Krónika

Egyre veszélyesebben terjed a koronavírus

Spanyolországban, Olaszországban és Horvátországban főleg a tengerpartokon, azon belül is a strandok melletti szórakozóhelyeken terjed leginkább a koronavírus -írta az Origo összefoglalójában. 

Egyre veszélyesebben terjed a koronavírus
Az országban több régióban különböző mértékű korlátozásokat léptettek életbe, sok helyen ismét bezártak az éjszakai szórakozóhelyek
Fotó: AFP/Joan Valls/NurPhoto

Spanyolország

Az Európai Unión belül Spanyolországban a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek száma, világszinten pedig a kilencedik legfertőzöttebb, az országgal szemben így több állam visszaállította a beutazási korlátozásokat. Szerdán regisztrálták a kijárási korlátozások júniusi enyhítése óta a legmagasabb fertőzésszámot, 3715-öt. A fertőzöttek összlétszáma 408 ezer, a halottaké közel 29 ezer.

A legtöbb új fertőzést Madridban és a tengerparton fekvő Baszkföldön regisztrálták.Az Egészségügyi Minisztérium szerint a járványügyi gócok mintegy 43 százaléka közösségi összejövetelekhez, 20 százalékuk pedig munkahelyekhez köthető. Más államokhoz hasonlóan. Spanyolországban is elsősorban a belföldi és külföldi turisták körében kedvelt tengerparti részeken terjed a vírus, különösen a fiatalok körében.

A tengerpartokon a strandok mellett kiemelt veszélyt jelentenek a szórakozóhelyek, bárok és éttermek. Az éjszakai szórakozóhelyeket augusztus folyamán több régióban újra bezárták, azonban az ország egész területén még nem.

Olaszország

Olaszországban, miután három egymást követő napon is több mint 500 új fertőzöttet találtak, a római kormány augusztus 17-i hatállyal új járványügyi szabályokat vezetett be. Bezárták az éjszakai klubokat, és éjszakánként kötelezővé tették a maszk viselést a közterületeken, ez este 6 óra és reggel 6 óra között van érvényben azokon a helyeken, ahol tömegek alakulhatnak ki az utcákon. A bezárás pedig a szabadtéri diszkókra és éjszakai klubokra is vonatkozik.

A napokban drámaian emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban, szombaton 1017 új esetet regisztráltak, ami kétszer annyi, mint egy héttel korában. Az országban leginkább a negyven év alattiak a hordozók és a tengerparton terjed a leginkább a vírus. 

A migrációs áradat miatt is nő a fertőzöttek száma az országban.A migránsok többsége Tunéziából és Líbiából érkezik a Földközi-tengeren át, és elsősorban Lampedusán, illetve Szicíliában kötnek ki. Újabban azonban Szlovénia felől, a balkáni útvonalon is egyre többen jönnek, ők Friuli-Venezia Giulia tartományt célozzák meg.Az év eleje óta több mint 17 ezer migráns jött Olaszországba, ez a szám tavaly 5 ezer alatt volt.

Horvátország

 Horvátországban az utóbbi négy nagy alap folyamatosan dőltek meg új rekordok a fertőzésekkel kapcsolatban. Pénteken például 265 új esetet regisztráltak, míg szombaton 306-ot, vasárnap 275-öt. Összehasonlításképpen: az úgynevezett áprilisi csúcsidőben a maximum 96 személy volt.

A fertőzöttek összlétszáma 8175, a halottaké 171. A betegek közül 155-en vannak kórházban, közülük 12-en lélegeztetőgépen.Az aktív betegek száma augusztus 23-án 2203 volt, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

Az aktív esetek tekintetében a növekedés drámai mértékű, ez a szám augusztus 7-én még csak 552 volt.

A legtöbb új fertőzöttet vasárnap is a fővárosban, Zágrábban és a tengerparti Split-Dalmácia megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 94 esetnél mutatták ki a koronavírust. A fővárosi esetek is a tengerparthoz kötődnek.

Zágrábban az azonosított fertőzöttek összlétszáma 1921, míg Spit-Dalmácia megyében 1745 fő.

A vírus Horvátországban is elsősorban a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

Németország

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint csütörtökön 1710 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. Ez volt a legmagasabb szám április 26. óta.

Pénteken 1737 új esetet mutattak ki, szombaton 836-ot, vasárnap viszont csak 632-t, ez utóbbi két szám azzal állhat összefüggésben, hogy hétvégén kevesebbet tesztelnek.  A járvány kezdete óta közel 235 ezer koronavírusos fertőzést regisztráltak Németországban. 

A fertőzés okozta betegséggel összefüggésbe hozott halálesetek száma tízzel nőtt, 9300 felett van. Az aktív esetek száma vasárnap 15 557 volt, ami kisebb mértékű csökkenést jelent a pénteki 17 893-as csúcshoz képest. A július 19-i 5882-es számhoz viszonyítva azonban jelentős emelkedés.

Az utóbbi három hétben kibontakozott gyors és nagymértékű emelkedés legfőképpen a külföldi utakon, nyaralásokon történt fertőzéseknek tulajdonítható.

Kapcsolódó írásaink