Krónika

Félbeszakadt nyaralások

Az Egyesült Királyság, Németország és Szlovénia iskarantént ír elő a Horvátországból visszatérőknek

Egyetlen európai országban sem terjed olyan gyorsan a koronavírus-járvány, mint Spanyolországban, eközben a turisták tömegesen hagyják el Horvátországot.

Félbeszakadt nyaralások
Verseny az idővel. Turisták Split repülőterén, céljuk a határidő lejárta előtti hazatérés
Fotó: AFP/Anadolu Agency

Hiába vezette be talán minden európai ország közül a legszigorúbb korlátozásokat, két hónappal az enyhítések után a vírus gyorsabban terjed Spanyolországban, mint bármelyik velük szomszédos országban. Európában ugyanis sehol sem növekednek gyorsabban a napi fertőzésszámok, mint itt: az elmúlt két hét alapján naponta 142 eset jut százezer lakosra. Aragónia tartományban kiugróan magasak az esetszámok, mivel a régió fővárosába, Zaragozába a nyár elején több ezer szezonális munkás érkezett. Ugyanakkor a járvány kevésbé súlyos, mint tavasszal: az elmúlt egy héten 122 áldozatot jelentettek, ami valóban javulást jelent, ha összevetjük azzal, hogy április 2-án egy nap alatt 950-en hunytak el az országban. A jelenlegi halálozási ráta 0,3 százalék, a fertőzöttek három százaléka szorul kórházi kezelésre. Ezt minden bizonnyal az is okozza, hogy a járvány első hullámához képest jóval magasabb a fiatal fertőzöttek aránya.

Mindeközben, akárcsak egy hete az osztrákoknak, úgy most a brit turistáknak kellett félbeszakítaniuk horvátországi nyaralásukat, hogy még a szombati határidő lejárta előtt hazaérjenek. Az Egyesült Királyság ugyanis kéthetes karanténkötelezettséget írt elő a Horvátországból hazatérőknek, mivel a déli államban több mint kétszeresére nőtt egy hét alatt az aktív fertőzések száma. Horvátországban már 27,5 fertőzött jut százezer lakosra, ez magasabb, mint az egyébként régebb óta „karanténlistán” lévő Franciaországé.

Frano Matusic, a turizmusért felelős horvát államtitkár a BBC-nek úgy fogalmazott, az Egyesült Királyság döntése nem fair, de törvényes. Az emelkedő esetekért a turistákat tette felelőssé, valamint a fiatalokat, akik nem veszik komolyan a járványt.

Németország és Szlovénia hasonlóképp vörös zónába sorolta Horvátországot. A németeknek és szlovénoknak hétfőig kell hazatérniük, ha el szeretnék kerülni a karantént.

Ukrajnában pénteken ismét kétezer-egyszáz fölé emelkedett az új fertőzések száma, ezzel már több mint százezren betegedtek meg az országban a járvány kezdete óta, huszonhárman pedig életüket vesztették. Romániában úgyszintén nem enyhül a helyzet, mintegy ezernégyszáz újabb személyt szűrtek ki a hatóságok egy nap alatt, valamint negyvenkét áldozatról adtak hírt. Ausztriában péntekre is több mint háromszáz személy tesztje lett pozitív.

Az Egyesült Államok pénteken Horvátországhoz hasonlóan Ausztriát is a kockázatos országok közé sorolta.

A Worldometers adatai szerint már 22,9 millióan fertőződtek meg globálisan. Mintegy 798 ezren hunytak el, több mint 15,5 millióan pedig meggyógyultak.

Két újabb áldozata volt a járványnak hazánkban

Meghalt két idős, krónikus beteg, és ötvenkettővel 5098-ra emelkedett az azonosított vírusfertőzöttek száma Magyarországon – közölte a Koronavirus.gov.hu. Hazánkban ezzel már 611 ember vesztette életét a járvány miatt. Eddig 3681 fő gyógyult meg a betegségből. A Volánbusz Zrt. tegnap közölte, a nagyobb autóbusz-állomásokon is ellenőrizni fogja a rendőrség a közegészségügyi előírások – így például a maszkviselési kötelezettség – betartását a jövő héten, mivel az elmúlt időszakban egyre többen utaztak maszk nélkül. Arra is kérik az utasokat, láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. (VB)

Megkezdődik az orosz vakcina utolsó tesztelése

Negyvenezer ember bevonásával kezdődik meg a jövő héten a Szputnyik V elnevezésű orosz vakcina klinikai tesztelésének utolsó szakasza, ezzel egy időben pedig az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett csoportok önkéntes alapon történő oltása is. Az orosz illetékesek hangsúlyozzák, a harmadik, úgynevezett posztregisztrációs szakasz teljes mértékben megfelel majd a nemzetközi előírásoknak, randomizált, placebokontrollos vizsgálatokat is magában foglal. A készítmény tesztelése más országokban – az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Brazíliában – augusztus végén vagy szeptember elején kezdődhet. (VB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom