Krónika

Hatszáz történelmi épület rongálódott meg a múlt heti bejrúti robbanás során

Romokban a libanoni főváros

A bejrúti kikötőben történt múlt heti robbanás valóságos kegyelemdöfés volt a hagyományos építészeti megoldásokat őrző történelmi épületek némelyike számára.

A libanoni fővárosban 601 történelmi épület rongálódott meg, közülük hetven összedőlhet, ha nem állítják helyre őket gyorsan.  Egy 18. századi palota ajtajai például kiszakadtak a helyükről, a több mint kétszáz éves színes üvegablakok szilánkokra törtek. Valóságos csoda, hogy az ókori görög, római és föníciai szobrokat is őrző libanoni Nemzeti Múzeumnak csupán a külső homlokzata sérült meg. Abbasz Murtada kulturális  és mezőgazdasági miniszter felszólította az ingatlanfejlesztőket, hogy ne vegyék meg a kulturális örökség részét képező épületeket, mert
a hírek szerint Gemmayze és a Mar Mikhael városrészekben lévő részben vagy egészében elpusztult történelmi épületeket tulajdonosaik igyekeznek eladni ingatlanfejlesztőknek, hogy azok modern épületeket húzzanak fel a helyükön. A libanoni parlament tegnap megszavazta, hogy szükségállapotot vezessenek be a fővárosban a helyreállítások érdekében.

Kapcsolódó írásaink