Krónika

Nem lassul a járvány terjedése a szomszédos országokban

Az Európai Unió több száz milliónyi védőoltás beszerzéséről állapodott meg brit és francia gyógyszergyártó vállalatokkal, de egy amerikai céggel is felvették a kapcsolatot

Halálos áldozat nem volt, viszont újabb negyven főnél igazolták itthon a koronavírus-fertőzést. Romániában 1400 fölött a napi esetszám, Kijev újra szigorít.

Nem lassul a járvány terjedése a szomszédos országokban
Szigorúan számonkérik majd a maszkot a tömegközlekedési járműveken
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Péntekre újabb negyven magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 4853 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Haláleset nem történt, így az elhunytak száma változatlanul 607 fő, 3590-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 656.

Eközben szomszédunkban, Romániában továbbra is ezernégyszáz fölött van a napi új esetszám. Egy nap alatt 1415 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 68 046-ra emelkedett. Negyvennégy új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 2904-re nőtt. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) összegzéséből kiderül, hogy az Európai Unión belül lakosságarányosan jelenleg Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta és a pozitív koronavírustesztek aránya. Két hét alatt Romániában 19,1-re nőtt az egymillió lakosra jutó elhalálozások száma. Nagy-Britanniában ez a szám 13,8, Bulgáriában 12,3 míg az EU átlaga 4,1.

Ukrajnában folyamatosan gyorsul a járvány terjedése. Az MTI tudósítása szerint egymás után másodszor döntötte meg a csúcsot az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, meghaladva az 1700-at, és tizenkilenc új elhunytat jelentettek. Összességében a járvány kitörése óta az elhunytak száma átlépte a kétezret. Ukrajnában a hónap elejétől van érvényben új karanténrendszer, amelyben négy – zöld, sárga, narancs és vörös – zónára osztja a kormány az egyes településeket, valamint régiókat a helyi járványhelyzet szerint. Kijev sárga besorolást kapott, miután a kórházi ágyak leterheltsége meghaladta a megengedett mértéket, 52 százalékos lett.

Rossz hírek érkeztek Horvátországból, ahol a tengerparti szórakozóhelyken egyre több fiatal fertőződik meg. A megugrott esetszámok miatt Ausztria vasárnap éjféltől már karanténba küldi a Horvátországból hazautazókat.

Mindeközben az Európai Unió megállapodást kötött az AstraZeneca nevű brit gyógyszeripari csoporttal 400 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről. Korábban már 300 millió adag vakcinát kötött le a Sanofi francia gyógyszergyártónál. Emellett tárgyalnak az amerikai Johnson&Johnsonnal további 200 millió adag vakcina beszerzéséről. A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 21 milliót a fertőzöttek száma, több mint 758 ezren hunytak el, és 14 millióan pedig felépültek a betegségből.

Figyelik a maszkviselést az ellenőrök

Leszállíthatják a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatairól azt, aki maszk vagy kendő nélkül utazik – közölte a BKK pénteken az MTI-vel. Mivel a koronavírus jelentette veszély nem múlt el, az utasoknak továbbra is kötelező maszkkal, esetleg kendővel, sállal eltakarniuk az arcukat a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is – írták. Hozzátették, hogy a maszk használatát elsősorban az ellenőrök, valamint a metróbejáratoknál lévő utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha kell, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az az utazási feltételek szerint ki is zárható a szolgáltatásból. Ugyanakkor az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ha valaki közülük bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK munkajogi következményeket léptet életbe. Ugyanakkor a járművezetőknek nem kell – de természetesen szabad – maszkot viselniük.
(FP)

Kapcsolódó írásaink