mint 40 haláleset pedig már csaknem két hete átlagosnak számít. Az ismert aktív fertőzöttek száma, amely most több mint 41 ezerre tehető, kevesebb mint egy hónap alatt duplázódott meg – írta az MTI.

A Maszol.ro tudósítása szerint az országos veszélyhelyzeti bizottság holnap ülésezik, hogy döntsön a választási kampányban alkalmazandó egészségügyi óvintézkedések, valamint a színházak, mozik és vendéglők újranyitásának ügyében.

Bulgáriában rekordmértékben emelkedett az elhunytak száma: hétfőről keddre 18-an hunytak el a járvány miatt. Március óta 15 386-ra nőtt a bizonyítottan fertőzöttek száma, hétfőről keddre 99-cel. Rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet augusztus végéig meghosszabbítottak. Eközben Szerbiában több mint két hónap után először csökkent száz alá a napi új esetek száma.

Keddre ötvenhét új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A nyugat-balkáni országokban összességében egy nap alatt közel négyszázzal nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Nyugat-Európában viszont nem csökkennek az esetszámok.

A franciáknál legutóbb a Földközi-tenger partján Cap d’Agde naturista üdülőtelep vált gócponttá, ahol a nyaralók csaknem egyharmada megfertőződött: száz embernek lett pozitív a tesztje, majd további ötvennél is kimutatták a fertőzést, akik csak átutazóban voltak, és már hazatértek otthonaikba. Németországban 1200 fölött van a napi új fertőzöttek száma. Utazási figyelmeztetést adtak ki Párizsra és a francia Riviérára, az onnan hazaérkezőknek kötelező ingyenes PCR-tesztet végeztetniük, illetve két hét karanténra kötelezhetők.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 23,8 milliót a fertőzöttek száma, több mint 818 ezren elhunytak, 16,4 millióan pedig felépültek a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom