Krónika

Negatív járványcsúcsok

Több szomszédos országban is megemelkedtek a napi esetszámok

Itthon huszonkét új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt. Romániában súlyosbodik a helyzet. Szlovákiában már a második hullámról beszélnek.

Hazánkban szerdára huszonkét fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, nem történt újabb haláleset, így az elhunytak száma változatlanul 605 fő, 3529-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 634 fő, eddig összesen 4768-an fertőződtek meg. Hamarosan kezdődnek az egyetemi gólyatáborok. A felsőoktatási intéz­mények többsége saját hatáskörben megtartja ezeket – erről beszélt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az M1 csatornán. Murai László hozzátette, nem szervez ugyanakkor gólyatábort például az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem, amelyek orientációs napot tartanak majd. Nem lehet ötszáz fősnél nagyobb rendezvényt szervezni, figyelni kell a higiénés szabályokra, és a legtöbb helyen lázat is mérnek a jelentkezők körében. A Semmelweis Egyetem gólyatáborában csak az vehet részt, aki vírustesztet végeztet előtte.

Eközben a környező országokból aggasztó hírek érkeznek. Romániá­ban újabb negatív járványcsúcsot hozott a szerda. Egy nap alatt több mint 1400 új esetet regisztráltak. Ez kétszázzal több, mint a keddi, és csaknem húsz százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Újabb 43 koronavírusos beteg hunyt el.

Ausztriában április közepe óta nem volt olyan magas a napi fertőzésszám, mint tegnap: a hatóságok 194 újabb megbetegedést jelentettek. Az országban 1447 aktív esetet tartanak számon. Szintén felgyorsult a járvány terjedése Horvátországban, ahol száz fölé emelkedett az újonnan azonosított betegek száma tegnap, haláleset azonban nem történt. Ukrajnában ismét megdőlt a napi növekmény rekordja, szerdára 1433 beteget jelentettek, amivel már 84,5 ezerre nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Szlovákiában még kedden bejelentette Marek Krajčí egészségügyi miniszter, hogy romlik a járványhelyzet, és elérte az országot a járvány második hulláma. Ennek kapcsán a Parameter.sk arról írt, hogy a miniszter javaslata megtiltotta volna az óvodásoknak és az iskolásoknak, hogy a szünidő utolsó két hetében külföldre menjenek vagy száz főnél nagyobb rendezvényen vegyenek részt, de erről végül nem tárgyalt a kormány.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 20,5 milliót a fertőzöttek száma, 747 ezren vesztették életüket, 13,5 millióan pedig meggyógyultak.

Röviden

BELGIUM: Brüsszelben és a hozzá tartozó régióban kötelező lett a maszk minden közösségi területen, szabad téren is, a parkokban és az utcán egyaránt. Eddig csak a zárt közösségi terekben volt érvényes ez a szabály. Az 1,2 mil­liós fővárosban százezer lakosra ötven fertőzött jut.


FRANCIAORSZÁG: Elmarad idén a párizsi maraton. Eredetileg áprilisban lett volna, majd novemberre halasztották, most pedig a teljes halasztás mellett döntöttek. A futóversenyen több mint negyvenezren vesznek részt minden évben. A fertőzöttek száma összességében már meghaladja a 236 ezret, több mint 30 ezren meghaltak. Korábban már több nagyvárosban – például New Yorkban és Berlinben is – eltörölték a maratonokat.


ÚJ-ZÉLAND: Százkét nap után újra találtak közösségen belüli fertőzéseket. A BBC szerint négy emberről van szó Aucklandben, akik egy család tagjai, és nem jártak külföldön. Az 1,7 milliós nagyvárosban három napra kijárási korlátozásokat vezettek be, bezárták az iskolákat és a nem alapvető fogyasztási cikkeket áruló boltokat is. Az ország többi részén többek közt tilos a száz fő feletti gyülekezés. A jelenlegi tervek szerint szeptember 19-én tartanának választásokat, de előfordulhat, hogy ez csúszni fog.


AUSZTRÁLIA: Rekordot döntött szerdán az elhunytak száma a járvány által leginkább érintett Victoriában, az ország második legnépesebb államában, ahol 21 halálesetet és 410 új fertőzöttet regisztráltak.
(PS)

Kapcsolódó írásaink

Lépéselőnybe kerülhet Moszkva

ĀSzámos kérdést vet fel, hogy Oroszország az utolsó kísérleti fázis elvégzése nélküla világon elsőként jegyeztetett be kedden koronavírus elleni vakcinát

Fegyelemmel elkerülhetők a korlátozások

ĀKoronavírus. Csak a szabályok betartásával lehet megfékezni a járvány második hullámát, a védekezés egyik kulcsa, hogy tünetek esetén kerülni kell a közösségeket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom